FORTSATT UTFORDRINGER: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) skulle gjerne hatt et jevnere nivå på elevenes ferdigheter i matematikk og lesing. Foto: Patrick da Silva Sæther , VG

Store forskjeller i 5.klassingers resultater i lesing og regning

Det er store forskjeller mellom fylkene i femteklassingers lese- og regneresultater.

 • Frank Ertesvåg
 • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Det viser resultatene av nasjonale prøver i lesing, regning og engelsk på femte trinn, som ble ble publisert tirsdag formiddag.

De viser at 27 prosent av guttene er på det laveste mestringsnivået i lesing og 25 prosent på det øverste. Blant jentene er 21 prosent på det laveste mestringsnivået og 28 på det øverste.

Det skiller fem såkalte skalapoeng mellom fylket med høyeste og fylket med laveste poeng i lesing og regning, opplyser Kunnskapsdepartementet. Skalapoengene er omregnet fra elevenes poeng på prøven.

– Bør diskuteres inngående

– Resultatene viser at vi har store forskjeller mellom fylkene. Jeg håper at resultatene blir diskutert inngående både på administrativt og politisk nivå i kommunene. Nasjonale prøver setter skolekvalitet på dagsorden og kan være gode verktøy for kommuner for å vite hvor skoen trykker, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NTB.

Les også: Nasjonale prøver for 8.klasse

Et kjennetegn i resultatene for prøvene er at jentene i større grad enn guttene ligger på det mellomste mestringsnivået. I lesing er det færre jenter enn gutter på laveste nivået. Mens det i engelsk og lesing er en jevnere kjønnsfordeling på det laveste mestringsniovået.

Åtte prosent borte fra prøven

Det er omtrent 7700 gutter og 5900 jenter på det laveste mestringsnivået i lesing på de nasjonale prøvene høsten 2015.I engelsk og regning er det flere gutter enn jenter på høyeste mestringsnivå, viser resultatene.

Deltakelsen på de nasjonale prøvene på 5. trinn er generelt høy, nærmere bestemt mellom 92 og 94 prosent. I lesing er det 5 prosent som har fått fritak, mens 3 prosent har hatt fravær på grunn av sykdom.

I de andre fagene er fritaks- og sykdomsfraværet noe mindre.

Oslo-elever leser best

Blant fylkene er det som vanlig Oslo som skiller seg ut ved at mange elever presterer på høyeste mestringsnivå. I lesing ligger 38 prosent av Oslo-elevene på det øverste nivået. I Akershus ligger 30 prosent av elevene på det høyeste nivået.

Oslo-skolen har de siste månedene pådratt seg mye kritikk for at noen skoler arrangerer egne øveprøver og driller elevene i prøver for å nå egne målindikatorer. Denne kritikken har først og fremst vært rettet mot kartleggingsprøvene på de laveste årstrinnene - og ikke mot de nasjonale prøvene.

.

-

Mer om

 1. Skole og utdanning

Flere artikler

 1. Nasjonale prøver høsten 2015: Oslo-skolene har flest elever på øverste nivå

 2. Nasjonale prøver: Guttene bedre i regning, jentene best i lesing

 3. Barn med høyt utdannede foreldre gjør det best

 4. Alvorlig at flere gutter sliter i lesing

 5. Ny rapport: Opptil ett skoleårs forskjell i skolers bidrag til læring

Fra andre aviser

 1. Oslo og Bærum gjør det fortsatt best på nasjonale prøver

  Aftenposten
 2. Sjekk resultatet på nasjonale prøver i din kommune

  Fædrelandsvennen
 3. Oslo best i landet på nasjonale prøver

  Aftenposten
 4. Nasjo­nale prøver: Guttene bedre i regning, jentene best i lesing

  Fædrelandsvennen
 5. Hver tredje 5.-klassing i Oslo og Bærum presterer på høyeste mestringsnivå

  Aftenposten
 6. Oslo-elevene langt foran på nasjonale prøver

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder