STINN BUSS: Bussene som kjørte fra Hauketo og inn mot Oslo hadde ikke plass til alle passasjerene som ville med. Foto: ØYVIND ENGAN

Togstreik gir overfylte busser og bilkøer inn mot Oslo

Streiken blant lokførerne, som har ført til at det ikke går noen lokaltog på Østfoldbanen, gir proppfulle busser inn til hovedstaden.

 • Stella Bugge
 • Øyvind Engan

Artikkelen er over tre år gammel

På Hauketo, rundt syv km fra sentrum, sto det igjen ca 25 mennesker på bussholdeplassen da bussen kjørte. Det var rett og slett ikke plass til dem.

Det vil si at herfra og inn til hovedstaden kunne folk bare glemme å komme på.

– Jeg hadde egentlig ventet at det skulle være verre, men dette er det verste jeg har sett på 10 år, forteller VG-reporter Øyvind Engan som hadde tatt sykkelen fatt. Han tipper at en del pendlere har valgt å ha hjemmekontor i dag.

Se alternativer for tog lenger ned i saken.

Ifølge Google maps var det mandag morgen stillestående kø mot Oslo sørfra på E18 fra Mastemyr og på E6 fra Åsland rett utenfor bygrensen.

KØ: Stillestående kø ved Fiskvollbukta på E18. Foto: ØYVIND ENGAN

– Vi har ikke målinger mot Østfold. Det er ikke meldt om stillestående kø, men det er mer trafikk enn vanlig, sier Mette Brunæs, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen til VG.

På E18 vestfra er det ifølge Vegtrafikksentralen noe mer kø og trafikk enn normalt, men det flyter greit.

Lørdag ble 47 nye lokførere tatt ut i streik, skriver NTB. Dermed går det ingen lokaltog på Østfoldbanen. Regiontogene stopper heller ikke i Moss, Vestby, Ås, Ski eller Kolbotn. Til sammen er nå 118 lokførere i streik.

VGs reporter så at fjerntoget fra Halden hadde ledige sitteplasser, men dette stoppet ikke på vei sin ferd inn mot hovedstaden.

Les også: Lokførerne trapper opp streiken

Flere av togene mellom Oslo og Bergen er også innstilt, i tillegg til at Vossebanen og lokaltogene til Arna er berørt. NSB opplyser til NTB søndag kveld at begge nattogene mellom Bergen og Oslo er innstilt søndag kveld. I tillegg er et morgentog fra Oslo og et kveldstog fra Bergen innstilt.

Fikk du med deg? NSB kutter 300 jobber

Striden står om hvilke krav som skal stilles til lokførernes opplæring. Lokførerne vil ha et krav om en nasjonal standard for lokførerutdanningen inn i tariffavtalen, mens NSB vil vente på krav fra myndighetene.

NSB opplyser at de ikke har satt opp ekstra busser i forbindelse med streiken.

– Vi kan ikke sette opp alternativ transport når det er streik, det ville blitt ansett som streikebryteri,sier Gina Scholz, pressevakt hos NSB til VG.

Her er noen alternativer for tog

 • Fra Moss: Timeekspressen, linje T3 og T6. Fra togstasjonen i Moss går det flere rutebusser til holdeplassene Storgata/Skoleveien Karlshus der Timeekspressen går fra.
 • Fra Vestby og Ås: Timeekspressen stopper på Korsegården. Dit går buss 590 E fra Vestby. Timeekspressen oppfordrer til å kjøpe billett på forhånd, dersom du vil være sikker på å komme med bussen.
 • Fra Ås kan man også ta buss 510 til Dyrløkke (Drøbak), for så å bytte til 500-bussen (500 E) til Oslo.
 • Fra Ski: Ruters reiseforslag fra Ski tar 45 minutter inn til sentrum fra Ski stasjon. Ta buss 521 til Tusenfryd, og bytt til buss 500, til Oslo bussterminal.
 • Fra Oppegård: Buss 81A går fra Greverud til Oslo via Sofiemyr, Tårnåsen, Hauketo og Ljan. 81B går fra Kolbotn via Hauketo og Ljan. Ekspressbuss 82E går fra Tårnåsen via Sofiemyr og Kolbotn, mens 84E går fra Kolbotn.
 • Pendlerparkering: På Tusenfryd og på Vinterbro er det pendlerparkering. Herfra går det flere busser, blant annet buss 500 fra Tusenfryd til Oslo.

Kilder: Ruter, NRK og NTB.

Mer om

 1. Vy
 2. Trafikk

Flere artikler

 1. Høstferiefolk og pendlere rammes av togstreiken

 2. NLF vurderer ny opptrapping av togstreiken

 3. Togstreiken kan bli utvidet i dag: Dette krangler de om

 4. Tvungen mekling i togstreiken

 5. Samtaler ga ingen løsning på lokførerstreiken

Fra andre aviser

 1. Ingen kontakt mellom lokførere og Spekter

  Fædrelandsvennen
 2. Lokførere beskylder Nettbuss for streikebryteri

  Aftenposten
 3. Dette er togvirkeligheten som møter deg mandag morgen

  Aftenposten
 4. Opptrapping av streiken kan stanse lokaltogene på Østfoldbanen

  Aftenposten
 5. NSB-streiken: En rekke lokaltog innstilt

  Bergens Tidende
 6. Hvem kan vi tro på? NSB eller lokførerne?

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder