HÅNDHILSTE PÅ MALALA: Rett før klokken elleve onsdag, oppsøkte den meksikanske aktivisten og studenten Adán Cortés Salas Malala Yousefzai og håndhilste på henne inne på Grand Hotel. Foto:PRIVAT,

Her hilser aktivist-Adán på Malala kort tid før Nobel-seremonien

Tidligere polititopp: – Helt utrolig at han har fått møte henne to ganger

Bare timer før den meksikanske aktivisten Adán Cortés Salas stormet scenen under Nobel-seremonien, hadde han både håndhilst på Malala og tatt bilder av henne inne på Grand Hotel.

Oda Marie Midbøe
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De oppsiktsvekkende bildene som VG i dag publiserer, viser hvordan den meksikanske aktivisten kommer seg helt opp til fredsprisvinner Malala Yousafzai (17) inne på Grand Hotel rett før klokken 11 onsdag.

17 år gamle Yousafzai lever med trusler fra ekstremistiske grupper som Taliban. I 2012 skjøt de henne i hodet fordi hun kjemper for barn og unges rett til utdanning.

Men iført en grå blazer og med kameraet hengende rundt halsen klarte meksikanske Adán Cortés Salas å håndhilse på 17-åringen rett før klokken elleve onsdag formiddag.

To og en halv time senere, mens Malala Youfsafzai og Kailash Satyarthi ble hedret med stående applaus fra forsamlingen i Oslo Rådhus, stormet han scenen med et meksikansk flagg. Det tok elleve sekunder før sikkerhetspersonell fikk fjernet ham.

Oppsøkte Malala

Kritikken har haglet mot Oslo-politiet, som har ansvaret for sikkerheten rundt Nobelpris-arrangementet. Senere samme dag beklaget stabsjef Johan Fredriksen hendelsen og betegnet den som er sikkerhetsglipp.

Ifølge en hotellgjest som befant seg i resepsjonen onsdag formiddag, skal Adán Cortés Salas ha stått ved fojaeen på Grand Hotel før han fikk tilsnakk fra en sikkerhetsvakt. Han skal da ha flyttet seg.

Men kort tid etterpå stod han bare meter fra den 17 år gamle fredsprisvinneren, og tok bilder av henne da hun gikk ned trappen til resepsjonen.

Han klarte også å håndhilse på fredsprisvinneren, som var iført et rødrosa og oransje antrekk. Da stod han omlag én meter fra 17-åringen.

FOTOGRAFERTE MALALA: Her står den meksikanske studenten og aktivisten Adán Cortés Salas i resepsjonen på Grand Hotel og tar bilder av Malala som er på vei ned trappen. Foto:PRIVAT,

– Helt utrolig

– Jeg synes det er helt utrolig. Det kunne like godt vært en person som ønsket å drepe henne. Det kunne han utmerket godt ha klart hvis han hadde skytevåpen, sier Leif A. Lier, tidligere polititopp, til VG.

STORMET SCENEN: Meksikansek Adán Cortés Salas tok med seg et meksikansk flagg da han tok seg opp på scenen, mens fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi ble hedret i Oslo Rådhus. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Han understreker at han uttaler seg på grunnlag av VGs opplysninger.

Han er svært overrasket og sjokkert over at hotellet har tilnærmet normal drift under fredsprisvinnernes opphold, og at den meksikanske mannen har kommet nær Malala ved to tilfeller i løpet av én og samme dag.

– Når en person er så utsatt for trusler tilsier jo det at sikkerhetsvakter som er rundt ikke kunne ha forhindret at en mann hadde skutt henne. Hvis det var en mann som hadde ønsket å drepe henne, og som ikke hadde blitt kontrollert, kunne det skjedd en tragedie, sier Lier.

Han påpeker at Malala lever med trusler fra Taliban, som tidligere også har forsøkt å ta livet av henne.

– Jeg synes det høres helt utrolig ut at en ung meksikaner kan komme inn på Grand Hotel uten at noen gjør noe med det. Det som skjedde på rådhuset hadde politiet kontroll over i den forstand at han hadde gått gjennom en sikkerhetssjekk. Men hvis det er slik du fremstiller det at han har vært inne på Grand Hotel, stiller jeg meg spørsmålet: Hvem har kontrollert ham?

– Alle folk slipper inn

Kari Hasselknippe, som er PR- og markedsdirektør ved Grand Hotel, ønsker ikke å kommentere om de har hatt kjennskap til at aktivisten som befant seg i resepsjonen var den samme som stormet scenen under Nobelpris-seremonien.

Hun sier det er vanlig at hotellets gjester og restaurantbesøkende kan bevege seg fritt inne på hotellet, også mens fredsprisvinnerne bor der. Det er blant annet storsesong for julebord, legger hun til.

– Det er jo politiet som bestemmer sikkerhetsnivået i forhold til besøk som dette. Vår sikkerhetsavdeling jobber veldig tett med politiet. Vi har vanlig drift på hotellet. Øvrige gjester bor her, vi har to restauranter og bar på toppen. Alle folk slipper inn på hotellet som vanlig, sier hun.

Sist gang hotellet ble stengt som følge av en fredspris-vinners opphold var da Barack Obama vant prisen i 2009.

SPERRINGER UTENFOR: Da Malala Yousafzai kom tilbake etter Nobel-seremonien i Oslo Rådhus var det satt opp sperringer utenfor hotellet. En rekke politibiler var også parkert utenfor, mens flere polititjenestemenn holdt vakt. Foto:Audun Braastad,NTB scanpix

– Respekter politiets sikkerhetsavgjørelse

Hasselknippe ønsker ikke å gå inn på hvilke sikkerhetstiltak de har iverksatt under Nobel-oppholdet til fredsprisvinnerne. Hun forteller at det ikke er satt opp sperringer inne på hotellet.

– Men vi påser jo alltid at folk ikke oppholder seg der over lang tid uten grunn. Da går vi bort og spør om vi kan bistå med noe og om de har bestilt bor.

– Hvor lang tid er det da snakk om?

– Det ønsker jeg ikke å gå ut med. Det er det sikkerhetsavdelingen som har gode rutiner med. Vi har et veldig godt trenet personell i vår sikkerhetsavdeling som opererer 24 timer i døgnet.

– Mener du sikkerheten på hotellet var godt nok ivaretatt ettersom aktivisten kom seg så nær Malala?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. Vi respekterer politiets avgjørelser til sikkerhetsnivå. Det er ikke noe vi skal uttale oss om.

– Anses som ukomplisert

Stabsjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt kommenterer saken på følgende måte:

– Under hele besøket så har Grand Hotel hatt en tilnærmet normal drift, og fredsprisvinnerne har ønsket å ha en nærhet til publikum. Under den hendelsen du refererte var nærsikring av fredsprisvinnerne til stede, og situasjonen ble holdt oppsikt med hele veien. Så alt har foregått i kontrollerte former, og anses som helt ukomplisert i så måte, sier han via operasjonsleder Tor Gulbrandsen i Oslo politidistrikt.

Selv har scene-stormeren sagt til VG at han gikk rett gjennom billettkontrollen. Denne uken søkte han om asyl i Norge, men fikk avslag på søknaden. Han sitter nå på Trandum transittmottak, etter at politiet anket Tingrettesn kjennelse om at han ikke trenger å sitte i varetekt frem til utsendelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder