PÅGREPET: Mulla Krekar ble pågrepet i fengselscellen sin natt til torsdag i en storstilt internasjonal politiaksjon mot terror torsdag. Foto: Berit Roald , NTB Scanpix

Italiensk politi: Ville bruke selvmordsaksjoner for å frigjøre Krekar

Pekes ut som leder for terrornettverk

Italiensk politi mener det forelå planer om å angripe norske diplomater og stortingspolitikere for å få mulla Krekar ut fra fengsel.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den storstilte europeiske antiterroraksjonen har fått tilnavnet «Jweb», og involverer en rekke aktører som er mistenkt for terrorplanlegging i Italia.

– Nettverket var iferd med å sende mange fremmedkrigere ut i verden. Planen var å gjennomføre angrep - blant annet selvmordsbombere - for å få deres leder mulla Krekar ut av fengsel, sier leder av italiensk antiterrorpoliti, Giuseppe Governale.

I tillegg planla gruppen kidnapping av norske diplomater og andre utsendinger i Midtøsten, for å holde dem som gisler og prøve å presse frem en løslatelse av Krekar, melder NBC News.

Ordren ble utstedt av italienske påtalemyndigheter, og totalt 17 personer ble pågrepet av politi som aksjonerte i Norge, Tyskland, Sveits, Finland, Storbritannia og Italia – Krekar var én av de pågrepne.

Italia-returen: Dette er saken

PST: Ingen konkrete trusler mot norske borgere

Ifølge italiensk antiterrorpoliti skal det også ha blitt planlagt attentat i Norge.

Blant de arresterte i torsdagens politiaksjon var det en gruppe fra Nord-Italia som planla et angrep mot den britiske ambassaden i Oslo, skriver italienske La Repubblica.
Ifølge avisen hadde nettverkets del i Italia i oppgave å rekruttere jihadister, skaffe penger, samt organisere kidnapping, drap og bomber. De skulle også organisere reiser fra Italia til Syra med menn som var villige til å drepe - og dø. På en hemmelig nettplattform skal ordrene ha blitt organisert.

Torsdag ettermiddag opplyser PST at det ikke foreligger noen konkrete trusler mot norske borgere.

– Dersom det hadde vært konkrete trusler mot norske borgere og interesser hadde vi vært informert om det. Slik vi vurderer det har det ikke foreligget en konkret trussel, sier Signe Aaling i PST til VG.
Under pressekonferansen fortalte Aaling at PST ikke kjenner til noen konkret trussel mot Norge, og at de ikke har full oversikt over hva som ble sagt på den italienske pressekonferansen tidligere på dagen.

– Allianse med IS

– Planen til de arresterte inkluderte muligheten til å gjennomføre angrep i Midtøsten og Nord-Europa, men ikke i Italia, sier Giuseppe Governale, leder av italiensk antiterrorpoliti til La Repubblica.

Governale omtaler politiaksjonen som den viktigste i Europa på 20 år.

– Krekar hadde planlagt fiendtlige aktiviteter. Det var snakk om angrep mot norske diplomater og stortingspolitikere, sa Governale på en pressekonferanse i Roma torsdag formiddag.

Fra fengselet i Norge skal mulla Krekar ha fortsatt sitt lederskap av terrornettverket Rawti Shax, også kjent som Didi Nwe.
Fra fengselet skal Krekar ha fattet beslutninger om deltakelse i krigen i Syria og en beslutning om «å alliere seg med IS». Det opplyser italiensk antiterrorpolitis leder Guiseppe Governale ifølge den italienske avisen La Repubblica.
Krekar skal ha fungert som leder for en rekke terrorceller i Europa gjennom internett.

Europeiske terrorceller

Ifølge Eurojust, representanter fra påtalemyndighetene i EU-landene, har politiet slått til mot mistenkte ledere av terrornettverket Rawthi Shax (ny retning/mot fjellet).

Etterforskningen har pågått i flere år, og terroraktørene har blitt oppsporet via digitale spor på nettet: Mulla Krekar utpekes som leder for nettverket.

Terrornettverket anses å være en videreutvikling av den Krekar-ledede grupperingen Ansar al-islam, som er terrorlistet av FN og har sterke tilknytninger til al-Qaeda. Krekar skal ha fortsatt å bygge på denne organisasjonen i Norge, ifølge Guiseppe Governale.

I motsetning til Ansar al-Islam skal Rawthi Shax være utviklet i Europa, men har samme hovedmål: Å styrte den nåværende kurdiske regjeringen og erstatte den med et shariastyrt kalifat.

All kommunikasjon i terrornettverket skal ha foregått på internett, og nettverket har jobbet med å finansiere rekruttering av fremmedkrigere til Syria.

Terrorekruttering

Beredskapstroppen har bistått italienske myndigheter og pågrepet totalt tre personer, inkludert Krekar, på Østlandet.

Etterforskningen av nettverket Krekar skal være en del av, startet allerede for fem år siden, ifølge den italienske avisen Il Fatto Quotidiano.

Avhørt av italienske politi

Krekar har i lengre tid vært under etterforskning av italienske myndigheter for mulig terrorplanlegging, og ble avhørt av italiensk politi allerede i 2003.

De hadde mistanke om at gruppen Ansar al-Islam, som Krekar har ledet, og al-Qaida samarbeidet for å rekruttere arabiske frivillige til den daværende kampen mot USA i Irak.

Krekars advokat opplyste til VG at klienten hadde oppholdt seg i Italia allerede i 1992–1993.

Siden regjeringsskiftet har det vært kjent at norske myndigheter har arbeidet med å få på plass en avtale som kan sende mullaen til Italia.

Krekars advokat Brynjar Meling mener det er grunn til å være skeptiske til anklagene mot Krekar. Han viser blant annet til at Krekar ikke har, eller har hatt, tilgang til internett bak murene. Det bekrefter assisterende fengselsleder Anne Egeberg overfor NTB.

– Jeg registrerer at statsministeren allerede er ute og sier dette er en god måte å bli kvitt Krekar på. Jeg får håpe domstolene møter de siste anklagene mot Krekar med skepsis, slik de gjorde i Kyrksæterøra-saken i februar i år, sier Meling til TV 2.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder