PATRULJERER: Odins soldater vil gjøre norske gater trygge.

PATRULJERER: Odins soldater vil gjøre norske gater trygge. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

Erna Solberg om Odins soldater: – Ligner en borgerverngruppe, og det er vi imot

Siv Jensen ut mot egen partifelle

BERGEN (VG) Erna Solberg mener Odins soldater representerer et farlig verdisyn, og tar avstand fra Frps-Ellingsens utspill om at gruppen fortjener honnør. Det samme gjør Siv Jensen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Fremskrittspartiet gir selvfølgelig ikke noen ubegrenset tillit til Odins soldater. Men det er sånn at vi har tidvis et bybilde som ingen ønsker seg, hvor det begås kriminalitet, det begås andre handlinger vi ikke ønsker oss, og der norsk politi ikke har ressurser nok til å gjøre jobben. Da syns vi at enhver borger som ønsker å bidra til å redusere utrygghet og redusere kriminaliteten, bør få honnør for det, sa Frps Jan Arild Ellingsen til politisk kvarter tirsdag morgen.

Sitatet fra Fremskrittspartiets justispolitiske talsperson har vekket skarpe reaksjoner. Frp-leder Siv Jensen sier tirsdag ettermiddag at hun ikke er enig med partikollegaen.

– Jeg mener at det er politiets oppgave å bidra til trygghet i det norske samfunnet. Og det gjør de på en god måte, sier hun til NTB.

Les også: Odins soldater på første patrulje i Norge

Statsminister Erna Solberg har også gått ut mot utspillet, og presiserer på sin Twitter-konto tirsdag at Ellingens uttalelser ikke representerer Regjeringen.

Solberg: Politiet skal patruljere gatene, ingen andre

Til VG sier Solberg at Odins soldater ligner en borgerverngruppe, og at det ikke er ønsket i norske gater.

– Jeg har helt klart sagt at Odins soldater er ikke er et tiltak vi mener er riktig. De som skal ta ansvar for trygghet i norske byer, er norsk politi.

– Du sier de representerer uønskede verdier. Hva kan man gjøre med det?

– Det ligner en borgervernsgruppe, og det er vi imot. Det er ikke andre som skal patruljere og sikre sikkerheten i norske byer, det skal politiet gjøre. Vektere er noe helt annet, det er et samarbeid med politiet for å holde roen nede for ungdomsmiljøer. Odins soldater gir uttrykk for noe annet og et verdisyn jeg tar avstand fra.

– Hva slags verdisyn er det?

– Det er ingen tvil om at de har et verdisyn dreier seg mer om å underbygge holdninger om at innvandring er farlig.

– Gjør det deg bekymret når du ser at det oppstår slike grupper?

– Det gjør meg selvfølgelig bekymret, og det er viktig at man tar avstand fra det.

Ber Solberg rydde opp

Uttalelsene fra Ellingsen vekker også harme i sosiale medier. Flere har kommet med skarp kritikk mot statsminister Erna Solberg, og ber om at statsministeren sørger for en opprydding.

Viser til straffeloven

Justispolitisk talsmann Anders Werp i Høyre tar sterkt avstand fra Ellingsens uttalelser.

– Dette er ikke regjeringens politikk. Odins soldater og lignende grupper representerer ikke noe positivt, tvert imot. Det må vi justispolitikere være krystallklare på, sier han i en uttalelse til NTB.

Odins soldater: Hevder de har etablert lokallag i flere norske byer

– Jeg får en vond smak i munnen av det de holder på med. Dette bidrar ikke til å skape trygghet, sier han.

Ifølge Ellingsen er det straffeloven som setter grensene for hva Odins soldater kan gjøre. Han sier ingen som ønsker seg et Odins soldater som privatpraktiserer norsk lov.

– Men hvis de bidrar til å gi norske borgere og andre i dette landet økt trygghet og redusert kriminalitet, da synes vi det er et positivt bidrag, sier Ellingsen til nyhetsbyrået.

Les også: Finske myndigheter bekymret over Odins soldater

Frp-politikeren kom med uttalelsen da han møtte Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik til debatt om Odins soldater på Politisk kvarter på NRK P2 tirsdag morgen.

Tajik mener gruppen lefler med høyreekstreme symboler.

– Odins soldater ble startet som organisasjon i Finland, Soldiers of Odin, av en selverklært nynazist, med den begrunnelse at det var kommet altfor mange asylsøkere til Finland, påpeker hun.

Les også: Derfor bruker Pediga «norsk» flagg

– De representerer et verdigrunnlag som helt åpenbart ikke bidrar til økt trygghet i Norge, sier Tajik til NRK.

Får ikke støtte hos Anundsen

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) slutter heller ikke opp om utspillene fra partifellen. Han sier til VG at han har vanskelig for å se at Odins soldater skal ha noen rolle i arbeidet for å holde gatene trygge.

Les også: Vil møte Odins soldater med røde nisseluer

– Det er politiet som skal trygge våre gater, og de samarbeider godt både med vekterselskaper og frivillige som Natteravnene. Jeg har vanskelig for å se at Odins soldater har noen rolle i denne sammenhengen, sier han.

I TØNSBERG: I begynnelsen av februar patruljerte medlemmer av Odins soldater i Tønsberg sentrum. Foto: Dennis Ravndal , VG

Anundsen vedgår likevel at politiet kunne hatt enda større ressurser.

– Politiets kapasitet til å håndtere ordensforstyrrelser er jevnt over god, men vil bli bedre, lover han.

Gatepatruljer

Odins soldater har den siste tida begynt å patruljere ute i gatene i flere norske byer, ikledd svarte hettegensere med vikinghjelm og norsk flagg på ryggen. Flere av gruppens medlemmer har tilknytning til kriminelle miljøer.

Tyskland: Brukte vannkanoner og tåregass mot Pegida-demonstranter

Gruppens nasjonale talsperson er Ronny Alte, som tidligere er kjent fra ytre høyre-grupperinger som Norwegian Defence League og Pegida.

Politidirektoratet gir uttrykk for skepsis til Odins soldater og påpeker at det er uakseptabelt med grupperinger som opptrer som «borgervern».

(©NTB/VG)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder