ETTERFORSKES: mandag melder Aftenposten at Malthe-Sørenssen etterforskes for bedrageri i millionklassen. Foto: Aleksander Andersen , NTB scanpix

Aftenposten: – Geir Selvik Malthe-Sørenssen etterforskes for millionbedrageri

Visepolitimester i Asker og Bærum forteller til Aftenposten at det dreier seg om et betydelig beløp

  • Silje Fjeldstad

Avisen melder at Geir Selvik Malthe-Sørenssen nå etterforskes, anklaget for å ha forfalsket dokumenter. De har også etterforsket den tidligere journalisten for en rekke forhold, og fått bistand fra Økokrim.

Bakgrunnen for etterforskningen er en anmeldelse fra en privatperson, som kom inn til politiet i Asker og Bærum, den 30. november i fjor.

– Dette dreier seg om et betydelig beløp, sier visepolitimester Terje Nybø i politiet i Asker og Bærum, til Aftenposten. Han vil ikke kommentere beløpet, men bekrefter at det dreier seg om et beløp på over én million.

Beløpet skal ikke ha noen sammenheng med en tidligere korrupsjonssak.

De siste dagene har VG avslørt hvordan privatetterforsker, journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen (50) har gått frem for å lure Arne Treholt og hans forsvarer Harald Stabell.

Advokaten vil ikke kommentere

Malthe-Sørenssens advokat, Jonny Sveen, sier at han ikke vil kommentere bedragerietterforskningen.

– Jeg kan ikke si noe om dette så lenge det er under etterforskning. De bedragerisakene må vi ta etter hvert, sier Sveen til avisen.

Han vil heller ikke si noe om hva hans klient har forklart i avhør.

– Jeg vet at etterforskningen omhandler en del økonomiske forhold. Vi får se hva det munner ut i, sier Sveen.

Lånte ut 300.000 til Malthe-Sørensen

Som VG meldte søndag, er det også to andre som føler seg grundig lurt av 50-åringen. Uføretrygdede Harald André Aslaksrud (45) trodde Geir Selvik Malthe-Sørenssen skulle lage NRK Brennpunkt-dokumentar om ham. Derfor lånte Harald og moren bort 300.000 kroner.

Les også: NRK skal granske alt Malthe-Sørenssen har gjort for dem

45-åringen har gitt politiet detaljer om hvordan pengene ble lånt ut og hvilke kontoer som ble brukt da han skulle overføre pengene til Malthe-Sørenssen.

Bli oppdatert: Derfor publiserer VG lydopptakene

Han hevder også at han ikke har fått alle pengene tilbake, men mangler en betydelig sum. Moren sier hun mangler 25.000 kroner.

Falsk erklæring fra advokatfirma

Rett etter nyheten om fengslingen av Malthe-Sørenssen, tok en mann i Asker kontakt med advokatfirmaet Hjort i Oslo. Det melder Aftenposten.

Mannen stilte spørsmål ved en garanti som Malthe-Sørenssen skal ha lagt frem i forbindelse med leasing av en bil. I erklæringen sto det at advokatfirmaet Hjort garanterte for Malthe-Sørenssens bilutgifter i over ett og et halvt år.

Advokatfirmaet forteller til avisen at denne garantien er falsk.

– Erklæringen er et falsum, forteller partner Erling O. Lyngtveit.

Les også: Treholt: – Jeg forsøker å forstå hva som var Malthe-Sørenssens motiv

Erklæringen hadde en signatur med navnet til en av advokatene som er tilsluttet Hjort, men denne advokaten opplyser at han aldri har signert en slik erklæring. Mannen fra Asker som fikk erklæringen bekrefter til avisen at forholdet er anmeldt.

Hjort hadde Christer Tromsdal som klient, og Malthe-Sørensen hadde oppdrag på vegne av Tromsdal. På denne måten var han knyttet til advokatfirmaet.

– Samarbeidet med Malthe-Sørenssen ble avsluttet blant annet fordi vi som forsvarere ikke hadde nevneverdig nytte av hans bistand, sier Lyngtveit til avisen.

Malthe-Sørenssen har de siste årene slitt økonomisk og vært på etterskudd til sine kreditorer. Siste tilgjengelige ligning viser at han har over fem millioner kroner i gjeld.

Dårlig økonomi

Overfor politiet har Geir Selvik Malthe-Sørenssen innrømmet å ha hatt svært dårlig økonomi, og at han har levd av lånte penger og noen få oppdrag. Han har også innrømmet å ha lånt 235.000 kroner fra en kjent kriminell i Oslo.

Også advokat Harald Stabell har lånt ut penger til Malthe-Sørenssen.

– Jeg lånte ut noen hundre tusen til ham, med sikkerhet. Jeg gjorde det fordi jeg syntes synd på ham. Han sa til meg at han hadde blitt syk, og måtte ha en behandling i utlandet. Dette gjorde jeg fordi jeg ville være et medmenneske. Nå innser jeg jo at jeg ikke burde lånt ut disse pengene, og at jeg har blitt lurt, sier Stabell.

Han opplyser at alle pengene han lånte ut til 50-åringen er tilbakebetalt.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder