BLID SOM EI SOL: Statsminister Erna Solberg gikk på byen og møtte pensjonister etter at hun åpnet Festspillene i Bergen tidligere denne uken. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Erna får 38 000 i lønnstillegg

Lønnsoppgjøret for regjeringen og Stortinget: Alle får 2,4 prosent

Godtgjørelsen til Erna Solberg (H) for å være statsminister, øker med  2,4 prosent til 1,593 millioner kroner fra 1.mai. Dermed er politikernes lønnsoppgjør over for i år.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De andre statsrådenes nye årslønn vil være 1,294 millioner kroner.

En menig stortingsrepresentant vil tjene 906 928 kroner fra 1.mai, ifølge det enstemmige forslaget fra Stortingets presidentskap som ble publisert torsdag morgen.

Følger lønnsoppgjøret

Lønningene øker dermed i tråd med prosenttallet som ligger til grunn for vårens lønnsoppgjør i privat sektor.

Også i fjor ble politiker-lønningene fastsatt i samsvar med lønnsopppgjøret, som da landet på 2,7 prosent.

I 2014 endte politikernes lønnsoppgjør på 3,5 prosent.

Med oljeprisfall og økende arbeidsledighet som bakteppe for årets lønnsoppgjør, kom Stortingets Lønnskommisjon til at de ønsket å følge lønnsøkningen som partene i arbeidslivet kom fram til tidligere i år, da Norsk Industri og Fellesforbundet ble enige om rammen på 2,4 prosent.

Mindre til pensjoner

Mens politikerne dermed opprettholder kjøpekraften fra i fjor, måtte pensjonistene godta nedgang i kjøpekraften for andre år på rad, som følge av reguleringereglene fra pensjonsforliket.

Stortinget skal fatte endelig vedtak om sitt nye lønnsnivå i neste uke.

Forespeilet høyere lønninger

I fjor varslet Stortingets Lønnskommisjon at de ville se nærmere på de økende forskjellene mellom godtgjørelsen til politikerne, og sentrale ledere i staten.

Ifølge kommisjonen har politikerne blitt hengende mellom 10 og 15 prosent etter lederlønningene i staten gjennom de siste 15 årene, og antydet at de ville snu denne utviklingen.

Men ikke i år:

«Selv om det er lønnskommisjonens oppfatning at godtgjørelsen til regjeringens medlemmer over noe tid bør oppjusteres for å komme i bedre samsvar med sammenlignbare lederlønninger i staten, anser kommisjonen at 2016 ikke er det rette tidspunktet for å heve godtgjørelsen noe utover den gjennomgående rammen på årets oppgjør, som er på 2,4 prosent», skriver kommisjonen i årets innstilling til Stortinget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder