Evakuerer beboere i Egersund

Politiet: La bilen stå!

Stor snøskredfare i tre vestlandsfylker

Bygd isolert i Gjesdal

Beboere strømløse i Bjerkreim

Beboere langs Lundeåne i Egersund evakueres lørdag ettermiddag på grunn av de store vannmassene. Trolig dreier det seg om et tresifret antall personer.

Linn Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det opplyser informasjonssjef Leif E. Broch i Egersund kommune til VG.

– Vi har allerede sendt ut en evakueringsmelding på sms til beboere, og jobber nå med å gå fra dør til dør og be folk evakuere, sier han.

Foreløpig gjelder evakueringen for beboere ved elven Lundeåne, som renner gjennom Egersund sentrum. Kommunen vurderer evakuering av andre områder rundt vassdraget fortløpende.

Vannmassene i Hellelandsvassdraget nærmer seg nå fire meter – en dobling fra i går. Sist rekord ble satt for 10 år siden og var på 3,3 meter. Ifølge Dalane Energi har flommen i Hellelandsvassdraget passert hundreårsflom, og nærmer seg nå 200-årsflom.

Blant de evakuerte er Margrethe Salvesen Klippenberg og familien. VG møter henne mens hun pakker bilen klar til avgang til familien.

– Vi har heldigvis familie som kan trå til, sier hun til VG.

EVAKUERER: Margrethe Salvesen Klippenberg og familien, som bor ved Lundeåene i Egersund, fikk lørdag kveld beskjed om å forlate hjemmet sitt. – Vi har foreldre som kan trå til, sier Salvesen Klippenberg til VG mens hun pakker bilen klar til avgang. Foto: Kjetil Bentsen , VG

Evakuert fra bo- og servicesenter

Egersund kommune har allerede evakuert 36 personer fra Lundeåne bo- og servicesenter, som består av serviceleiligheter og dementavdeling. De fleste er tatt hånd om av pårørende, mens resten er flyttet til andre institusjoner i kommunen.

Nå jobbes det også for å flytte kommunens krisesenter fra Rådhuset til en skole i nærheten. Ifølge Dalane Tidende skal beredskapsgruppen holde møter hver time utover kvelden og natten.

Flere veier inn og ut av byen er stengt. I tillegg til E39 gjelder det også fylkesvei 42 og 51. På fylkesvei 44, som er skjermet for vannmassene, meldes det om store trafikale problemer.

Anita og Bente Ege fra Røde Kors Hjelpekorps i Egersund går lørdag fra dør til dør for å fortelle beboere i Egersund at de må evakuere hjemmene sine.

– Det har stort sett gått fint. Men folk er selvsagt bekymret for eiendeler, og noen har ingen plass å evakuere. Nå gir vi beskjed til kommunen at de må etablere mottaksplasser, sier jentene til VG.

I BEREDSKAP: Bente Ege (til venstre) og Anita Ege jobber med å evakuere beboere fra Nyeveien i Egersund sentrum. Foto: Kjetil Bentsen , VG

Stor flom- og snøskredfare

Det er ekstremværet «Synne» som denne helgen herjer på Sør- og Vestlandet. Totalt er det ventet opp mot 150 millimeter på 30 timer, og lokalt i indre strøk ventes det opp mot 200 millimeter på samme tid.

Kristiansand Dyrepark: Synne holder dyrene innendørs

Ekstremværet har foreløpig skapt store trafikale problemer; blant annet er sørlandsveien E39 stengt.

På Moi sør i Rogaland har en mann kjørt i elven, melder Rogalandspolitiet på Twitter ved 20-tiden lørdag kveld. Han er nå tatt opp og er i god behold, tross at han er litt nedkjølt.

Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) har hevet flomfaren til rødt, altså høyeste nivå, flere steder i Rogaland og Vest-Agder.

I Sogn og Fjordane, Rogaland og Hordaland er også snøskredfaren på rødt nivå.

I Bjerkreim på innlandet i Rogaland er mellom 10 og 20 personer uten strøm som følge av uværet, opplyser Richard W. Samslått i Dalane Energi til VG.

– En nettstasjon står under vann. Vi får ikke gjort noe med det mens den fortsatt står under vann, men vil begynne å jobbe med det så snart vannet går ned, sier Samslått.

Bygd isolert i Gjesdal

Beboere i Øvre Frafjord i Gjesdal kommune er nå isolert på grunn av store vannmasser på fylkesvei 287. Det opplyser beredskapskoordinator Eva-Marie Gärtner i Gjesdal kommune.

– Det er stort sett hytter, men også noen gårder der. Vi sendte ut en melding til alle som er registrert med bosted eller hytte i området i går om at de ikke bør dra dit dersom det ikke er nødvendig, og jeg tror ikke det er mange som oppholder seg der nå, sier Gärtner til VG.

Ifølge Stavanger Aftenblad kan det dreie seg om rundt 20 personer. Gärtner sier imidlertid til VG at veien kun er stengt for vanlig trafikk, og at utrykningskjøretøy trolig kan komme frem dersom til bygda.

– Dette er ikke første gang beboerne der har vært isolert, dette er de vant med. Vi har bedt beboere ta kontakt dersom de trenger bistand, men har foreløpig ikke fått noen tilbakemeldinger på det, sier Gärtner.

Kjørte ut

SÅ IKKE VEIEN: Leif Espnes (70) kjørte rett ut i grøftekanten under vannmassene i Egersund. Foto: Carina Johansen , VG

En som har fått oppleve ekstremværets styrke lørdag, er Leif Espnes (70) fra Egersund. Han kjørte ut for å se på ekstremværet før bilen plutselig havnet i grøften ved Slettebø.

– Jeg skulle snu, men veien var dekket av vann, så jeg kunne ikke se den. Jeg trodde det var en avkjørtsel akkurat der, men det var det altså ikke. Da endte det i grøfta, sier Espnes til VG.

Det gikk imidlertid så bra som det kunne – både Espnes selv og bilen er i god behold.

KOM SEG OPP: Det gikk bra med både bilen og Espeland selv. Foto: Carina Johansen , VG

Oversvømt

Bilder fra Helleland nord for Egersund viser blant annet at bedehuset, et lakkeringsverksted og biler er oversvømt av vannmassene.

Ifølge vakthavende meteorolog Arnstein Tjøstheim i Meteorologisk Institutt er bildene fra Helleland trolig representative for store deler av det sørlige Rogaland.

– Nedbøren kommer til å fortsette som nå, eller øke litt ut over kvelden. Det kommer ikke til å bli noen minking før i morgen tidlig, sier Tjøstheim.

– Det er de sørlige delene av Rogaland som har fått de største vannmassene. Det gjelder områdene rundt Egersund og Helleland, samt litt sørover og litt nordover derfra, sier Tjøstheim.

UNDER VANN: Innehaver Oddvarn Bjørn Helleland frykter alle verdier vil bli ødelagt på sveise- og lakkverkstedet. Han anslår at det er snakk om verdier på godt over en million – minst. Foto: Torstein Bøe , NTB scanpix

Meteorologisk Institutt melder ved 17-tiden lørdag at vi er omtrent halvveis i nedbørsperioden i både Rogaland, Aust-Agder og Vest-Agder.

Den mest dramatiske målingen de har fått inn er fra Eik-Hove sør i Rogaland, hvor det ble målt totalt 134 millimeter nedbør fra klokken 19 fredag til klokken 19 lørdag.

Millionødeleggelser

Oddvar Bjørn Helleren, som driver «Helleren’s Sveis & Lakk Service» i Helleland, har tilbragt hele dagen i lokalene for å prøve å redde det som kan reddes. I halv 3-tiden ga han opp.

– Da hadde vi vært der fra halv 10-tiden, og var veldig kalde. Men det var bare mulig å redde de små tingene. På bare et øyeblikk hadde vannet steget med omtrent 40 centimeter. Det var så vidt vi rakk å komme oss hjem før E39 ble stengt, forteller han.

Nå frykter Helleren at alt vil gå tapt. Bare i varer er det snakk om verdier på godt over en million kroner – minst, sier han.

– Dersom vannet stiger så mye som det er ventet, så går alt. Jeg har gitt opp, det nytter ikke å redde noe. I tillegg til verdien på varene kommer jo reparasjoner av bygget og alt som hører med. Heldigvis har jeg forsikring, sier han.

Bidra i VG-protokollen: Send oss ditt værbilde!

Ber bilister bli hjemme

Politiet i Rogaland oppfordrer personer til å la være å benytte bilen på grunn av de store nedbørsmengdene. Også politiet i Hordaland ber folk om å begrense kjøringen i Voss og Hardanger. Dette på grunn av værforholdene og meldinger om ras.

I Hordaland og Aust-Agder er flomfaren på oransje nivå, altså det nest høyeste.

Slik blir førjulsværet: Grått, vått og glatt!

Enkelte flyavganger fra Vestlandet er innstilt, og ifølge Stavanger Aftenblad går Jærbanen saktere enn normalt. Ved Svandalsfossen i Sauda i Rogaland er det manuell dirigering av trafikken på grunn av mye vann. Flere ferjeoverganger, både på Vestlandet og fra Kristiansand og Sandefjord til utlandet, er innstilt.

Her er noen av politiets værmeldinger på Twitter:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder