LANGE DAGER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug erkjenner at politikerrollen har kostet. Foto: Torstein Bøe NTB scanpix

Listhaug vurderer å gi seg i politikken

Hva gjør man når poden på fem år må forklare de andre barna hvorfor moren henter så sjelden i barnehagen? – Da vurderer du om du skal gi deg i politikken, sier Frp-kronprinsesse Sylvi Listhaug (38).

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

Vi møter en av regjeringens mest populære og omstridte politikere i et sommerlig Nydalen i Oslo. Hun har tid til å bli med oss ut, men bare et steinkast fra kontoret i Justisdepartementet. Siden innvandringseksplosjonen også slo inn over de norske grensene i fjor, har hun hatt hendene - og innboksen - full.

– Det har vært veldig mye jobbing, medietrøkket har vært veldig stort og det har vært mye å sette seg inn i, sier Listhaug.

Hun begynte som innvandrings- og integreringsminister i desember. I vår ble det så mye at hun til slutt fikk beskjed av mannen sin. Det var for mye.

– Jeg fikk beskjed om at det var på tide at jeg leverte og hentet mer i barnehage og på skole. Det er litt mindre trøkk i denne førsommerperioden, så det gikk bra. Det setter også ungene pris på, sier hun.

Hun blir tankefull.

ÅPENHJERTIG: Sylvi Listhaug forteller åpehjertig om hvor vanskelig det er å være småbarnsmor og aktiv politiker. Foto: Frode Hansen VG

– Jeg har også fått noen andre signaler, som gjør at jeg må tenke meg om. Vi har hatt den minste i barnehage i flere år. For en stund tilbake kom en av ungene bort til meg og spurte: «Er det du som er mammaen til Lars?» Det fortalte meg tydelig at jeg for sjelden er innom barnehagen.

Les også: Tord Lien om å være borte fra barna

«Mammaen min er masse på jobben»

Men samtalen som hun fikk referert mellom sønnen hennes og et annet barnehagebarn, var en større tankevekker:

– Den andre spurte min sønn hvor mammaen hans var. Sønnen min svarte: «Mammaen min er masse på jobben». Det er ingen tvil om at slikt fører til at man må tenke gjennom om det faktisk er verdt det. Da må du vurdere om du må gi deg i politikken. Jeg skal derfor gjennom en reell tankeprosess i sommer, hvor jeg skal avgjøre om jeg skal gå for nominasjon til Stortinget.

– Det er forventet av en politiker som er på vei opp og som trekkes frem som en av Frps ledende politikere i fremtiden, at hun sier ja til å fortsette kjøret?

– Det handler ikke bare om meg, men om hele familien og ungene mine. Frem til nå har dette med oppmerksomhet i det offentlige rom gått bra, fordi de ikke har fått med seg all hetsen jeg utsettes for, blant annet på Facebook. Men nå er de på vei inn i en alder hvor de begynner å bli oppdatert på det mediene skriver, sier hun:

– Det ligger viktige verdier i et litt mer rolig og tilbaketrukket liv, hvor du slipper det voldsomme flomlyset man utsettes for som kjent rikspolitiker.

Les: Listhaug hetset etter stunt

Hun sier valget som skal tas i sommer, er om hun skal si ja til nominasjon for neste stortingsperiode. Det samme bekrefter hun i et innlegg på Facebook onsdag morgen.

Mannen hennes, Espen Espeset, er sekretariatsnestleder for Frps stortingsgruppe.

– Jeg har god støtte i min mann. Han er min beste rådgiver.

EFFEKTIV: Sylvi Listhaug rakk et intervju med sommer-ramme, men turen gikk ikke mer enn et kort steinkast, til Akerselva, fra hennes departement i Nydalen i Oslo. Foto: Trond Solberg VG

Kan være på jobben hele døgnet

– Hvordan har trappen vært på tre år; fra å være landsukjent byråd i Oslo, til litt mer kjent landbruksminister til landskjent statsråd som seiler opp som favoritt til å ta over etter Siv Jensen som Frp-leder?

– Siv er en strålende leder som jeg håper fortsetter i mange år til. Når det gjelder den trappen du beskriver, så har det vært en bratt læringskurve, hvor den jobben jeg nå har, er blitt voldsomt fokusert.

Både som landbruksminister og innvandrings- og integreringsminister har hun måttet jobbe veldig mye på kort tid for å sette seg inn i kompliserte saksområder.

– Du trenger ofte et halvt år for å bli varmt i trøya i en ny jobb, men det har vært umulig her. Da må du være flink; du kan være på jobben hele døgnet. Jeg er også veldig opptatt av at jeg skal ut og møte velgerne, for å høre hva de er opptatt av. Det er viktig at vi politikere ikke fjerner oss fra folk.

Les: Svenskene strengere enn Listhaug

– Vi må ta folk på alvor

Hun tror nettopp fjerne politikere er en viktig årsak til Brexit.

– Jeg er opptatt av at vi som politikere ikke har en ovenfra og ned-holdning. Vi må ta folk på alvor. Det er en viktig årsak til utfallet av folkeavstemningen i Storbritannia og den negative holdning i mange land til Brussel.

Listhaug har frontet regjeringens innstramming i innvandrings- og integreringspolitikken og drakampen for å få til et forlik på Stortinget. Hun har fått oppleve at det er spesielt å ha ansvar for innvandring og integrering.

– Det er betent, og du kan ikke si mye feil før huskestua er løs.

kjører hun og regjeringen videre, med innstramming på trygdesiden for flyktninger og asylsøkere.

– Det er god grunn til å stramme inn for de som kommer til Norge; det er ingen grunn til at de skal ha bedre ordninger enn alle andre, sier hun og viser til innstrammingene arbeidsministeren la frem mandag. Trygd ligger under arbeidsministeren, derfor var det statsråd Hauglie som la de frem.

Selv er Listhaug klar for ferie.

– Hvordan ser ferieplanene ut?

– Vi skal på bilferie i USA, som vi har for vane å gjøre. Vi har vært der så mange ganger at barna på fem og syv år har begynt å spørre om vi skal finne på noe annet. Men med nytt hotell med svømmebasseng hver dag, så sa de ja; Med ipad i bilen i påvente av neste svømmebasseng, er de med, sier hun og ler.

Hør podcasten «Skartveit»: Listhaug om Donald Trump, EU og hva hun må ofre for jobben

– Der kjenner ingen igjen meg

– I år blir det østkysten, mens vi i fjor kjørte fra Florida og gjennom sørstatene.

– Fet bil?

– Vi velger en stor og sikker Ford Expedition SUV; de har store parkeringsplasser der borte, så det går bra.

Husker du? Listhaug lo av klimahysteri

– Hva gjør du når du har det aller best?

– Da er jeg på bilferie i USA. Der kjenner ingen igjen meg og den ferieformen opplever jeg som fantastisk.

– Er det mulig for deg å gå på byen i Norge?

– Ja, det hender. Jeg var nylig i et utdrikkingslag på en pub i Ålesund, hvor all reaksjon var trivelig. Jeg har ennå ikke opplevd at noen har kommet bort og skjelt meg ut. De fleste kommer bort og ber meg stå på.

På vin og matfronten er hun beskjeden.

– Jeg drikker knapt alkohol hjemme og holder meg stort sett til Pepsi. Thaimat er det beste jeg vet. Mannen min lager som regel middag, fordi han som regel er først hjemme, men jeg er bevisst på at jeg skal være tidlig nok hjemme et par ganger i uken, for å lage middag.

Hun har et kristent ståsted, men er ingen fast kirkegjenger.

– Jeg er oppvokst i en kristen tradisjon på Sunnmøre, med en veldig religiøs farmor, besteforeldre, tanter og onkler. Mannen min er også kristen og hans gode verdier gjør at han blant annet passet godt på sine besteforeldre når de var gamle og syke. Det er et godt tegn på at man er et godt menneske.

Les også

 1. Venstre tar avstand fra regjeringens nye asyl-praksis

  OVERHALLA (VG) Venstre-leder Trine Skei Grande mener at regjeringen herser med asylbarna når de blir pålagt selv…
 2. Nå mener Listhaug det er trygt å sende asylsøkere tilbake til Afghanistan

  Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug…
 3. Har fått til det Sylvi mislyktes med: Selv svenskene er strengere enn  Listhaug

  De naive svenskene har vært Frps foretrukne mobbeoffer. Men svenskene har vedtatt en mye strengere asylpolitikk enn…
 4. Forsker: Politikerne tør ikke å lage fine asylmottak

  Gamle institusjonsbygg, moteller, industrianlegg og rivningsobjekter er blitt boliger for asylsøkere.
 5. Støre angriper Ernas lederskap etter lunsjbråket med Sylvi

  Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han i en privat samtale med Erna Solberg ble enige om å sta sammen og forhandle om…
 6. Erna etter lunsjbråket med Sylvi: Skylder på Ap

  Statsminister Erna Solberg avviste all kritikk mot sitt lederskap, og mente det er Arbeiderpartiet sitt ansvar at…
 7. Listhaug advarer mot høysesong for tvangsekteskap

  I fjor hadde myndighetene cirka 400 saker om jenter som ble giftet bort mot sin vilje, kjønnslemlestet eller satt igjen…
 8. SV: – Asylforliket har raknet

  SV står utenfor asylforliket på Stortinget og mener Sylvi Listhaug vil lide et dundrende nederlag.

Mer om

 1. Brexit
 2. Fremskrittspartiet (Frp)
 3. Politikk
 4. Solberg-regjeringen
 5. Arbeiderpartiet (Ap)
 6. Sylvi Listhaug

Flere artikler

 1. Sylvi Listhaug er gravid: – Fullt mulig å kombinere krevende jobb med å få barn

 2. Listhaug har bestemt seg - ønsker stortingsplass

 3. Listhaug langer ut mot Borten Moes barne-TV-verdier

 4. Fabian Stang blir statssekretær for Listhaug

 5. Washington Post kaller Sylvi Listhaug «en av Europas Donald Trumps»

Fra andre aviser

 1. VG: Listhaug vurderer å gi seg i norsk politikk

  Bergens Tidende
 2. Listhaug stemmer for obligatorisk skolegudstjeneste

  Bergens Tidende
 3. VG: Sylvi Listhaug vurderer å gi seg i politikken

  Aftenposten
 4. Teatersjefen mener Listhaug slår politisk mynt på å bygge opp fordommer

  Fædrelandsvennen
 5. Listhaug ønsker stortingsplass

  Bergens Tidende
 6. Listhaug åpner for asyl-omkamp

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no