SKUTT GJENNOM VEGGEN: 75-åringen forstod først ikke hva som hadde skjedd, da han ble skutt gjennom veggen mens han var på do på hytta. Foto: Geir A. Carlsson , NTB scanpix

Elgjeger dømt – skjøt mann på do

Mannen trodde blodet skyldtes en eksplosjon i magen. I virkeligheten var han skutt gjennom toalettveggen av en jeger.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den spesielle hendelsen skjedde under elgjakten på Hvaler i 2013. Saken kom først opp for Fredrikstad tingrett nå, fordi den har blitt liggende hos politiet og samle støv.

Under rettssaken fortalte hytteeieren, som nå er 75 år, at han nettopp hadde stått opp. Han gikk på badet og hørte et smell, før han falt sammen.

– Jeg trodde først det hadde vært en eksplosjon i magen min, forklarte han, ifølge dommen.

58 meter fra hytta hadde elgjegeren (70) forsøkt å treffe en kalv som gjemte seg bak en elgku. Han traff kalven i nesen uten å gjøre noen skade. Jegeren hadde en rifle med kaliber 30.06 og ekspanderende ammunisjon. Prosjektilet kan ifølge retten gjøre skade på to kilometers avstand.

Retten: Grovt uaktsomt

Da jegeren bommet på kalven suste kulen videre og gikk gjennom veggen på toalettet hvor 75-åringen satt. Kulen gikk gjennom han og stanset først i hytteveggen på motsatt side. 75-åringen blødde kraftig og det var rester av t-trøya på motsatt hyttevegg hvor kulen stanset.

Bakgrunn: Mann skutt i magen gjennom hyttevegg

Kona kom løpende til etter den dramatiske hendelsen og hjalp til med å stanse blødningene frem til luftambulansen landet og fløy 75-åringen til Ullevål sykehus. Senere oppdaget hun kulehullet i veggen og forsto hva som hadde skjedd. Hun fant to jegere utenfor hytta.

– Hva er det dere gjør, spurte hun, ifølge dommen.

Jegerne svarte at de var på elgjakt.

– Det er ingen elg dere har skutt, men mannen min, sa kona.

KULEHULL: Fingeren viser hvor skuddet gikk gjennom veggen. Foto: Geir A. Carlsson , NTB scanpix

De to jegerne ble med inn på do og fikk sjokk da de forsto hva som hadde skjedd. De var redd for at de hadde drept mannen.

Elgposten var plassert midt i et hyttefelt på Hvaler. Jegeren som skjøt 75-åringen var selv jaktleder og var ansvarlig for plasseringen av posten.

«Det å plassere en post midt i et hyttefelt som dette, er grovt uaktsomt. Det var ingen trygg bakgrunn han kunne skyte mot, men hytter nær sagt i alle retninger», påpekes det i dommen.

Er venner

Onsdag ble jegeren dømt til betinget fengsel i 60 dager med en prøvetid på to år. Til tross for at jegeren umiddelbart erkjente at det var han som hadde skutt, ble saken liggende hos politiet. Den var ferdig etterforsket i januar 2014, men kom likevel først opp for retten i februar 2016.

Den lange ventetiden har vært belastende for elgjegeren, og retten mener det må føre til at hele straffen gjøres betinget.

75-åringen er påført varige skader, og orker ikke å gå mer enn 200–300 meter før han må hvile. Han har også søvnvansker fordi han ikke lenger kan ligge på venstre side.

Han har likevel sympati med mannen som skjøt ham, og de er i dag venner.

– Hva syns du om at han skal straffes? spurte aktor Yngve Romsvik under rettssaken, ifølge Fredriksstad Blad.

– Det er vondt. Jeg har ikke anmeldt ham. Jeg hadde håpet vi skulle slippe å sitte i en rettssal, og at dette kunne vært avgjort som en vanlig tilståelsessak, svarte hytteeieren, tydelig berørt, ifølge lokalavisen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder