EKTEPAR: Abu Edelbijev (23) og Diana Ramazanova (18).

EKTEPAR: Abu Edelbijev (23) og Diana Ramazanova (18). Foto:,PRIVAT

Jihadist-ekteskapet som endte i døden

Norsk-giftede Diana (18) før hun sprengte seg: Gratulerer med dagen som skal komme, Kalifatet!

Etter bryllupsreisen i 2014 dro de sammen inn i Syria. Et halvt år senere var nordmannen Abu Edelbijev (23) drept i krig, og hans gravide kone hadde gjennomført et terrorangrep. Hvordan endte det slik?

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg snakket med henne to dager før hun sprengte seg i luften. Hun var deppet og følte seg alene, men hun ga ingen hint til meg om hva hun planla. Da jeg fikk nyhetene, kollapset jeg.

Det sier en 25 år gammel kvinne fra Fredrikstad, til VG. Hun er søsteren til den drepte IS-krigeren Abu Edelbijev og svigerinne til Diana Ramazanova - selvmordsbomberen hun etter hvert hadde kommet så nær.

Nå forteller hun historien om brorens ekteskap, om de vonde dødsbudskapene hun har mottatt, om samtalene med Diana, før hun ble kjent i nyheter verden over, som selvmordsbomber.

Fra russiske overgrep, til Fredrikstad, til radikalisering

Norsk-tsjetsjenske Abu Edelbijev (23) kom til Norge sammen med familien i 2002, som flyktning fra Russlands brutale krigføring i Tsjetsjenia. Et sted mellom 25- og 50.000 mennesker døde i konflikten, de fleste var sivile.

I Fredrikstad ble han en aktiv kickbokser og han elsket å trene. Samtidig var han politisk frustrert: Han var opprørt over de russiske myndighetenes overgrep mot hans eget folk i Kaukasus-regionen, og han avskydde Israels handlinger mot palestinerne.

Fra 2012 begynte Edelbijev stadig oftere å reise til Oslo, og han ble en del av de radikale islamistene i Profetens Ummah.

– Han ble veldig raskt svært, svært religiøs. Vi lurte alle på hva han drev med i Oslo i helgene, sier søsteren i dag.

BAKGRUNN:VG-intervju: – Derfor ble vi IS-krigere

I SYRIA: Edelbijev reiste i en Mercedes fra Norge til Tyrkia i 2013, sammen med andre nordmenn. Han ble senere terrorsiktet av PST, og var blant de norske jihadistene politiet fryktet aller mest. Bildet er hentet fra Edebijevs Facebook-profil. Foto: PRIVAT Foto: ,

Til Tyrkia med gymbag og Mercedes

I august 2013 tok 23-åringen valget som til slutt endte med at et amerikansk dronemissil drepte han på slagmarken.

Hjemme i Fredrikstad tok Edelbijev opp et lån og kjøpte en Mercedes. Mens foreldrene var på ferie i Tunisia, så han sin sjanse.

– Han pakket en gymbag med noen få klær, og sa han skulle være i Oslo over helgen. Det var det siste jeg så til broren min, sier søsteren.

Sammen med et ukjent antall radikaliserte venner fra Fredrikstad, satte 23-åringen seg i Mercedesen, kjørte gjennom Europa, til Tyrkia. Derfra tok han seg over grensen til Syria, inn til krigen som har krevd over 220.000 menneskeliv.

I en melding til foreldrene skal han ha skrevet: «Vær så snill, ikke forsøk å finne meg. Jeg har tatt mitt valg.»

Les også:Torleif var en av jentene – nå er han IS-terrorist

En blodig sommer og et bryllup

Et knapt år etter Edelbijevs reise, 29. juni 2014: På den første dagen av muslimenes hellige måned Ramadan, erklærer IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi opprettelsen av Kalifatet, og terrororganisasjonen tar for alvor grep om områder øst i Syria og nord-vest i Irak. De tar også grep om nyhetsbildet.

Den sommeren, mens IS herjer på slagmarken, skjærer hodet av journalister og massakrerer minoriteter, reiser Edelbijev tilbake til Tyrkia fra Syria. Han reiser fordi han har funnet seg en kjæreste, en han skal gifte seg med.

Gjennom venner har han kommet i kontakt med 18-åringen Diana Ramazanova fra den russiske regionen Dagestan. Hun reiste fra Kaukasus i mai, og entret Tyrkia på turistvisum.

ENDRET SEG RASKT: Diana beskrives av en onkel og klassevenninner som en vanlig, ikke-radikal jente i barndommen. Bildet er fra en av Dianas tidligere profiler på sosiale medier. Foto: PRIVAT Foto: ,

Av russiske medier blir tenåringen beskrevet som en vanlig jente, uten sterke ideologiske synspunkter under tenårene hjemme i Russland.

– Før hun dro til Tyrkia var hun ikke spesielt religiøs, har Dianas onkel sagt til den britiske avisen The Mirror.

Hun jobbet på en restaurant på en togstasjon i Moskva, og gikk ofte i så korte miniskjørt at andre ansatte reagerte.

Til VG sier klassevenninner at hun ikke skilte seg ut, at hun var en vanlig jente.

– Hun var en god jente. Jeg tror ikke, og kommer aldri til å tro, at hun sprengte seg i luften uten å være under hypnose, sier en.

Søsteren til Edelbijev sier at de to var på bryllupsreise i Tyrkia den sommeren. I sosiale medier ble det publisert flere bilder av de to smilende sammen, foran turistattraksjoner i Istanbul.

PÅ BRYLLUPSREISE: Bildet ble publisert av flere internasjonale medier etter Dianas angrep, og viser Edelbijev utenfor Den blå moske i Istanbul. Bildet skal være tatt under parets ferie sommeren 2014. Foto: PRIVAT Foto: ,

Et norsk bofellesskap og graviditet

Etter at bryllupsreisen var over, reiste de to inn i Syria sammen, til IS sin selverklærte hovedstad Raqqa, der andre norske fremmedkrigere har hatt base.

– Vi var naturlig nok glade for ekteskapet. Broren min ville at vi skulle bli kjent med Diana, så jeg snakket med henne ofte over chat-apper på telefonen.

De bodde i et bofellesskap sammen med andre nordmenn i Raqqa, og for å få dekning måtte de ned til en internettkafe.

– Vi snakket jevnlig sammen siden sommeren. Hun var veldig søt og sjenert. Vi snakket om alt mulig.

IS fortsatte sin hensynsløse fremmarsj. I august gikk de løs på kurdiske områder i nordlige Irak. Sivile ofre fra yezidi-minoriteten i Nord-Irak ble drept i massehenrettelser, og kvinner ble tatt som slaver.

I oktober fikk Fredrikstad-familien vite at Diana var gravid med Edelbijevs barn.

– Selv om det var hyggelig å høre, var jeg ikke fornøyd med at et familiemedlem skulle fødes og oppdras i et sted som Syria. Vi visste etterhvert mye om hva som foregikk i de IS-kontrollerte områdene. Vi var usikre på fremtiden.

RAQQA:Dette er terrorhovedstaden

Ville erobre Kobani, ble drept

Kort tid etterpå blir Edelbijev sendt til en front der svært mange andre radikale islamister hadde mistet livet før ham:

IS-ledelsen bestemte seg i midten av september for å angripe den syriske byen Kobani, på grensen til Tyrkia. I ettertid er beslutningen sett på som et katastrofalt, strategisk feilgrep av IS:

Byen har en kurdisk majoritet, og den kurdiske YPG-militsen var villige til å gå i døden for å forsvare byen. Da IS stormet inn fra alle kanter, gikk USA og deres allierte til angrep på IS fra luften.

Før han reiste fra Raqqa mot Kobani, sa Edelbijev til søsteren sin:

«Jeg skal til et stort sted, vi skal erobre en viktig by.»

EN MASSEGRAV FOR IS: Fra september 2014 forsøkte IS å ta kontroll over en kurdisk-dominerte byen Kobani på grensen til Tyrkia. Kurdisk motstand på bakken og USA-ledet bombing fra luften gjorde at IS aldri fikk kontroll over byen. Over 1000 jihadister ble drept. En av dem var Abu Edelbijev fra Fredrikstad. Foto: AP Foto:Kai Pfaffenbach,Reuters

I løpet av 112 intense dager med kamper ble om lag 1000 IS-krigere drept, ifølge Syrian Observatory for Human Rights. Minst 38 av jihadistene sprengte seg selv i luften. Flere hundre ble drept i den allierte luftbombingen.

Mens IS insisterte på å fortsette kampen om Kobani, var IS-krigere et lett mål for droner og jagerfly. Byen ble en massegrav for fremmedkrigere som hadde latt seg forlede til å kjempe for IS sitt ekspanderende statsprosjekt.

Fire dager etter at broren dro mot den kurdiske byen, satt søsteren på skolebenken i Fredrikstad.

Så ringte Diana fra Syria.

«Sett deg ned, hent dine krefter nå.» sa hun.

– Jeg var først redd det var skjedd noe galt med babyen i magen hennes, men da hun fortsatte, og sa at det handlet om broren min, brøt jeg sammen.

Diana fortalte at det var en varmesøkende drone som hadde drept ham. De fikk aldri se noe bilde av liket, det ble aldri noe begravelse.

– Jeg fikk aldri sagt ordentlig ha det til ham. Jeg klandrer meg selv, fortsatt.

LES OGSÅ:Nordmannen som som døde da kan kjempet mot IS i Kobani

DIANA GÅR TIL ANGREP: Overvåkningsbilder fra Sultanahmet i Istanbul viser Diana i sekundene før terrorangrepet. Politistasjonen hun angrep ligger i nærheten av attraksjoner som Haga Sophia og Den blå moské. Foto: TYRKISK POLITI Foto: ,

Dianas siste beskjed før hun sprengte seg

Samtalene mellom søsteren og Diana bare fortsatte. De sørget sammen. Diana skal ha følt seg alene i Raqqa, hun hadde ingen som støttet henne eller hjalp henne. Store deler av familien hennes hjemme i Dagestan hadde snudd ryggen til henne.

– Hun fikk oss til å tro at hun virkelig ville bo hos oss her i Norge. Hun tenkte at barnet hun hadde i magen skulle bli norsk statsborger. Hun var hjertelig velkommen til oss.

Familien i Fredrikstad begynte å jobbe med å få Diana til Norge. I løpet av desember kom hun seg ut av IS-området og til Istanbul.

Uten å si noe til familien som hjalp henne, la Diana en annen plan:

6. januar, i 07-tiden på morgenen, logger Diana seg på det russiske sosiale mediet VKontakte. Der legger hun ut tre, til nå ukjente, bilder med tekst. VG får bekreftet at profilen tilhørte henne.

Tekstene er illevarslende:


* Gratulerer med dagen som skal komme, Kalifatet!
* Allah gir et godt liv til dem som går over til Allahs tro, og siden blir drept.
* La konene til de vantro bli enker, på samme måte som våre kvinner blir enker, og la deres barn bli foreldreløse, på samme måte som våre barn blir foreldreløse.

I HJERTET AV ISTANBUL: Etter at Diana hadde sprengt seg selv og drept en politimann, ble hun raskt knyttet til IS via ektemannen Edelbijev. Bildet er fra åstedet samme natt som angrepet skjedde. Foto:Ozan Kose,Afp

To granater og en død politimann

Ved halv seks-tiden samme ettermiddagen fanger overvåkningsbilder opp en kvinne kledd i svart, heldekkende niqab, i det mest travle turistområdet i Istanbul sentrum.

Det plaskregner. 18-åringen Diana virker lite målrettet, som om hun er usikker på hvor hun skal gå. Så bestemmer den gravide kvinnen seg.

Hun går bestemt mot inngangen til et kontor for byens turistpoliti.

DREPT: Politmannen Kenan Kumas var gift og hadde en to år gammel datter. Foto:Privat,

Der sier hun at hun har mistet lommeboken og at hun trenger hjelp. Hun kommer seg innenfor sperringene og utløser to granater. Hun dør momentant i den voldsomme eksplosjonen, og en politimann dør senere av skadene på sykehus.

Angrepet får umiddelbart oppmerksomhet i medier over hele verden.

Hjemme i Fredrikstad, sent på natten sitter Edelbijevs far og leser nyhetene fra Istanbul på en datamaskin. Da angriperen blir identifisert som Diana fra Dagestan, bryter søsteren sammen.

– Vi ble helt lamslått, vi hadde så store forventninger og håp. Vi elsket henne som vi elsket broren min. Hun var en del av familien og barnet hun bar var en del av vår arv.

Edelbijevs storesøster tenker seg om.

– Jeg vil gjerne oppfordre unge nordmenn som tenker på å reise til Syria, til å tenke annerledes. De må vite at de også kommer til paradis ved å bli hjemme og passe på familie og foreldre.

Med både broren og svigersøsteren drept i et fremmed land, har den norske 25-åringen bare en siste ting hun vil si:

– De som reiser blir hjernevasket der nede. Dette må ta slutt.

KORT EKTESKAP: Ekteparet Abu Edelbijev (23) og Diana Ramazanova (18) på ferie i Istanbul. FOTO: PRIVAT Foto: ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder