SKATTEKRIG: Finansminister Siv Jensen og Ap-leder Jonas Gahr Støre, her under Industrikonferansen 2016 – som ble avholdt i mai i fjor Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Frp-Siv advarer mot Støres avgiftssjokk: – En knyttneve i ansiktet på arbeidsfolk

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier Arbeiderpartiets nye skatte- og avgiftsløfter er juks og bløffmakeri. Hun mener Ap-leder Jonas Gahr Støre forsøker å lure «folk flest».

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det er noe som ikke stemmer med disse regnestykkene. Det skal jeg sette meg ned og finne ut av, sier Frp-lederen til VG.

Hun snakker om Arbeiderpartiets ferske skatteløfte: Partileder Støre lover at han de neste fire årene vil øke skattene med 15 milliarder kroner – maks.

Slik vil Støre øke skatten din

I en epost til VG redegjør Arbeiderpartiet for hvordan denne økningen skal skje:

• Formue – om lag 5 mrd. (økt sats, redusert verdifastsettelse på aksjer/driftsmidler, høyt bunnfradrag som skjermer folk flest)
• Inntekt – om lag 2 mrd. (lavere eller uendret skatt for tre fjerdedeler, noe høyere for inntekter over 1 mill.)
• Redusert selskapsskatt og tette skattehull i tråd med selskapsskattereformen – om lag 3 mrd.
• Avgifter – om lag 5 mrd. med hovedvekt på klima

Overfor VG skryter finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen av at partiet garanterer at skattene for personer med inntekt under 600.000 vil være uendret eller vil bli lavere dersom Ap får regjeringsmakten.

– Det er en bløff! Arbeiderpartiet forsøker å gi inntrykk av at vanlige folk skal få lavere skatter. Inntektsskatten er én ting, men når du kommer med en heftig avgiftsregning på fem milliarder kroner, så vet alle at det rammer vanlige arbeidsfolk. Det er alvorlig at de prøver å lure folk på denne måten. Jeg kan bare advare alle der ute om å holde hardt på lommebøkene sine – eller la være å stemme Arbeiderpartiet, da, sier Jensen.

Knyttneve i ansiktet

– Hva tenker du om denne avgiftsøkningen?

– Det er ingen tvil om at dette vil ramme vanlige arbeidsfolk i hverdagen. De kan kalle det klimaavgifter, men det går rett inn i det vi bruker i hverdagen vår, som drivstoffavgifter og andre bilrelaterte avgifter. Støre sender en knyttneve rett i ansiktet på vanlige arbeidsfolk som går på jobb for å tjene sine egne penger hver dag. Det er det han gjør, sier finansministeren.

Arbeiderpartiet svelger også unna en del av skattelettelsene på 21 milliarder kroner som Høyre/Frp-regjeringen har gjennomført.

Tror bare på løftebrudd

Men Siv Jensen har ingen tro på at Ap vil klare å holde løftet om maksimalt 15 milliarder i skatteøkninger.

– Jeg har vanskelig for å tro at de klarer å holde seg under 15 milliarder. Ap har en enorm appetitt på økte skatter og avgifter. Det er slik de finansierer alle sine valgløfter, sier hun.

Selv om hun raljerer over Arbeiderpartiets nyerklærte skatte- og avgiftspolitikk, vil ikke Jensen tallfeste egne løfter til velgerne.

– Det er ganske stor forskjell på skjerpelser og lettelser, og vi pleier ikke tallfeste dette da vi må ta det ett budsjett av gangen, sier Jensen.

Marianne Marthinsen sier dette i en kommentar om kritikken fra Frp-lederen.

– Jeg klarer ikke helt å ta finansministeren seriøst når hun tydeligvis har hentet frem sin mest vulgære språkdrakt. Med dette forslaget er vi tydelige på hva velgerne kan forvente med oss i regjering, i motsetning til Siv Jensen som lovet skatte- og avgiftskutt, men har økt avgiftene med nesten 3,5 milliarder kroner, sier Marthinsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder