PASSERTE: Lekteren som hadde slitt seg passerte plattformen med klaring på under en nautisk mil.
PASSERTE: Lekteren som hadde slitt seg passerte plattformen med klaring på under en nautisk mil. Foto: VG-tipser ,

Vurderte å senke løpsk lekter med jagerfly

INNENRIKS

Nyttårsaften passerte en slitt lekter med kort avstand fra
Valhall-feltet i Nordsjøen. Mens man fremdeles fryktet kollisjon ble det vurderte å sette inn F-16-fly mot lekteren.

Publisert:

Det bekrefter Forsvaret overfor VG.

– Det var en dialog mellom operatøren på feltet, BP, og Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH) natt til 31. desember. Det ble da konkludert med at det var for kort tid frem til lekteren nådde feltet til for eksempel å bruke jagerfly mot den, forteller presse- og informasjonsoffiser ved FOH, kaptein Brynjar Stordal.

Etter det VG er kjent med skal man ha vært svært nær å ta den dramatiske avgjørelsen om å sende F-16-fly i luften.

Nært

Først flere timer senere passerte den 110 meter lange lekteren uten å treffe Valhall-feltet. Ifølge Forsvaret hadde det trolig likevel vært tid til å senke den.

– Men på det tidspunktet dialogen foregikk trodde man lekteren ville nå feltet tidligere, sier Stordal.

Drama var det likevel i Nordsjøen. Alle Valhall-ansatte ble evakuert og produksjonen stanset. Til slutt passerte den løpske lekteren med under én nautisk mils klaring.

– Det er nært. Vi har en sikkerhetssone på 500 meter, og med et sånt uvær som det var, så er det veldig nærme, fortalte en lettet pressetalsmann for BP, Jan Erik Geirmo, til VG da dramaet var over.

Senere roet været seg, og man fikk endelig kontroll med lekteren, som er eid av Eide Marine.

Ulike våpen

Hadde noen tilfeldigheter slått ut annerledes kunne det selskapet i dag vært en lekter fattigere. Mens lekteren fløt mot Valhall-feltet var det kontinuerlig dialog mellom Hovedredningssentralen, BP og politimesteren i Stavanger, som er sokkelansvarlig. Det er han som til syvende og sist formelt hadde måttet be Forsvaret om å trå til.

– I en slik situasjon vil Forsvaret holde alle muligheter åpne for å finne en løsning. Et scenario kunne da vært at vi hadde senket den, eller fått den dypere i vannet, for å kjøpe tid.

– Hvilke våpen ville man da ha beskutt lekteren med?

– Nøyaktig hvordan ville vært opp til fagfolkene våre, men kampflyene er utstyrt med ulike våpen. De måtte ha vurdert hvilket av verktøyene i verktøykassen som hadde vært best egnet til å stanse lekteren, sier Stordal.

Han forteller at Forsvaret normalt sett er svært forsiktig med å bruke militære ressurser innenlands, men at muligheten er der.

– Vi brukte kampfly under skogbranner i Trøndelag for rundt et år siden. De ble da brukt til observasjon over hvor brannene var.

Her kan du lese mer om