MARERITT: Leif Karsten Hansen (78), pensjonert polititjenestemann i Overvåkingspolitiet (POT), ledet de to ransakingene i Arne Treholt sin leilighet i 1983. Han sier det har vært en påkjenning å bli anklaget for bevisjuks. Foto: Tore Kristiansen , VG

Pensjonert politispaner om Treholt-beskyldninger: – Det har vært en påkjenning

Den pensjonerte politispaneren Leif Karsten Hansen (78) sier han ikke er overrasket over at forfatteren som fremsatte beskyldninger mot ham selv er tatt for juks.

Privatetterforsker, journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen (50) har de siste fem årene beskyldt politiet for bevisjuks og forfalskninger i Treholt-saken.

VG avslørte fredag at Malthe-Sørenssen selv har jukset ved å lure spiondømte Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell til å tro at han har hatt en hemmelig kilde som skal ha tilgang til viktige bevis i den samme saken.

Den hemmelige kilden er i virkeligheten en draps- og bedrageridømt svensk bruktbilselger (51).

Kommentar: Den store Treholt-bløffen

En av politimennene som er blitt anklaget for bevisjuks er den pensjonerte POT-etterforskeren Leif Karsten Hansen. Han har tidligere omtalt beskyldningene som et «mareritt» overfor VG.

– Hva tenker du om at journalisten som kom med anklagene mot deg er tatt for juks?

– Det jeg har fortalt VG tidligere, er at jeg ikke er overrasket. Jeg tror ikke det er nødvendig med mer utdypning om dette, sier Hansen til VG.

– Hva har dette å si for din egen sak?

– Det gjør ikke noen forskjell for meg. Vi har visst hele tiden at beskyldningene i boken og journalistens framstilling av saken – at vi ikke har vært i Treholts leilighet – har vært løgn. Det har vi visst hele tiden. Det blir sagt at Treholt og Stabell er blitt lurt av Malthe-Sørensen, men da vil jeg heller si det sånn at Treholt kjenner sannheten, og sannheten er det samme som vi har rapportert, så da må Stabell nødvendigvis være lurt av både Malthe-Sørensen og Treholt, sier den pensjonerte politispaneren.

PST om Treholt-avsløringen: Setter tidligere påstander i et annet lys

– Hvordan har du hatt det etter beskyldningene han kom med mot deg?

– Det har vært en påkjenning, og det er klart det har vært det vi kan kalle det redusert livskvalitet. Men jeg vil ikke utdype det ytterligere.

– Hva gjør dette med debatten rundt Treholt-saken?

– Det jeg håper vil skje, er at media vil se på hele saken, og disse beskyldningene vi har måttet leve med i 30 år, med et mer nyansert syn, og ikke bare fremstå som et talerør for Treholt og vennene hans, sier Hansen.

– Tror du punktum noen gang blir satt?

– Det kan jeg ikke tenke meg. Men for oss, for meg, er punktum satt. Fra min side har Treholt-saken vært en sak blant mange andre saker, og ikke noe annet enn det. Treholt og vennene hans har forsøkt å gjøre dette personlig ved å henge ut oss med fullt navn og greier, men fortsatt er dette for meg bare en av mange andre saker, understreker Hansen.

Stor spesial: Alt om Treholt-bløffen

Advokat Harald Stabell sier han ikke er overrasket over at den pensjonerte politispaneren mener beskyldningene i boken er løgn.

– Jeg skjønner godt at man kan stille spørsmål ved Malthe-Sørensens troverdighet nå, men jeg kan ikke per i dag si at alt annet arbeid han har bedrevet for Treholt har mistet troverdighet. Jeg har ikke tilstrekkelig grunnlag for å fastslå at andre ting han har jobbet med er lureri. Boken står på mange flere bein enn bare denne kilden – for eksempel tekniske bevis og sakkyndige uttalelser, understreker Stabell.

– Leif Karsten Hansen mener du er blitt lurt av både Malthe-Sørensen og Treholt?

– Jeg er ikke lurt av Treholt. Jeg er lurt av Malthe-Sørensen i denne saken. Jeg er bare skuffet og lei meg. For meg er det helt uforståelig. Jeg skjønner ikke hvilket motiv og bakgrunn han skulle ha for å gjøre dette, sier Stabell.

Malthe-Sørensen har tidligere svart følgende om VGs opplysninger i en e-post via sin forsvarer:

«Dette er ikke korrekt. Opplysningene til avisen er basert på ulovlig innhentet avlyttingsmateriale, som mye tyder på kan være manipulert. Min advokat, Jonny Sveen, har allerede tatt forholdet om de ulovlige opptakene opp med politiet.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder