MOT SAMMENSLÅING? Det kan bli storkommune i Nordhordland. Dette bildet er fra Skjerjehamn i Gulen, en av de aktuelle kommunene. Foto: Hommedal .marit NTB scanpix

Lav deltakelse og overveiende motstand på supermandag

Så langt har kun 8 av de 31 kommunene som stemte over sammenslåing mandag sagt ja. I noen kommuner var nesten 100 prosent av innbyggerne imot.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er fasiten etter at innbyggerne i 29 av de 31 kommunene som hadde folkeavstemning mandag hadde sagt sitt om hva de synes om sammenslåing med nabokommunen, ifølge Kommunal Rapport.

De fleste avstemningene ble holdt i Hordaland, Sogn og Fjordane og Trøndelag. I Hordaland sier to kommuner ja til sammenslåing og seks nei. Ullensvang legger fram resultatet sitt tirsdag morgen. I Sogn og Fjordane går også to kommuner for sammenslåing, mens fem sier nei.

Les: Laber oppslutning om kommuneavstemninger

I Trøndelag vil tre slå seg sammen, fem vil ikke og Steinkjer varsler at de er klar med sitt resultat klokka 1 natt til tirsdag. Forhåndsstemmene viser at 57 prosent sier ja og 43 prosent nei. Ifølge Trønder-Avisa går det mot svært lav valgdeltakelse i Steinkjer.

Nesten 100 prosent nei

I Hordaland-kommunen Modalen sier hele 96 prosent av dem som stemte, at kommunen bør forbli selvstendig. Bare i to av de andre som er aktuelle for nye Nordhordland kommune er det flertall. Det er flertall for sammenslåing i Lindås (69 prosent) og Radøy (51 prosent), melder Bergens Tidende.

Flertall mot sammenslåing er det i Fedje (83 prosent), Gulen (57 prosent), Austrheim (73 prosent), Modalen (96 prosent) og Masfjorden (73 prosent). Det jevneste resultatet kom i Meland kommune, der 50,9 prosent sier nei til storkommune.

I Meland kommune var deltakelsen så lav som 36,6 prosent.

– Jeg trodde det skulle bli større nei-flertall siden det var såpass lav deltakelse, sier ordfører Øyvind Oddekalv (Ap).

Kommentar: Nå er det kjipt å være statsråd

I Voss kommune har det vært en innbyggerundersøkelse, der 70 prosent sa ja til sammenslåing med en eller flere nabokommuner. Det er aktuelt for Hordaland-kommunen Voss å slå seg sammen med Granvin, Vik og Aurland, de to siste i Sogn og Fjordane.

Voss-alternativet fikk imidlertid bare 41 prosent oppslutning i Granvin. Der er det et flertall på 58 prosent for å bli en del av Indre Hardanger sammen med Eidfjord, Ulvik og Ullensvang.

Nye Trøndelagskommuner

I Namdalseid og Fosnes er det flertall for den nye storkommunen Midtre-Namdal, mens en av de andre aktuelle for sammenslåingen, Flatanger, har flertall for å bestå som egen kommune.

Den nye Midtre Namdal kommune kan komme til å bestå av Namsos, Fosnes, Overhalla, Namdalseid, Flatanger og Høylandet.

I Flatanger vil 74 prosent beholde kommunen som selvstendig. I Namdalseid og Fosnes er det henholdsvis 62 og 74 prosent for en storkommune. I Namsos er det ikke folkeavstemning, men en innbyggerundersøkelse viser at 71 prosent er positive til en sammenslåing.

Ordførere raser: Slakter kommunereformen

I Snåsa kommune sier 70 prosent nei til en sammenslåing med Steinkjer, mens det ifølge forhåndsstemmene er flertall for tilsvarende sammenslåing i Verran. I Frosta kommune har 52 prosent sagt nei til sammenslåing med Stjørdal.

Nei i Nordland

Hele 90 prosent av dem som stemte i Hattfjelldal i Nordland mandag, sa nei kommunesammenslåing. I Grane, som er aktuell for sammenslåing med Hattfjelldal, sa 78 prosent nei til det.

I Østfold-kommunen Spydeberg sa 68 prosent nei til sammenslåing med en eller flere av Askim, Eidsberg, Hobøl, Trøgstad og Marker.

Av dem som stemte i Seljord i Telemark, sa 78 prosent nei til å slå seg sammen med Kviteseid, mens 72 prosent i Kviteseid sa nei.

Også i Narvik var det rådgivende folkeavstemning, men resultatet foreligger først tirsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder