STÅR UNDER VANN: Bilder av vannmassene i Eigersund kommune i Rogaland. Foto: Morten Aakre , Fotografen AS

– Mest kritisk i Bjerkreim

De enorme vannmassene som kom med ekstremværet «Synne» har gjort stor skade mange steder, spesielt i Rogaland.

  • Kari Mette Hole
  • Anita Bakk Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VGs fotograf i Rogaland forteller at det er en svært uhyggelig stemning i de flomrammede områdene. Tettstedet Vikeså, sør i Rogaland, står under vann etter at Bjerkreimsvassdraget har gått så til de grader over sine bredder.

Ifølge Fylkesmannen i Rogaland så er det her situasjonen er mest kritisk.

REDDER HUNDEN: Svein Roald Tengesdal bærer hunden i sikkerhet fra vannmassene i Bjerkreim. FOTO: Kjetil Bentsen Foto: ,

– Jeg har aldri sett vannstanden så høy før, sier bonden Svein Roald Tengesdal.

Han er bosatt i Bjerkreim kommune, som er hardest rammet av ekstremværet. Rett over veien for ham ligger Bjerkreimselva, som nå har passert 200-års flom.

– Det er bare noen få centimeter igjen, så får vi vannet også inn i stua. Det får gå som det går. Vi løfter alle ting vi kan opp på bord og stoler, så får vi ta med dyrene og komme oss til andre i familien.

VGs fotograf Carine Johannesen kjører nå på E39 retning Vikeså, hvor det er store vannmasser over alt og mye kø.

– Veien er stengt etter Vikeså. Rundt meg nå er det vann over alt, elven som går her er over dobbel så stor som vanlig, og det er vann på åkrene her, forteller hun.

Det går en elv under hovedveien her som snart vil gå over sine bredder og muligens blokkerer veien helt. I Bjerkreim kommune så Johannesen blant annet en dagligvare, en bensinstasjon og en parkeringsplass som sto godt plassert ned i en innsjø av vann.

– Det er nesten ikke folk ute, kun de mest nysgjerrige som tar bilder. Det virker som om de nesten ikke kan tro det de ser, sier Johannesen.

Vurderer å stenge skole og flere uten drikkevann

Kommunen har opprettet en krisestab, men arbeidsforholdene er vanskelige fordi rådhuset ligger under vann, sier fylkesberedskapssjef Reidar Johnsen hos Fylkesmannen i Rogaland på deres nettsider.

Som følge av flommen i Vikeså sentrum vil helsestasjonen holde stengt i morgen, melder Bjerkreim kommune. Det vurderes også om Bjerkreim skole må holdes stengt mandag.

I Kvinesdal har den høye vannstanden ført til at deler av Øvre Egeland og Sarons dal nå er nå uten drikkevann og det er sendt ut kokevarsler.

Stengt mellom Stavanger til Kristiansand

E39, som er stengt etter ekstremværet Synne, blir tidligst åpnet søndag kveld.

– Folk må vente med å legge ut på veiene, de blir ikke åpnet før klokka 18 uansett, sier Eivind Stangeland i Statens vegvesen.

På sørvestlandet er mange veier stengt etter at Synne har herjet, og det er ikke mulig å ta seg med bil fra Stavanger til Kristiansand.

STORE ØDELEGGELSER: Sentrum av Vikesø står under vann. Foto: ,

E39 er fortsatt stengt på Helleland i Rogaland, og Gjedlakleiv bru på E39 står nå under vann, rett ved krysset med Fylkesvei 51, melder NTB.

Deler av E39 er rast ut et mellom Lyngdal og Handeland. Trafikken går i ett felt med lysregulering på Røysgård sletta. Statens vegvesen opplyser at det foreløpig ikke er fare for at hele veien må stenges.

SEND OSS DITT VÆRBILDE

Vegvesenet opplyser at E39 er stengt ved Moi – Krossmoen, på strekningen Flekkefjord – Stavanger.

I tillegg er mange omkjøringsveier stengt eller bare åpne for utrykningskjøretøy.

Søndag morgen måtte en mann bli reddet ut av oversvømt hjullaster i Vikeså i Rogaland. Hjullasteren var på vei ut i en elv, og føreren ble reddet ved hjelp av dykkere og helikopter.

Jernbaneverket opplyser at det er problemer på Sørlandsbanen mellom Kristiansand og Stavanger på grunn av store vannmengder. Det er i tillegg stengt for togtrafikk mellom Egersund og Hellvik på Jærbanen.

Ekstremværet over

Metrologisk institutt melder at det skal være slutt på de ekstreme nedbørsmengdene, men det er fortsatt ventet kraftige byger i området. Lavtrykket som skapte uværet ligger nå øst for Island og går videre sakte østover. Det er fortsatt mye vind og kraftige byger inn mot Vestlandet, Trøndelag og deler av Nordland.

Flomfaren er på rødt nivå, det høyeste av fire nivåer, i Rogaland og Vest-Agder søndag og mandag, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Først tirsdag vil ventes flomfaren å gå ned til oransje nivå, som er det nest høyeste nivået. I Hordaland og Aust-Agder er flomfaren på oransje nivå søndag og ventes å synke til gult nivå mandag.

Faren for snø- og jordskrev er på nivå 4 av 5 i Hordaland og Rogaland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder