PÅ PÅSKEØYA: Ragnhild Granfeldt (17) avbildet på Påskeøya etter at elevene fra A+ World Academy gikk i land fra fullriggeren Sørlandet. Foto: Privat ,

Betaler 480.000 kroner for skoledrømmen

Ragnhild (17) er elev på jorden rundt-skole

Internasjonale skoler, idrettsgymnas og fagskoler dyrest

Noen norske foreldre betaler over 100.000 kroner i året for eget barns skoleplass. Ragnhild (17) går på norskdrevet privatskole - for tiden ved Tahiti i Stillehavet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Norge er kjent for at skolen er gratis – også den videregående skolen etter at elevene fikk gratis skolebøker fra høsten 2009.

Samtidig vokser det frem privatskoler som nyter godt av foreldrenes økende vilje til å betale og prioritere utdanning.

Pappa Thomas Granfeldt jr. (51) i Kristiansand betaler dette skoleåret mesteparten av kostnaden på 480.000 kroner for at datteren Ragnhild (17) er elev på A+ World Academy. Privatskolen tilbyr andre året på videregående om bord på skoleskipet «Sørlandet» på alle verdens hav.

I tillegg til egenbetalingen får Ragnhild støtte fra Lånekassen og en del legater med støtte til studenter og skoleelever.

Les også: Ny rekord i antall privatskoler

Høy lærertetthet

Sammen med tre andre norske elever nyter Ragnhild godt av én lærer på fire elever og nærkontakt med historiske steder. Nylig gikk de i land på Påskeøya Rapa Nui i det østlige Stillehavet, dit Thor Heyerdahl gjennomførte sin ekspedisjon for 60 år siden.

Thomas Granfeldt jr. synes 480.000 kroner er mye penger å betale, men ser på det som en god investering.

– Dette er en helt unik opplevelse og en av de beste utdanningene en elev i videregående kan få. Tenk, her oppsøker elevene historiske steder som er sentrale i undervisningen. Dessuten får hun lære og erfare sjømannskap gjennom flere måneder, sier Granfeldt jr. til VG.

Les også: Privatskolene «snillere» med karakterene

Familien vektlegger å bruke penger på kvalitet i barnas fremtid gjennom skole og utdanning.

RAGNHILDS SKOLE: Skoleskipet Sørlandet er omgjort til internasjonal privatskole og seiler for tiden ved Tahiti i Stillehavet. Foto: Kjell Inge Søreide , VG

Granfeldt synes også det er viktig at privatskolen gir elevene en fordel hvis de velger å søke plass ved internasjonale prestisjeuniversiteter.

Økonomisk spillerom

– Vi har ønsket å skaffe oss et økonomisk spillerom slik at barna våre kan få velge den utdanningen de vil, innenfor rimelighetens grenser, legger Granfeldt til.

Med egen erfaring fra shipping i mange år, fikk han betydelig sans for det videregående skoletilbudet til sjøs.

Datteren Ragnhild har akkurat startet skoledagen til sjøs ved noen stillehavsøyer ved Tahiti da VG ringte mandag morgen lokal tid. Det var 28 grader i luften og 29 grader i vannet, ifølge kaptein Sture Erichsen.

– Det er en helt fantastisk opplevelse. Bare det å være midt i Stillehavet og kombinere skole og utrolige fritidsopplevelser, er helt ubeskrivelig, sier Ragnhild Håverstad Granfeldt til VG.

Les også: Lovpriser nivået på OIS

Hun har aldri tenkt på at skolepengene på nærmere en halv million kroner legger noe press på henne.

– Opplever ikke press

– Dette er veldig god skole. Samtidig får jeg en helt unik opplevelse der jeg får sett steder som de fleste andre bare kan drømme om. Nei, jeg opplever ikke noe press om å prestere. Men jeg setter selvfølgelig pris på at foreldrene mine gir meg denne muligheten, sier Ragnhild til VG.

Tidligere i vinter gikk hun og klassekameratene i land på en av de vakre San Blas-øyene i Karibien.

Snorkling i krystallklart vann og sandvolleyball på en uberørt øy gir henne en lykkefølelsen.

Dessuten lærer hun mandarin (kinesisk), og satser på en fremtid i utlandet. Da er året på den flytende privatskolen gull verdt, mener hun.

Les også: Ap-Kolberg: Et skritt mot avvikling av monarkiet

På helprivate Oslo International School (OIS) i Bærum, er investor og milliardær Jens Ulltveit Moe (73) også opptatt av at skolen holder en akademisk kvalitet som gjør elevene klar for høyere utdanning også internasjonalt. Han betaler 85.000 kroner per skoleår for datterens skolegang i grunnskolen.

Ulltveit Moe synes det er rett og rimelig at privatskolen bør få innvilget statsstøtte som andre privatskoler i Norge.

Ulltveit Moe: Førsteklasses tilbud

– Ja, det synes jeg. Undervisningen holder høy kvalitet. Selv om skolen ikke følger den norske læreplanen, holder den en høy faglig kvalitet. OIS gir et førsteklasses tilbud til elever som jo bor i Norge, sier Ulltveit Moe til VG.

Blant andre norske foreldre som har barn på denne skolen, er kronprinsparet, Rema-direktør Ole Robert Reitan og investor Erik Langaker, som i et tidligere VG-intervju fortalte at han hadde brukt flere millioner kroner på privatskolen.

PRIVATSKOLE: Oslo International School har tilbud både for barneskole, ungdomsskole og videregående skole i lokalene på Bekkestua i Bærum. Foto: Jan Petter Lynau , VG

– Over snittet bevisste foreldre

Administrerende direktør Kjell Anders Olsen, som er ansvarlig for det norske tilbudet på A+ World Academy, mener skoletilbudet er for folk med en over snittet bevisst holdning til utdanning.

– Innen internasjonal høyere utdanning etterlyses det gjerne elever som skiller seg ut når de skal videre.

– Mange vil kanskje reagere på prisen dere tar?

– Ja, det har vi registrert. Men det er viktig å ta i betraktning at dette gir elevene reisen, sjømannsskapet, opplevelsene og en personlig utvikling i tillegg til et topp skoletilbud, svarer Olsen.

Han mener norske foreldre har blitt mer lik folk i utlandet med hensyn til å ville betale for barnas utdanning.

– I utlandet er ofte foreldre vant til å betale for denne typen utdanning. Forståelsen av at skole og utdanning er en investering i fremtid, er i ferd med å vokse frem i Norge også, erfarer Olsen.

Forbedrer karakterene

Allerede drøyt midtveis i det første skoleåret på A+ World Academy er erfaringen at elevene forbedrer sine karakterer.

Rektor Janecke Aarnæs på Oslo International School er også vant til at elevene hennes produserer gode karakterer.

Men å motta statsstøtte slik andre privatskoler gjør, er helt uaktuelt.

– Vi kan rett og slett ikke sette oss i en situasjon der vi mottar statsstøtte. Det er fordi vi er godkjent under opplæringsloven og ikke under privatskoleloven. Hvis vi skulle mottatt statsstøtte måtte vi blant annet gått dramatisk ned i antall undervisningstimer og endret strukturen i hele vårt undervisningsopplegg. En fordeling med 85 prosent statsstøtte og 15 prosent foreldrebetaling ville medført en betydelig reduksjon i utdanningstilbudet vårt, sier Aarnæs til VG

Ikke for alle

Nå koster skolen 85.000 kroner per skoleår for lokalt bosatte elever. For elever som kommer til Norge, er skolepengene 195.000 kroner i året .

– Det er viktig for oss at dette prisnivået ikke øker vesentlig i tiden fremover. Det er kostbart å være elev her. Det er en mulighet for noen. Men det er på ingen måte et tilbud for alle, sier rektoren.

Har du en ambisjon om å bli negletekniker, må du også belage deg på å punge ut for utdannelsen. Et halvår på fagskolen Tone-Lise Akademiet koster 69.900 kroner. Det synes ikke skoleledelsen er for dyrt.

– Etter et halvt år er du faktisk ferdig utdannet og kan gå rett ut i jobb. Det er det ikke mange utdanninger som kan skilte med, sier kreativ leder Lena Sveen til VG.

Elevene hennes er stort sett mellom 18 og 30 år, og de får en egen produktpakke i tillegg til en av landets korteste fagutdannelser med på kjøpet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder