Lukket nettverk skaper strid

Forskere betegner Velferden som mild versjon av «Opus Dei» Medlemmene

Her er medlemmene av kirkenettverket Velferden, som forsker Dag Thorkildsen sammenligner med Opus Dei

  • Marianne Johansen
  • Elisabeth Skarsbø Moen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

.
Professoren i kirkehistorie ved Universitetet i Oslo hevder overfor NRK at nettverket i det skjulte kjemper for Ole Christian Kvarmes kandidatur som Oslo-biskop.

Kvarme er selv medlem i nettverket.

Nå får Thorkildsen støtte av maktutreder og professor i religionssosiologi Pål Repstad. Når VG presenterer listen over dagens medlemmer for ham, er han ikke i tvil:

- Dette er konservative teologer, mer konservative enn for noen år tilbake. Det er godt mulig at denne gruppen er blitt en støttegruppe for Kvarme, sier han.

Repstad kartla maktforholdene i Kirken for Maktutredningen i 2002. Og han understreker at det delvis er svært innflytelsesrike personer som er medlemmer av den lite profilerte foreningen Velferden.

Han vil ikke karakterisere gruppen som noen «kirkelig mafia», slik Thorkildsen tidligere har gjort.

Skjult

- Men det er ikke tvil om at gruppen kan drive kirkepolitiske kampanjer i det skjulte, sier han, og legger til:

- Dette er en gruppe sammensatt av konservative teologer, og alle er menn. Det ligger en lukkethet i foreningen som er ugunstig for det kirkelige demokratiet, mener han.

Leder for bispedømmerådet i Oslo, Sigrun Møgedal, er kritisk til Velferden.

- Det er helt legitimt å organisere seg slik disse har gjort, og arbeide for en bestemt kandidat. Men vi i Kirken er lite trent i slik opptreden. Vi tror at det som står i Vårt Land, er sannheten, sa Møgedal da hun i går kveld presenterte rådets innstilling med Trond Bakkevig på førsteplass.

Hun mener Kirkens tillitsvalgte og aktører må lære seg å vekte informasjoner - også de som fremkommer i Vårt Land - og se at de ofte er en del av et politisk spill.

- Vi må lære oss å ta et oppgjør med den virkeligheten vi blir presentert for, sier Møgedal.

Ansvaret

Hun mener ansvaret for det rotet som har oppstått i valget av ny Oslo-bisp ene og alene er statsråd Valgerd Svarstad Hauglands:

- Det er Kirkedepartementet som må bære ansvaret for det rotet som er skapt, ved at de ikke gjorde klart hvordan stemmene skulle telles før de ba folk sette opp fem kandidater. Og ved at de åpnet for at allerede sittende biskoper, som Kvarme, kunne delta i bispevalg i et annet bispedømme.

Velferden ble stiftet i 1908 som en reaksjon på fremmarsjen av liberal teologi. Hele 22 av foreningens om lag 60 medlemmer opp gjennom historien er blitt biskoper. Gruppen har til enhver tid hatt mellom ti og tolv medlemmer, og foreningen er selvsupplerende.

De samles åtte ganger årlig, den tredje tirsdagen i måneden, hjemme hos hverandre. De har først en andakt, før de spiser middag sammen. Etterpå holder verten et foredrag om et selvvalgt tema, og temaet diskuteres.

- Har du lest «Da Vinci-koden»? Dette nettverket er en mild, norsk versjon av Opus Dei, sier Dag Thorkildsen til VG.

Uenig

Lederen for Velferden, Thorleiv Austad, hevder at gruppen aldri har tatt initiativet i kirkepolitiske spørsmål i de tretti årene han har vært med.

- Det er fullstendig tatt ut av lufta at vi har spilt noen rolle i bispesaken i Oslo, sier han.

Austad forklarer det høye antallet biskoper blant medlemmene, med at det kreves teologisk kompetanse både for å bli medlem, og for å bli biskop.

- Hvorfor har dere ingen kvinnelige medlemmer?

- Det henger sammen med at foreningen er gammel, og at dette etter tradisjonen er en mannsforening. Men det er ingenting i veien for at kvinner kan bli med, i og for seg, sier Austad.

Han stiller seg uforstående til at foreningens selvrekruttering blir anklaget for å være udemokratisk.

- Dette er på privat basis fullt og helt. Man kan ikke be Kirkerådet oppnevne medlemmer til en privat forening, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder