Anundsen utelukker ikke stenging av grensen senere

STENGER IKKE: Justisminister Anders Anundsen (Frp) og utenriksminister Børge Brende (H) møtte pressen fredag. Foto: Helge Mikalsen , VG

Hektisk diplomati for å løse flyktningkrisen i nord

De siste dagene har det vært tett kontakt mellom norske og russiske myndigheter for å finne en løsning på flyktningstrømmen.

Artikkelen er over fire år gammel

Torsdag var det møter på «høyt embetsnivå» i Moskva der tilstrømningen av flyktninger ved grensen til Russland over Storskog i Finnmark var tema. Fredag fortsatte dialogen med politiske møter i Oslo, får VG bekreftet.

Møtene i Oslo skal ha blitt gjennomført på statssekretær-nivå. Den tette kontakten mellom norske og russiske myndigheter vil fortsette, men da primært på embetesnivå, får VG opplyst.

– Det vi forsøker er å få til en løsning på dette i god samarbeidsånd med Russland. Vårt land kan ikke håndtere den mengden som vi nå opplever at kommer, sier Brende.

Ifølge NTB har målet med samtalene blant annet vært å få avklart om det er noen forskjell på hvordan russisk grensepoliti håndterer flyktninger på vei til Norge, og hvordan russiske myndigheter håndterer flyktninger på vei til Finland.

LES OGSÅ: Her sykler Syria-flyktningene inn i Norge og friheten.

Stenger ikke grensen

Fredag møtte justisminister Anders Anundsen og utenriksminister Børge Brende den utvidede utenrikskomiteen i Stortinget, der de orienterte om situasjonen på grensen. Der ble det klart at regjeringen ikke har noen planer om å stenge grensen nå.

– Dersom vi skulle komme i en situasjon hvor vi måtte stenge grensen, så ville det betydd at mye av det gode samarbeidet vi har med Russland i nord, ville blitt frosset. Det ville blitt en helt annen situasjon, sier utemriksminister Brende.

Anundsen holder likevel døren på gløtt:

– Vi kommer ikke til å stenge grensen nå. Men det vil ikke si at det aldri kan komme til å skje, var justisminister Anundsens beskjed til det fremmøtte pressekorpset.

LES OGSÅ: Syrere irritert over andre flyktninger

Anundsen understreker at regjeringen vil ha et enda sterkere fokus på retur, samtidig som de følger en rekke diplomatiske spor.

Intenst

Utenriksdepartementet har i all hemmelighet gjennomført et intenst diplomati for å avklare om russerne forskjellsbehandler flyktninger på vei til Norge og flyktninger på vei til Finland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FLYKTNINGSTRØM: Folk strømmer over grensen fra Russland, men nå er det stadig færre syrere. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

Ap-leder Jonas Gahr Støre støtter avgjørelsen.

– Det å stenge grensen er drastisk, og jeg synes at det er en klok orientering regjeringen nå kommer med. I Stortinget er det også bred støtte om å fortsette samarbeidet med Russland.

Bruker sosiale medier for å nå frem til flyktninger

Selv om grensen nå ikke vil stenges, er regjeringen svært opptatt av å få ned antall personer som prøver å komme inn til Norge. Og nå har de fått aksept fra ordføreren i Petsjenga – kommunen som huser grensebyene Nikel og Zapoljarny – om å viderebringe informasjon til afghanske flyktninger i Nikel.

LES OGSÅ: Grensesjefen frykter over 65.000 asylsøkere i året

Budskapet fra UDI til migrantene er blant annet at reiser du ut fra Russland, går returen til Kabul. Mandag kom det hele 174 asylsøkere over grensen.
– Det gjør vi for å gi beskjed om at man ikke bare kan komme til Norge. Vi håper denne kampanjen vil være med på å bedre kunnskapen til folk som ønsker å komme til Norge, forklarer Anundsen.

– Vi tror og håper at vi kan nå frem med dette, legger utenriksminister Børge Brende (H) til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder