Rema: Har ikke dispensasjon

Coop: Skrur ned skiltene onsdag

ÅPENT: Da VG besøkte Matkroken på Hansnes 2. pinsedag, holdt butikken åpent fra 14.00 til 22.00. Foto: THOR HARALD HENRIKSEN

Denne Coop-butikken holder åpent 364 dager i året

HANSNES (VG) Denne butikken i den lille bygda Hansnes i Troms har de siste ukene blitt et hett stridstema i helligdagskrigen mellom gigantene Rema og Coop.

  • Thor Harald Henriksen

Artikkelen er over tre år gammel

Matkroken ligger strategisk plassert midt i kommunesenteret i Karlsøy kommune, like ved anløpsstedet til fergene som knytter øysamfunnet sammen.

Her har karlsøyværingene og turistene i en årrekke kunnet handlet matvarer fra tidlig morgen til sent på kveld – hver dag, året rundt.

Da VG besøkte butikken 2. pinsedag, var det en jevn strøm av kunder. Også 17. mai var dørene åpne. Betjeningen opplyser at butikken bare holder stengt 1. juledag.

– Utrolig provoserende

Denne butikken står sentralt striden om søn- og helligdagsåpne butikker.

Nylig havnet kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop og Mette Fossum Beyer, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Rema, i en heftig meningsutveksling på Twitter om Matkroken på Hansnes.

Foto: SKJERMDUMP: Twitter

Friis og Coop hevdet at butikken for 27 år siden fikk dispensasjon som såkalt «turistbutikk». Beyer og Rema mente dispensasjonen er ugyldig, og henviste til en epost fra Fylkesmannen i Troms.

I e-posten slår Fylkesmannen i Troms fast at slike kommunale dispensasjoner ikke lenger er gyldige.

Les også: Her bryter Rema loven 1. pinsedag

I en e-post fra konsernledelsen i Rema til konsernsjefen i Coop, blir Matkroken på Hansnes brukt som argument for å holde søndagsåpent.

– Det er utrolig provoserende. Coop driver lovlydig. Mens Rema holder rundt 100 butikker åpne ulovlig, henger de seg opp i én butikk på Hansnes, 1800 kilometer fra hovedkontoret, som på ett år omsetter for det samme som en Rema-butikk gjør på én måned, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop til VG.

Reitan snur: Dropper sperrebånd

Vil skru ned Matkroken-skiltene

Coop vil likevel gripe inn overfor den aktuelle kjøpmannen.

– Dette er en selvstendig Matkroken-kjøpmann, som driver en Esso-stasjon og matvarebutikk ved fergekaien på Hansnes. Da vi fikk melding om at den var åpen søndager, med for stort areal, tok vi kontakt. Han fortalt da at butikken hadde hatt dispensasjon fra kommunen i 27 år.

– Vi ba om å få se dispensasjonen. Han har ikke funnet dispensasjonen og har tydeligvis heller ikke stengt butikken. Vi vil derfor reise opp ditt onsdag klokken 08.00 og skru ned skiltene, sier Friis.

VG-kommentator: Et dusteforbud står for fall

Daglig leder ved Matkroken, Stein Roald Larsen, ønsket ikke å møte VG 2. pinsedag. Da VG ringte 17. mai, sa han «glem det» og la på.

STENGT: Spar-butikken til Cato Lorentzen ligger bare noen hundre meter fra Matkroken på Hansnes. Nå kan han bare se på når kundene strømmer til konkurrenten på søn- og helligdager. Foto: THOR HARALD HENRIKSEN

Noen hundre meter bortenfor Matkroken, i retning Tromsø, ligger Spar. Butikken er omtrent like stor som konkurrenten arealmessig. Kjøpmann Cato Lorentzen stengte dørene pinseaften klokken 16.00. Så holdt han stengt helt frem til i dag.

– Vi forholder oss til «Søndagsplakaten», og håper at alle følger reglene. Og når man ikke gjør det, må noen håndheve loven. Det skal lønne seg å være lovlydig, sier Lorentzen, som også er Bunker Oil-forhandler.

Kulturministeren: – Forventer at de følger loven

I dag er det politiet som skal overse at butikkene følger lovverket. Hittil har ingen grepet inn overfor Matkroken.

Også Spar har de siste årene også holdt åpent på søndager. Men da Rema anmeldte butikken i januar, valgte Lorentzen og kjeden å slutte med det. Spar-kjeden, NorgesGruppen Matkroken og Coop har sluttet seg til «Søndagsplakaten», et initiativ fra Virke og Handel og Kontor har foreslått en tydelig presisering av lovverket rundt søndagsåpne butikker.

Denne eposten fra Fylkesmannen i Troms bekrefter at Matkroken på Hansnes driver ulovlig, mener Rema 1000. Foto: Faksimile

Rema: Langt mellom liv og lære

Mette Fossum Beyer i Rema mener eksempelet Matkroken på Hansnes viser at også Coop-kjeden med åpne øyne har brutt loven.

KRITISK: Mette Fossum Beyer, direktør for kommunikasjon- og samfunnskontakt i REMA1000. Foto: REMA1000

– Dette viser at det er langt mellom liv og lære. Rema har i det minste vært åpen, og ønsket å få fram et poeng: At man utnyttet regelverket over hele landet, og har gjort det i mange år. Vi har gjort det i syv uker for å få fram et konkurransemessig og politisk poeng, sier Beyer til VG.

Rema 1000 er ikke med på «Søndagsplakaten», og har de siste ukene måttet tåle kraftig kritikk etter hvert som kjeden har søndagsåpnet stadig flere butikker. Uberettiget mye kritikk, mener Beyer.

I en undersøkelse Rema gjennomførte sist søndag, fant kjeden 48 butikker over hele landet som den mener bryter helligdagsloven.

– Regelverket unyttes fortsatt i stor grad hos våre konkurrenter, selv om de sier at de skal rydde opp, sier Beyer til VG.

– Hvor mange søndagsåpne butikker har Rema hatt de siste sju ukene?

– Vi har hatt cirka 50, hvorav 25 har vært med sperrebåndløsning. Resten Brustadbuer og i turistkommuner. De siste dagene i pinsen åpnet vi 45 nye, opplyser Beyer i en e-post til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder