FRA KAMPEN: Susanne Kaluza (til høyre) har selv møtt helseminister Bent Høie for å forsøke å få ham til å snu i reservasjonsrett-saken. I dag lyktes hun. I midten: Aps helsetalsmann Torgeir Michaelsen. Foto: SCANPIX
FRA KAMPEN: Susanne Kaluza (til høyre) har selv møtt helseminister Bent Høie for å forsøke å få ham til å snu i reservasjonsrett-saken. I dag lyktes hun. I midten: Aps helsetalsmann Torgeir Michaelsen. Foto: SCANPIX

- Fy søren! En seier for demokratiet!

Hovedmotstander Kaluza vilt begeistret

INNENRIKS

Mammablogger og hovedmotstander Susanne Kaluza skrek ut regelrette jubelrop da VG fortalte henne at regjeringen snur og vil nekte leger å reservere seg.

Publisert: Oppdatert: 25.04.14 12:12

- Fy søren! Dette er en seier for demokratiet! Dette viser at det hjelper at folket engasjerer seg. Detet er jo bare helt fantastisk, jubler Kaluza fredag morgen.

Hun er høygravid med sitt neste barn, og må være forsiktig med champagne-feiring.

- Jeg får heller feire med et glass eplesaft, smiler Kaluza, som er er redaktør for nettstedet foreldre.no.

Hun synes det er veldig bra at Høyre og Bent Høie har lagt all prestisje til side og lyttet til folkemeningen og et enormt tilfang av negative høringsuttalelser til reservasjonsretten.

Men hun er ikke helt betrygget før hun får se regjeringens nye forslag i saken.

- Jeg skal følge med som en hauk. Men nå gleder jeg meg bare over at det gamle forslaget er fjernet, sier Kaluza til VG.

Hyller motstanderne

SV-leder og helsepolitiker på Stortinget, Audun Lysbakken berømmer kvinner som Kaluza og andre som har stått opp mot reservasjonsretten.

- Det er gledelig at regjeringen og KrF nå gir etter for presset fra norske kvinner. Det viser at det hjelper å ta opp kampen om rettighetene, sier Lysbakken og er imponert over det store engasjementet saken har vekket.

Han mener det var på høy tid at regjeringen gjorde retrett i saken.

- Det var på høy tid at KrF og Høyre gikk fra reservasjonsmulighet til å finne retrettmuligheter. Vi er nå spent på den løsningen som Høie vil presentere, samtidig gir bare en full retrett god nok trygghet for norske kvinner, mener han.

Gratulerer

Aps Torgeir Michaelsen er enig med Lysbakken.

- Jeg vil gratulere vanlige kvinner som har reist seg og protestert i sosiale medier og på andre måter presset til å trekke sitt eget forslag, sier Michaelsen til VG.

Han er full av beundring for Susanne Kaluza og andre damer som har tatt fighten mot KrF og Høyre.

- De er moderne norske helter for måten de har kjempet på, sier Michaelsen.

Glad for KrFs endringsvilje

Helseminister Bent Høie innrømmer at han er blitt påvirket av Kaluza og andre motstandere.

- Da jeg så den motstanden forslaget møtte og så at dagens ordning ikke fungerte, begynte jeg å jobbe med alternative løsninger, sa helseminister Bent Høie (H) da han redegjorde for regjeringens videre håndtering i saken om reservasjonsretten.

Høie sier han er glad for at KrF har sett at forslaget de fikk gjennomslag for har møtt mye motstand og at KrF derfor har gitt tilbakemelding om at de er åpne for å finne en annen løsning.

- Dette har ikke vært en handel om andre ting, det har vært en reell diskusjon om å finne en god løsning, sa Høie.

Legeforeningen håper på rask reservasjonsløsning

- Vi var i et møte med helseministeren i går, og vi synes det er bra at han går for en ny løsning. Det han sier at er jo at det vil komme en løsning som innebærer bedre ivaretakelse av kvinnene enn i det tidligere forslaget og at hensynet til legenes samvittighet vil bli ivaretatt, sier president i Den norske legeforening, Hege Gjessing, til NTB.

Hun tror det er fullt mulig å finne en løsning som ivaretar begge hensyn.

- Det tror vi er mulig ut fra diskusjonene vi har hatt med ministeren, sier hun.

Gjessing legger til at hun har respekt for at regjeringen må få tid til å jobbe med saken, men håper et konkret nytt forslag vil bli kjent snart.

Her kan du lese mer om