Justisminister Anders Anundsen (Frp) og regjeringen bestemte at de lengeværende asylbarna skulle få bli i Norge. Den beskjeden nådde aldri frem til politiet. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Beskjed om å skjerme asylbarna nådde aldri politiet

Regjeringen lovet i fjor høst at de lengeværende asylbarna skulle skjermes. Men beskjeden nådde aldri fram til politiet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Regjeringen endret i fjor høst en sentral formulering i et styringsbrev til Politidirektoratet (POD). De rødgrønnes ordre om å prioritere saker «som omfatter barn som har oppholdt seg lenge i Norge uten tillatelse» ble erstattet med at «saker som omfatter barn skal prioriteres», skriver Bergens Tidende.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa fra Stortingets talerstol at regjeringen «har myket opp fokuset». Dermed hadde ikke politiet lenger i oppdrag å sende ut flest mulig asylfamilier som har vært lenge i landet uten lov.

Høyre og Frp ble etter valget i fjor enige med KrF og Venstre om en oppmykning av regelverket for denne gruppen med lengeværende asylbarn. Til nå har 484 asylbarn måttet forlate landet, mens 230 har søkt om amnesti.

Ifølge Bergens Tidende nådde aldri beskjeden om oppmykningen ut til landets politi. Da POD sendte sine instrukser nedover i systemet, var ordlyden den samme som før.

Sjefen for Politiets utlendingsenhet (PU), politimester Kristin Kvigne, bekrefter overfor avisen at det er innholdet i PODs disponeringsskriv som legger føringene for dem. Hun bekrefter at det er de lengeværende familiene som er en prioritert gruppe for uttransportering.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder