KONFIRMANT: Birgitte Tengs (17) ble drept på Karmøy i 1995. Politiet ber nok en gang personer som vet noe i saken ta kontakt med dem. Foto: Åge Pedersen , VG

Leder for cold-case til VG: – Det finnes noen der ute som vet noe

Åtte spesialister skal prøve å løse Birgitte Tengs-mysteriet. - Vår oppfordring til publikum er at de som vet noe tar kontakt, sier leder Espen Erdal.

Artikkelen er over fire år gammel

Seksjonslederen i den nyopprettede Cold-case gruppen maner til edruelighet når det gjelder forhåpningene om hva gruppen kan få til når de når går løs på den 20 år gamle Birgitte Tengs-saken.

– Vi står overfor voldsomme utfordringer, men vi hadde ikke takket ja til å ta denne saken, om det ikke var reelle muligheter for å komme til en løsning, sier Espen Erdal til VG.

Podkast: Hør VGs krimpod: Uløst

Det viktigste Erdal vil si til publikum nå er at de ønsker tips.

– Erfaringsmessig finnes det alltid noen der ute som vet noe i slike uoppklarte saker. Vi oppfordrer dem til å ta kontakt med oss nå, sier Erdal.

FRISKE ØYNE: Leder for Cold Case-gruppen sier de står overfor voldsomme utfordringer, men at det er realistiske muligheter for å komme videre i Birgitte Tengs-saken. - Ellers hadde vi ikke tatt saken, sier han. Foto: Kripos ,

Kripos har svart positivt på anmodningen fra politiet i Haugesund.

– Hvorfor valgte dere denne saken?

– Det er blant annet fordi det var den første anmodning vi fikk. Haugesundspolitiet har også gitt en grundig begrunnelse for hvorfor de mener vi bør ta saken, sier Erdal til VG.

Bakgrunn: Birgitte Tengs-drapet

Åpent og fordomsfritt

Cold case-enheten vil vurdere saksdokumentene og annen tilgjengelig informasjon, foreta nødvendige undersøkelser og skrive en rapport med forslag til videre håndtering. Det er fortsatt politidistriktet som har det formelle etterforsknings- og påtaleansvaret for saken.

Seksjonslederen understreker at de ikke går inn i Birgitte-saken fordi de de har fått konkrete nye tips, men at de åpent og så fordomsfritt som mulig skal gå gjennom saken fra A-Å og se om det kan være nye måter å angripe komplekset på.

– Vi har en gruppe på åtte mann som da vil vie sin tid til å jobbe med saken på fulltid. Det er en bra bemanning og sammensetningen av gruppen er slik at vi vil ha mulighet til å belyse alle de nødvendige sidene ved en straffesak.

Enheten består av en seksjonsleder, én politiadvokat, tre drapsetterforskere, én kriminaltekniker, én kriminalanalytiker og én psykologspesialist. Alle har særskilt bred og relevant erfaring.

Ny teknologi

Espen Erdal, hadde selv en rolle i etterforskningen av Birgitte Tengs-saken for cirka 20 år siden. Det er imidlertid utpekt en erfaren hovedetterforsker, uten tidligere befatning med saken, til å lede det daglige arbeidet. Heller ingen av de øvrige i Cold case-enheten har hatt befatning med saken tidligere.

– Det er viktig at saken ses på med nye øyne og vi må motvirke mulige feller som forutinntatthet og gruppetenkning, sier Erdal.

ÅSTEDET: Birgitte Tengs ble funnet brutalt drept i Kopervik på Karmøy 6. mai 1995. Foto: Hugo Bergsaker , VG

Han mener det er en mulighet for å løse saken med tanke på styrken i å se en sak på nytt med friske øyne.

– Og så vet vi at den teknologiske utviklingen har kommet svært langt på 20 år.

– Vet dere allerede nå om noen tekniske spor vil egne seg til å undersøkes på nytt?

– Det er for tidlig å si, men noe vi vil gå i gang med når vi starter etterforskningen, sier Erdal.

LES OGSÅ: Sier nei til nye DNA-analyser i Tengs-saken.

Prestisje?

Politiet har tidligere unngått å se på DNA-bevisene på nytt i Tengs-saken.

I 2013 besluttet Haugaland og Sunnhordland politidistrikt å følge anbefalingen fra Folkehelseinstituttet (FHI) om ikke å foreta nye DNA-analyser. Bakgrunnen for å følge anbefalingen er vurderingen om at materialet kan være forurenset (kontaminert), slik at nye undersøkelser ikke vil være hensiktsmessig.

Hvordan kan dere gå inn i dette på nytt?

– Min forståelse er at politidistriktet fremdeles ønsker at det skal gjøres en videre innsats med henblikk på om biologisk materiale kan bringe saken videre. Det er altfor tidlig for oss å uttale oss om eventuelle muligheter, men det er åpenbart noe vi vil undersøke nærmere, sier Erdal.

– Vil det vil bli prestisje på å løse denne saken siden det er den første saken dere velger?

– For oss vil enhver sak vi går inn i være like viktig. Vårt klare fokus vil være å bidra til oppklaring både av denne saken og andre saker vi skal jobbe med. Vi stiller store krav til oss selv og det arbeidet vi skal gjøre, uavhengig av den oppmerksomhet den enkelte sak gis i offentligheten, sier Erdal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder