UNDERVISNING: Dråpen i havet har startet engelskundervisning for førskolebarn på øya Chios. Foto: Eirik Johan Solheim

Norske helter-Trude om Dråpen i havet: – Burde ikke vært behov

Trude Jacobsen (45) og organisasjonen Dråpen i havet ble kåret til Årets initativ i fjorårets «Norske helter». Nå har engasjementet blitt til en fulltidsjobb.

Organisasjonen ble startet opp av Trude Jacobsen etter at flyktningkrisen for alvor ble et faktum i fjor høst. Nå er det drøyt ett år siden hun tok den første turen til Hellas. Nå jobber Jacobsen på fulltid med organisasjonen, i motsetning til i fjor, da hun jobbet i Canal Digital ved siden av.

ÅRETS INITIATIV: Trude Jacobsen og organisasjonen Dråpen i havet fikk prisen for Årets initiativ i fjorårets Norske helter. Her i flyktningleiren Nea Kavala i april. Foto: Dråpen i havet

– Jeg sa opp jobben før nyttår. Men jeg har ikke jobbet der på ett år, så det er Dråpen i havet som har vært førstepri, forteller Jacobsen til VG.

1. april ble hun ansatt i organisasjonen hun selv startet opp. Sammen med en deltidsansatt i 50 prosent, og 10-15 frivillige i administrasjonen, driver hun nå organisasjonen. Men noen A4-jobb, det er det ikke.

– Det skjer ting hele døgnet som må følges opp, og de som jobber i Hellas har først og fremst mulighet til møter via Skype på kvelden. Så det blir ingen vanlig arbeidstid, jeg jobber nærmere sju dager i uken, forteller hun.

Bakgrunn: Trude og Dråpen i havet fikk prisen for årets initiativ

Stengte grenser ga nytt behov

I tillegg til at Trudes ønske om å hjelpe nå har blitt til levebrødet hennes, har også antallet frivillige vokst. Organisasjonen har til nå fått 1700 frivillige hjelpearbeidere fra over 30 land i felt i Hellas. I tillegg har de måttet endre måten de jobber på betraktelig.

– Vi har blitt nødt til å tenke mer langsiktig enn vi gjorde i fjor. Det er ikke like mange flyktninger som kommer inn til landet lengre, men stadig flere blir i flyktningleirene over lengre tid på ettersom grensene er stengt over hele Europa, forteller Jacobsen.

Det har gjort at Dråpen i havet nå jobber med utgangspunkt i at flyktningene blir i Hellas over lengre tid, i tillegg til det akutte behovet for de som fremdeles kommer til landet.

– Nå jobber vi også mye med aktiviteter i leirene, vi har blant annet fått på plass engelskundervisning. I tillegg har vi en helsestasjon i den ene av campene, den driftes for gravide og kvinner som nettopp har født, forteller hun.

Behovet for dette arbeidet har kommet etter at de europeiske landene har stengt grensene som følge av flyktningstrømmen.

– Flyktningene kommer seg jo ikke ut av Hellas, så da blir de værende der, med de behovene som følger med, forteller Jacobsen.

Artikkelen fortsetter under videoen.


Kjenner du en helt? VG leter etter nye norske helter!

– Jeg blir oppgitt

Dråpen i havet var en del av engasjementet som fikk mye oppmerksomhet etter at antallet flyktninger som kom over havet til Europa eksploderte i fjor høst. Trude slapp det hun hadde i hendene og reiste ned. Det siste året har det blitt flere turer, den siste i slutten av juni.

Da VG møtte Trude i anledning nominasjonen for ett år siden, opplevde hun flyktningenes glede over å komme i land som noe av det sterkeste.

– De kaster seg rundt halsen på deg og jubler og gråter av glede om hverandre. De tror at de vil bli tatt imot på en god måte i Hellas. Da er det forferdelig å måtte fortelle dem at de må gå 70 kilometer for å få registrert seg, uten noe annet enn det lille vi kan gi dem av vann, klær og utstyr, sa hun til VG da.

Det siste året har flyktningstrømmen blitt mindre. Færre kommer over havet fra Tyrkia til Hellas, men Jacobsen blir likevel oppgitt over situasjonen.

– Det er så lite som skjer. Europeiske myndigheter tar så lite ansvar. Det er klart krigen i Syria er vanskelig å gjøre noe med, men man må kunne gjøre noe med menneskene som har kommet seg over til Europa likevel, sier hun.

– Det er 60 000 flyktninger i Hellas nå, det er ikke fryktelig mange for en hel verdensdel. Det burde vi kunne gjøre noe med, sier hun.

Selv skulle hun ønske det ikke var behov for jobben hun har påtatt seg.

– Jeg skulle jo egentlig ønske at jeg ble arbeidsledig, at ingen mennesker ble tvunget på flukt.

Kjenner du en som fortjener prisen som en av Norges helter? Send oss en e-post med din nominasjon til norskehelter@vg.no!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder