TOMMEL OPP FRA POLITIET: Her er byrådsleder Raymond Johansen på vei inn i Oslo kommunes nye luksus-Audi, mens den faste sjåføren åpner døren for ham. Til venstre byrådssekretær Tor Henrik Andersen. Foto: Terje Bringedal VG

Politiet forsvarer bilordningen til Raymond Johansen

Byrådsleder Raymond Johansen gikk mot instruksen da han i vinter flere ganger bestilte Raymobilen for å bli kjørt på jobb. Nå får han imidlertid støtte fra politiet.

Det opplyser politiet i en pressemelding.

I pressemeldingen fra Oslo politidistrikt understrekes det at det anbefales kommunen å benytte biltjenesten av hensyn til sikkerheten.

– Vi er godt kjent med at rådhuset har en egen biltjeneste, og vi anbefalte bruk av denne til tid og sted ut fra en generell sikkerhetsvurdering, sier politiinspektør Johan Fredriksen.

Behovet vil kunne variere ut fra hvor eksponert man er i mediene, type arrangement, gjeldende trusselvurdering, faktiske trusler og andre hensyn, sier Fredriksen.

Ble hentet hjemme

VG avdekket i dag at Raymond Johansen kan ha gått over sine fullmakter ved å bli hentet hjemme av den eksklusive Audi'en flere ganger i uka og i perioder, etter det VG erfarer, hver dag.

Etter kritikk mot bruken av en luksuriøs Audi A8 med sjåfør og piggdekk, varslet byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i helgen en full gjennomgang av kjøpet og bruken av «Raymobilen».

Men i tillegg til miljøsiden og luksusfaktoren viser nye dokumenter at selve bruken av bilene også kan ha vært i strid med regelverket. Da ordningen ble opprettet under det borgerlige byrådet i 2012 ble det utarbeidet klare retningslinjer for ordningen.

Professor tar Raymond i forsvar: Burde han syklet til jobben?

– Forebyggende effekt

Et av punktene den gangen omhandlet kjøring til og fra hjemmet, der ble det slått krystallklart fast at kjøring til hjemmet ikke skulle være en del av det faste kjøreoppdraget:

«Transport til og fra egen bolig tillates bare når dette skjer i direkte forbindelse med representasjonsoppdrag i rådhuset, samt arrangementer, møter eller andre tjenstlige oppdrag utenfor rådhuset.»

Les også: Fjernet spørsmål om Raymobilen!

– Dette er en anbefaling vi også har gitt til den tidligere ledelsen i Oslo kommune som en følge av at de har mottatt trusler som har ført til et stort press og opplevd usikkerhet. I denne sammenheng har vår anbefaling vært å unngå offentlig kommunikasjon og bruke biltjenesten, sier politiinspektør Johan Fredriksen, ifølge NTB.

– Vår erfaring er at dette behovet ikke vil bli mindre i fremtiden, og at dette også er ment å ha en forebyggende effekt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder