Kongelig familiesamling i Trondheim: Kongen: – Jeg er selverklært skaptrønder

TRONDHEIM (VG): For Kong Harald er det stor stas å ferie sine 25 år på tronen i Trondheim. Han føler seg nemlig litt trøndersk selv.

 • Mona Langset

Artikkelen er over fire år gammel

Kongeparet er på rundreise i Norge for å feire at det er 25 år siden de overtok tronen, og torsdag var hele kongefamilien på plass i den trønderske hovedstaden. Etter en smekkfull festgudstjeneste i Nidarosdomen, der både kongen og dronningen ble rørt til tårer, ønsket kongen velkommen til hagefest i Stiftsgården.

– For en selverklært skaptrønder som meg, er det en stor glede å få ønske hjertelig velkommen til hagefest her i vårt trønderske hjem, sa en feststemt kong Harald til gjestene.

Stor bildespesial: Kongefamilien ankommer Trondheim

– Utenfor oss selv

Nærmere 700 festkledde gjester fra alle kommunene i Trøndelag er på plass til festen i kongefamiliens offisielle residens i Trondheim. I tillegg er sirkusgrupper, danseorkester og en trommegruppe på plass for å underholde.

Kongen selv kom sammen med to av barnebarna, prinsesse Ingrid Alexandra og Emma Tallulah Behn, som begge hadde byttet ut bunaden med sommerkjoler og blomster i håret.

Det er på dagen 25 år siden kongeparet ble signet i samme by.

– 23. juni for 25 år siden kommer alltid til å stå for oss som en av de største dagene i våre liv. Inntrykkene var så store og følelsene så sterke at alle vi i familien nesten var litt utenfor oss selv da vi kom ut av katedralen til folkehavet som ventet oss, fortalte kongen.

Glemte flosshatten

Kronprinsen var faktisk såpass satt ut at han glemte igjen flosshatten sin i kirken etter seremonien.

– I dag tok ingen av oss - for sikkerhets skyld - på oss hatt i det hele tatt, spøkte kongen, og høstet latter fra gjestene.

Kongen minnes at han var sterkt berørt av oppgavene som ventet ham da han tok over tronen etter sin far.

– Både selve seremonien, og reisen som fulgte, ga den beste starten vi kunne få på vår gjerning. Jeg skal aldri glemme utseilingen fra Trondheim. Da vi la fra kai med sjalupp i Ravnkloa, og så menneskehavet og flaggene langsomt fjerne seg, var det som om det hele begynte å gå opp for meg. At nå begynner det, fortalete kongen.

Og det var en ganske voldsom opplevelse for hele kongefamilien, avslører han i dag.

– I dagene som fulgte kollapset vi i tur og orden. Så overveldet var vi av alle inntrykkene. Men vi kom heldigvis raskt til hektene igjen fortalte han.

25 ÅR SIDEN: Kongeparet ble hyllet i Trondheim etter signingen i Nidarosdomen. Foto: Tor-hartvig Bondø VG

Familiesamling

Torsdag har hele kongefamilien samlet seg i Trondheim. Forrige gang hele kongefamilien var samlet i Trondheim, var for nøyaktig ti år siden, da det var 100-årsjubileum for kroningen av kong Haakon og dronning Maud.

Den gangen ble det tatt et bilde av dagens kongepar og kronsprinspar foran den permanente utstillingen av riksregaliene, som var helt ny i Erkebispegården da.

TI ÅR SIDEN: Kronprinsesse Mette-Marit, kong Harald, dronning Sonja, og kronprins Haakon på 100-årsdagen for kroningen av kong Haakon og dronning Maud. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Kong Harald mintes markeringen i sin tale på hagefesten.

– Den gang talte biskop Finn Wagle om kallet, om at det å være konge er et kall. Men også at livskallet gjelder for hver enkelt. «Det ligger en veldig styrke i å få tenke om livsgjerningen at den er et kall» sa biskopen. «Kallet handler om langsiktigighet. Du løper ikke fra kallet. Du blir stående i det, som et skjebnefellesskap.»

Nå, nøyaktig ti år etter fotograferingen ved kongekronen, er det tatt et nytt bilde på samme sted. Denne gangen med tre generasjoner: Kong Harald, kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra.

ARVEREKKEN: Kong Harald, kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: Torgrim Melhuus / TiTT Melhuus as / NDR / Det kongelige hoff

Bryllupsomgivelser

Trondheim har vært ramme om flere store begivenheter i kongefamiliens liv. Det var også her prinsesse Märthe Louise giftet seg med Ari Behn i mai 2002.

Vielsen var i Nidarosdomen, og bryllupsmiddagen ble holdt i Stiftsgården med etterfølgende ball for i overkant av 200 gjester fra Europas kongehus.

Les også

 1. 25 år siden signingen: Kongeparet rørt til tårer

  TRONDHEIM (VG) Både kongen og dronningen ble rørt til tårer av et spesialskrevet dikt under feringen av kongeparets 25…

Mer om

 1. Dronning Sonja
 2. Kong Harald
 3. Prinsesse Ingrid Alexandra
 4. Kronprins Haakon
 5. Trondheim
 6. Kronprinsesse Mette-Marit

Flere artikler

 1. 25 år siden signingen: Kongeparet rørt til tårer

 2. Pluss content

  Diktet som rørte kongeparet til tåret

 3. Kunstutstilling i Ravnkloa: Kong Harald sparker fotball og dronning Sonja står i mål

 4. Kongejubileum i Kristiansand: Dronningen spøkte med kronprinsessen om Quart-festivalen

 5. Ingrid Alexandra konfirmeres: Slik er prinsessen privat

Fra andre aviser

 1. Se hvilken norsk by kongeparet har besøkt flest ganger

  Aftenposten
 2. Kun to kongedømmer i Europa markerer tronskifter med religiøst rituale. Norge er ett av dem.

  Aftenposten
 3. Kongeparet feiret 25 år på tronen med barnebarna

  Aftenposten
 4. Hele kongefamilien i sommermodus

  Aftenposten
 5. Jubileumsår for kongeparet

  Aftenposten
 6. Her er prinsessen som konfirmant

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder