ALENE PÅ ISFLAK: Her blir Yngve Kristoffersen hentet fra restene av isflaket hvor han har hatt base i ett år. Foto: NEIL WEISBROD,

Her hentes Yngve (73) etter ett år i isødet

Sjekk det isflaket! Etter ett år i drift på isen
i Polhavet ble den pensjonerte geologiprofessoren Yngve Kristoffersen (73) hentet hjem. Med seg har han store mengder kunnskap om et uutforsket Polhav.

Artikkelen er over fire år gammel

– Ja, isflaket var blitt lite, bekrefter Kristoffersen selv overfor VG, og presiserer:

– Det var ingen fare med meg, jeg kunne jo bare starte luftputebåten og dra derfra og finne meg et annet flak. Men utstyret ville gått tapt – det var jo allerede på tur i havet.

TILBAKE I BERGEN: De to forskerne Audun Tholfsen (t.f.) og Yngve Kristoffersen tilbake ved Nansen-senteret. Foto: HARALD VIKØYR,

Denne uken kom de to forskerne til Namsen-senteret i Bergen for å motta hyllest fra et stort forskermiljø. Foruten Kristoffersen, har Arktis-spesialist og eventyrer Audun Tholfsen (42) deltatt på den langvarige ekspedisjonen.

Enorm fjellrygg

Formålet har blant annet vært å foreta seismiske undersøkelser av havbunnen – og særlig av den enorme undersjøiske fjellkjeden Lomonosov-ryggen, som ligger tvers over Nordpolen og Polhavet.

Les også: Fikk besøk av russisk ubåt – gjennom isen!

For å gjøre dette, hadde de utstyrt seg med en 8 tonn tung luftputebåt, og denne ble satt av sammen med tonnevis med forskerutstyr og hele 15 tonn diesel på et flere kilometer stort isflak med drøyt metertykk is 30. august i fjor.

Proviant for 18 md.

De to på isflaket var forsynt med proviant for ett og et halvt år, og forsket mens de langsomt drev med ismassene over Polhavet – til de forhåpentligvis kom ut i Framstredet mellom Grønland og Svalbard en gang på forsommeren. Det viste seg at turen varte et helt år.

ETT ÅR I ISØDET: De to forskerne ble satt ned på isen 28 mil fra Nordpolen, og drev i ett år til de kom ut igjen vest for Svalbard. Foto: Ill: NERSC,

Les VG+-intervju: En flekk i evigheten

Så hvordan var julaften i isødet?

– Da hadde vi akkurat fått flydropp fra et Orion-fly dagen før, og var helt utslitt etter å ha samlet alt sammen. Så vi satt og spiste et koldtbord, med nisseluer på.

Han forteller at Audun hadde med elektrisk hårtrimmer, som ble brukt på begge to.

Tynget ned av snø

Og litt dramatikk var det også underveis:

– Vi fikk to kraftige stormer med mye snøfall etter hverandre, og dette samlet svært mye snø rundt leiren. Jeg regner ut at tyngden av snøen var på 250 tonn. Dermed sank isen, slik at vi leiren ble liggende i vann, og vi måtte flytte hele basen vår cirka 200 meter unna. Det var ganske strevsomt – for luftputebåten lå i en grop og måtte vinsjes ut, og vi måtte flytte 12 tonn diesel, forteller han.

Det skumleste var snømengdene, men skruis, is som presses sammen, forklarer Kristoffersen:

Leirområdet tatt av skruis

– Vi opplevde at vi først fikk en råk ikke langt fra båten, og deretter ble den presset voldsomt sammen. Da måtte vi i hui og hast starte båten og flytte hele basen, og hele det området av isen hvor vi hadde leiren, ble presset ned og forsvant under den andre delen av isen. Og to tonn diesel måtte flyttes nokså kjapt for at den ikke skulle synke i dypet.

Å bruke en luftputebåt som base for forskning i Polhavet, er en idé Kristoffersen fikk i 1990, da familien var på et turistshow i Universal Studios i Los Angeles:

Miami Vice

– De viste et Miami Vice-show, som jeg jo var sånn passelig interessert i, men så suste det inn en luftputebåt. Jeg skulle måneden etter på tokt i Polhavet med en isbryter, og vi ante ikke hvordan vi skulle bevege oss på isen. Men dette måtte jo være løsningen, tenkte jeg.

HISTORISK MINNE: Dette flagget bærer preg av ett år med arktisk vær og vind, og får hedersplassen på Nansen-senteret i Bergen. Foto: HARALD VIKØYR,

Så fløy han til Miami for å besøke luftputebåt-produsenten, og skaffet seg en. Og returnerte til Los Angeles…

Hva som nå skjer med materialet som er samlet inn?

– Vi skal sette oss ned og se først og fremst på det seismiske materialet, og håper å kunne publisere noe opp mot jul i år. Vi har også noen prøver av havbunnen, som skal analyseres av andre forskere her i Bergen, sier Yngve Kristoffersen.

Også andre verdifulle observasjoner er gjort gjennom et helt år: Målinger av stråling inn og ut fra isoverflaten blir analysert av Meteorologisk institutt i Oslo, og varmen som tilføres isens underside av havvannet blir analysert av Geofysisk Institutt i Bergen, opplyser han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder