KRITISK: Tidligere ordfører i Oslo, Fabian Stang mener at valget av «Årets Osloborger» ikke er forenlig med det rause og tolerante Oslo vi ønsker oss. Han mener prisvinnerens tidligere holdninger er skremmende.

KRITISK: Tidligere ordfører i Oslo, Fabian Stang mener at valget av «Årets Osloborger» ikke er forenlig med det rause og tolerante Oslo vi ønsker oss. Han mener prisvinnerens tidligere holdninger er skremmende. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Fabian Stang om «Årets
Osloborger»: Skremmende holdninger

Det har stormet rundt Mohsan Raja etter at han ble kåret til «Årets Osloborger» av Aftenposten. Tidligere vinnere av prisen både hyller og kritiserer ham.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mange har latt seg provosere av tildelingen av «Årets Osloborger»- pris. En av dem som har ytret seg er tidligere ordfører i Oslo og vinner av «Årets Osloborger» i 2011, Fabian Stang. Han skriver på Twitter at utnevnelsen ikke er forenelig med det rause tolerante Oslo vi ønsker oss.

– Hva legger du i uttalelsen du postet på sosiale medier og hvordan stiller du deg til kritikken som har kommet?

– Det er dessverre en del grums der ute i forhold til respekt for ulike religioner, legninger og så videre, og det er noe vi må jobbe med hver eneste dag for å få gjort noe med. Når vi ser at selv en person, som gjør en så fantastisk innsats for flyktninger, har hatt sånne holdninger i bunnen, så er det skremmende, sier Fabian Stang til VG.

– Det er rett og slett ikke forenlig med det tolerante Oslo vi ønsker oss, fortsetter han.

– Slik jeg ser det, etter å ha fått en slik pris, så skylder han å beklage tidligere uttalelser i mye sterkere grad en han hittil har gjort, legger han til.

Les også: Ærespris utsatt for stemmejuks

Fabian Stang understreker overfor VG at holdningsarbeid er noe vi må jobbe med hver eneste dag. Men for at innsatsen skal være optimal vektlegger Stang at holdningene må nå overflaten.

– Det positive med at slik grums kommer til overflaten, er at vi får vite om det og kan jobbe videre mot det. Det har kommet historier om personer som har endret mening etter å ha fått større innsikt. Kanskje flere av de som er homohatere eller jødehatere for eksempel, ville kunne komme på bedre tanker om de fikk møte noen fra disse gruppene.

Mener du at kåringen kunne vært annerledes?

– Jeg skal ikke gå inn på det. Men det jeg kan si er at han neppe hadde vunnet dersom leserne var kjent med de holdningene. Vi vil ha en respekt og toleranse for medmennesker i denne byen, sier Stang.

- Det er først og fremst trist og leit

Fjorårets vinner av «Årets Osloborger», Frode Kyvåg, har en litt annen oppfatning.

Til tross for kritikken som har haglet de siste dagene har Kyvåg lagt merke til og latt seg berøre av innsatsen Raja har lagt ned for flykningene. I hele høst har Raja, sammen andre, sørget for at asylsøkerne som har kommet til Politiets utlendingsenhet på Tøyen har fått mat, omsorg og varme klær til.

KUN LOVORD: Frode Kyvåg (70) som har fått et godt inntrykk av «Årets Osloborger» og roser innsatsen hans for flyktningene. Han mener kritikken er trist. Foto: Mattis Sandblad , VG

– Det er vanskelig. Det er først og fremst trist og leit med kritikken som har kommet frem. Mer enn det ønsker jeg ikke å kommentere eller mene noe ytterligere om, sier fjorårets «Osloborger» Frode Kyvåg til VG

Les også: Slik blir det nye byrådet

– Det han har gjort i 90 dager på Tøyen er formidabelt, uttrykker Frode Kyvåg til VG.

Kyvåg har i den seneste tiden arbeidet tett med Mohsan og hatt flere samtaler om flyktningsituasjonen med ham. Gjennom deres samarbeid har han fått et veldig godt og positivt inntrykk av vinneren.

– Etter det jeg oppfatter fra våre møter, og det jeg har blitt fortalt er han en mann med et stort hjerte og empati. En kjempehyggelig mann med et stort engasjement, fortsetter han.

Verdig vinner

Hvert år kårer Aftenposten «Årets Osloborger», og prisen går til en som har gjort en innsats utover sin ordinære jobb.

– Basert på de kriterier som er satt for prisen, og at han vinner prisen med utgangspunkt i hans innsats for flyktningene, så synes jeg at Raja er en verdig vinner av prisen. En «Osloborger». Det er leserne som kommer med innspill til kandidater og det er de som stemmer, sier Kyvåg.

– Kritikken blir helt feil

Raja har sett den tidligere Oslo-ordførerens uttalelser, og mener kritikken blir helt feil. Han påpeker at han tidligere har beklaget den aggressive tonen i homo-uttalelsene overfor VG mandag.

– Jeg skulle gjerne fått anledning til å invitere han på en kopp kaffe, så kunne vi pratet sammen. Da tror jeg han hadde skiftet mening. Å bedømme en person ut fra en status som ikke var spesielt gjennomtenkt, blir helt feil, synes jeg.

IKKE PERFEKT: Mohsan Raja synes det er trist med kritikken som har kommet i etterkant av prisen. Han mener kritikken fra Fabian Stang blir helt feil. Det er synd at min person får mer oppmerksomhet en flyktningsituasjonen. Jeg er ikke perfekt, sier han. Foto: Trond Solberg , VG

«Årets Osloborger» sier til VG at de siste døgnene har vært slitsomme for ham selv og for familien rundt ham. Raja har ennå ikke bestemt seg om han vil gi Aftenposten-prisen tilbake, men synes det er synd at dette nå handler om ham og ikke flyktningarbeidet.

– Det viser at én person kan gjøre 99 gode gjerninger, men hvis du gjør en feil, så blir resten glemt. Jeg har aldri sagt jeg er perfekt.

Les også: Her sover asylsøkerne utenfor politiets kontorer

Den største kritikken som har tilfalt Raja, har vært hans tidligere homo-uttalelser i sommer. På vinnerens åpne Facebook-profil kunne man blant annet lese:

«Hva skjer med at folk har de homse fargene på sitt profil bilde? Ha forhold med det samme kjønn er ikke tillat i islam. FERDIG SNAKKET! Da kan ikke VI som muslimer vise vår støtte til noe Allah misliker sterkt. Det blir feil synes jeg. Det er nesten som å si jeg støtter de som drikker alkohol, dreper, selger narkotika osv.! Ja vi skal respektere alle mennesker men vi kan ikke akseptere deres handlinger».

Angrer på sin fortid

Raja står inne for uttalelsene i sommer, men erkjenner at han kanskje burde ha formulert seg i andre ordelag.

– Jeg fikk prisen for det arbeidet jeg gjorde på Tøyen. Ikke fordi jeg er en perfekt person. Jeg fikk prisen for årets osloborger, ikke for den beste borgeren gjennom historien, sier Raja.

Videre vektlegger han at det er viktig at vi har respekt for at folk velger å leve forskjellig, og at hans religion er bakgrunnen for uttalelsene rundt homofili.

– Det islam lærer, er å ha grunnleggende respekt for alle religioner, tro og legning. Men homofili er ikke er forenlig med islam, på samme måte som i de andre store religionene. Men vi må ha respekt for at folk velger å leve slik. Man skal få lov til å elske hvem man vil, og jeg har ikke rett til å dømme noen heller.

Han sier fortiden er et tilbakelagt stadium og ikke noe han er stolt over. Raja håper derimot at han i dagens utgave beviser at det er mulig å forandre seg.

– Jeg angrer på min fortid. Det har vært en lærepenge for meg, og jeg håper at jeg kan vise andre at det er mulig å snu situasjonen i livet sitt. Jeg kommet videre og har en flott familie med kone og to barn, og nå ønsker jeg å gi noe tilbake til samfunnet.

Moshan Raja sa til VG tirsdag at han vurderte å gi fra seg prisen.

Sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen fortalte til VG mandag kveld at han skulle vurdere hva Aftenposten skal foreta seg.

– Vurderer du å trekke tilbake tittelen?

– Jeg vil ikke kommentere det nå. Jeg skal bruke litt tid på å tenke og diskutere dette med mine medarbeidere. Jeg vil ikke utdype det noe mer, sier han.

Det har ikke lyktes VG å komme i kontakt med sjefredaktøren tirsdag ettermiddag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder