PÅ VEI INN: Gruppen som skal utrede skredfaren dro innover mot Sukkertoppen i 11-tiden søndag. Omkring en halvtime senere var de fremme ved bruddkanten, får VG bekreftet på en sms fra geologen.
PÅ VEI INN: Gruppen som skal utrede skredfaren dro innover mot Sukkertoppen i 11-tiden søndag. Omkring en halvtime senere var de fremme ved bruddkanten, får VG bekreftet på en sms fra geologen. Foto: TERJE MORTENSEN , VG

Her rykker eksperter inn til bruddkanten for dødsskredet

INNENRIKS

LONGYEARBYEN (VG) I stummende mørke dro en gruppe geologer inn til toppen av skredstedet, som fortsatt truer med å ramme trehusbebyggelsen ved foten av Sukkertoppen.

Publisert: Oppdatert: 20.12.15 12:48

De kom fra fastlandet med siste fly lørdag. Søndag var de i gang med å utrede skredfaren. I 11-tiden la en gruppe på to geologer fra Norges Geotekniske Institutt (NGI), to fra Røde Kors og en politimann fatt på turen opp fjellsiden.

Målet er å komme helt til toppen av bruddkanten, hvor det flere hundre meter brede snøskredet løsnet fra lørdag formiddag. De vil lage en såkalt snøprofil, fra rett ovenfor bruddkanten.

Bakgrunn: Ti hus tatt av skred på Svalbard.

Trodde uværet hadde gitt seg

Mange tusen tonn snømasser veltet ned fjellsiden som ruver over spisshusbebyggelsen. I timene før hadde det lagt seg mange meter snø langs det bratte fjellet Sukkertoppen. Kombinert med vind opp i en styrke på 48 meter i sekundet, var det voldsomme krefter i sving i og rundt Longyearbyen på Svalbard i timene før skredet.

Vet du noe? Ta kontakt med VGs journalister.

Timene før skredet var uværet løyet noe, og flere har fortalt til VG at de trodde det verste var over.

Så kom en bølge av snø.

Les mer: Ble reddet etter 45 minutter begravet på eget kjøkken.

Kamerat om avdøde: – En kjempeviktig person

Over ti hus ble tatt av raset. Fire er knust til pinneved, mens en rekke på syv andre er flyttet og kastet flere titalls meter. Én mann, som skal ha bodd i den øverste husrekken, mistet livet.

– Han var en kjempeviktig person i Longyearbyen, en sånn person som alle hadde et forhold til, sier en god kamerat av mannen som mistet livet til VG.

Han vil ikke stille med navn og forteller at han og flere er veldig preget av det som har skjedd.

Mannen, som er i 40-årene, ble funnet av letemannskapene og de mange frivillige lørdag ettermiddag. Lenge var frykten at det var akkurat ham som hadde mistet livet. Til sist fikk de som lette sine verste antagelser bekreftet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Dette er en dag hvor flaggene er på halv stang. Dette er en stor tragedie for oss, en ulykke som berører oss alle sammen. Vi har fortsatt en uavklart situasjon, sier sysselmann Kjerstin Askholt på en pressekonferanse.

På grunn av skredfaren har 180 mennesker blitt evakuert fra flere titalls hus, flere av dem i nattestimene natt til søndag.

– Det er stor skredfare på Svalbard nå. Det har også gått et skred i Bjørndalen, hvor en hytte er tatt, men det var ingen folk der, fortsetter Askholt.

Myndighetene: Ingen snøskredvarsling på Svalbard.

Ingen slipper inn

Skredgruppen fra NGI og Røde Kors skal kartlegge risikoen for nye ras. Inntil da går befolkningen i det evakuerte området en usikker jul i møte. Flere hadde allerede reist til fastlandet for å feire jul da skredet gikk, men tilbake ligger eiendelene deres i ruinene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ingen får lov til å ta seg inn i området. Ikke for å hente eiendeler eller sjekke hvordan det har gått. Området er fullstendig stengt.

I mellomtiden lever mange i lokalsamfunnet i en slags unntakstilstand. Det er opprettet midlertidige boliger flere steder i Longyearbyen.

– Vi avventer tilbakemeldinger fra NGI. Deres videre råd om dette vil avgjøre om det blir kort- eller langvarig evakuering, sier sysselmann Kjerstin Askholt til VG.

Mer om skredet: Fikk nabohuset på trammen.

Samtidig jobber hundeekvipasjer med å dobbeltsjekke at ikke flere mennesker er tatt av skredet. Søndag formiddag var flere grupper inne i området, og hundene markerte flere ganger mens VG var i området.

Her kan du lese mer om