VIL VERNE MER: Partileder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet stiller seg bak en ny formulering om oljeboring i nord. Foto: Erlend Daae VG

Arbeiderpartiet vil verne deler av Lofoten

Kritikken hagler fra alle politiske kanter når Arbeiderpartiet vil konsekvensutrede et lite område sør for Lofoten. AUF håper moderpartiet vil snu.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Arbeiderpartiets programkomité vil verne mesteparten av Lofoten-Vesterålen-Senja. Det blir forslaget som partiets landsmøte skal stemme over i april.

En samlet programkomite, med unntak av AUFs representant, stiller seg bak løsningen.

Kommentar: Lofoten er den perfekte klimasaken

Konsekvensutreder områdene lengst unna Lofoten

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik sier til VG at partiet står sammen om forslaget. Blant annet har Nordland Arbeiderparti i utgangspunktet ønsket oljevirksomhet i hele Lofoten-Vesterålen-Senja, men slik blir det altså ikke, hvis programkomiteen får det som den vil.

– Nordlands fylkesleder har vært med i programkomiteen, og vi har hatt grundige samtaler med både han og andre berørte om hvordan vi best kan kombinere hensynet til industri på den ene siden, og miljø, fiskeri og naturinteresser på den andre, sier Tajik til VG.

Partiet åpner for å konsekvensutrede havområdene sør for Lofoten, Nordland 6. Tajik forteller at det er fordi dette ligger lengst fra Lofoten, som er et viktig område å verne for partiet.

– Vi vil åpne for konsekvensutredning av havområdene sør for Lofoten. Dette er feltet som ligger lengst fra Lofoten, og nærmest området der man allerede i dag driver olje- og gassvirksomhet, sier Tajik til VG.

Hun understreker at konsekvensutredningen både skal vise hvor man har grunnlag for å åpne for olje- og gassvirksomhet, og hvor man ikke har det.

– Det er med respekt for begge de mulige konklusjonene at vi ønsker konsekvensutredningen, sier Tajik.

Les også: LO-kamp om Lofoten kan presse Ap-Jonas

BER JONAS SNU: AUF-leder Mani Hussaini vil jobbe mot forslaget som får støtte fra Ap-leder Jonas Gahr Støre. Her er de to under et tidligere AUF-landsmøte. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

AUF: – Håper de sier nei

AUF-leder Mani Hussaini sier til VG at ungdomspartiet kunne ønsket seg et bedre forslag.

– For oss som har jobbet lenge med dette er det en seier at Ap nå sier vi skal verne store områder. Det er et steg i riktig retning, men vi er ikke helt fornøyd. Jeg tok dissens på vegne av AUF fordi vi mener dette ikke er et reelt kompromiss, sier han til VG.

Han mener det er feil å konsekvensutrede Nordland 6.

– Nordland 6 er det området oljeindustrien har sikla på lenge. Allerede i 2011 sa de at de var villig til å oppgi kampen om Nordland 7 og Troms 2, så lenge de fikk Nordland 6. Norland 6 utgjør det viktigste gyteområde for torsk og hyse langs kysten.

Sammen med AUF håper han landsmøtet velger å avslå forslaget når de møtes i april.

– Det er Aps partiorganisasjon som skal bestemme dette, og vi håper de sier nei til forslaget om å konsekvensutrede Nordland 6. Det skal vi bruke månedene fram mot landsmøtet på å få til, og vi opplever at stadig større deler av partiet er enige med oss.

Hussaini får støtte av leder av Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg.

– Det er her noen av våre viktigste fiskeslag, deriblant torsken, gyter, og det er her vi finner verdens største kaldtvannskorallrev. Selv om Arbeiderpartiet nå støtter opprettelsen av Lofotodden nasjonalpark er de likevel villig til å igangsette oljevirksomhet i skreiens fødestue. Dersom ulykken skulle inntreffe i det området som Arbeiderpartiet nå vil åpne, kan det føre til at vi får en kystlinje fra Bodø til Nordkapp som er tilgriset av olje, sier Ask Lundberg.

Hun håper nå det hun omtaler som miljøopposisjonen i Arbeiderpartiet tar ansvar.

– Nå setter jeg min lit til at de ikke lar seg lure. Her gjør man akkurat det oljeindustrien vil, sier Ask Lundberg.

AUF: – Vern Lofoten og Vesterålen

SV: – Første steg mot åpning for oljeboring

Sosialistisk Venstreparti reagerer på det Arbeiderpartiets programkomité nå åpner for.

– Dette forslaget er ikke noe kompromiss, fordi de områdene Arbeiderpartiet vil åpne for oljeboring er jo den delen som har de aller største oljeforekomstene. Det er et sårbart område, og like omstridt miljømessig og fiskerimessig som resten av Lofoten-Vesterålen-Senja, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han mener at områdene i Lofoten-Vesterålen-Senja ikke er avgjørende for framtiden til norsk olje- og gassindustri.

– Vi har vunnet denne kampen igjen og igjen de siste 15 årene. Det har vist seg at det er et stort potensiale for andre næringer i dette området, og vi har fått enda større bevissthet om den enorme verdien fiskeriressursene i området har for Norges økonomiske framtid. Dette gjør at vi har enda sterkere argumenter mot konsekvensutredning i dag, enn da dette begynte.

Han hadde håpet at Arbeiderpartiet ville droppet å gå inn for konsekvensutredning, men er forberedt på å ta kampen enda en gang.

– Vi har klart å stoppe det før, og det tror jeg det kommer til å ende med denne gangen også, sier Lysbakken.

E24: Venstre og SV vil kjempe videre mot oljeboring

Høyre: – Arbeiderpartiet vender næringen ryggen

Miljøpolitisk talsperson for Høyre, Nikolai Astrup, er også kritisk til Arbeiderpartiets forslag, dog fra den andre siden av skalaen.

– Arbeiderpartiet og Høyre har stått skulder ved skulder i behandlingen av norsk oljepolitikk i 40 år. Med forslaget som kom mandag, vender Arbeiderpartiet egentlig næringen ryggen ved å si nei til en konsekvensutredning av resten av Lofoten-Vesterålen-Senja, sier Astrup til VG.

Han omtaler forslaget som et linjeskifte for Arbeiderpartiet.

– Det er spesielt alvorlig i en tid hvor titusener av mennesker har mistet jobbene sine i oljenæringen som følge av fallet i oljeprisen. Det er i en situasjon der Arbeiderpartiet har vært svært bekymret for arbeidsledigheten i oljenæringen. Likevel velger de å si nei til ny kunnskap om disse områdene. Det er skuffende, sier Astrup.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder