KONTRAST: På bildet til venstre deltar islamisten Omar Cheblal (49) på en «Profetens Ummah»-demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo i 2012. På bildet til høyre poserer 49-åringen med automatvåpen foran flagget til Islamsk Stat (IS) et sted i Irak, ifølge «Profetens Ummah». Foto: LARS AKERHAUG/PRIVAT ,

Norsk-algerisk IS-kriger: «Det er en drøm som går i oppfyllelse»

Mars 2014: Stemplet som «fremtidstrussel» – utvist fra Norge

Oktober 2015: Tilsluttet Islamsk Stat (IS) i Irak som fremmedkriger

I flere år var Omar Cheblal (49) talsmann for «Profetens
Ummah» i Oslo. Her poserer 49-åringen med automatvåpen foran flagget til terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS) i Irak.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG kan i dag vise frem bilder av den 49 år gamle islamisten i det krigsherjede landet.

Og til tross for at sivile massakreres, titalls tusen flykter, og mange av verdens mektigste stater bomber de IS-kontrollerte områdene, er norsk-algerieren av en annen oppfatning av det såkalte kalifatet:

VG har fått en uttalelse fra 49-åringen via islamistgruppen Profetens Ummah.

– Det er en drøm som går i oppfyllelse, og jeg ser på dette som en gave fra Allah, uttaler Cheblal.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker hverken å bekrefte eller avkrefte VGs opplysninger.

– Jeg kan bekrefte, etter samtaler med Omar Cheblal, at han har valgt å slutte seg til Islamsk Stat, sier midlertidig talsmann «Abu Arijon» i islamistgruppen «Profetens Ummah» til VG.

Norges e-sjef: - Holder ikke å bekjempe IS fra luften

FORNØYD: – Livet i Dawlah (journ.anm. kalifatet) er fantastisk. Du lever, handler og dør for Allahs skyld, sier islamisten Omar Cheblal (49). Foto: PRIVAT ,

Talsmannen ønsker ikke å stå frem med navn og bilde.

Raser mot norske myndigheter

«Abu Arijon» – en 27 år gammel albansk mann med fortid i Sverige – forteller at Omar Cheblal tok seg inn i Irak i midten av oktober og at 49-åringen for tiden oppholder seg i den irakiske delen av kalifatet.

– Deltar Omar Cheblal i strid med IS?

– Ingen kommentar, svarer talsmannen.

– Har han tatt liv?

– Ingen kommentar, svarer «Abu Arijon».

– Hvorfor ønsker «Profetens Ummah» offentlighet rundt hans tilslutning til terrororganisasjonen?

– Omar Cheblal vil forklare verden og den norske befolkningen at vestlig media driver med propaganda og sprer misvisende informasjon for å vise den såkalte «sannheten» om Islamsk Stat, svarer talsmannen, som hevder at IS tar i mot alle som ønsker å leve under deres skygge.

– De dekker nødvendige behov for mennesker og gir dem rettferdighet.

Les også: Norsk Syria-farer (24) dømt til åtte års fengsel

Ekstremistenes bilde av forholdene i de IS-kontrollerte områdene står i kontrast til alle andre rapporter:

Informasjonsaktivister som oppdages blir drept, personer som blir beskyldt for spionasje blir halshugget, kvinner blir holdt som slaver og systematisk voldtatt og minoriteter forfølges.

Talsmannen forteller også at den norsk-algeriske islamisten dro til Irak for å vise frem det han opplever som hykleri fra den norske staten.

DØMT: Omar Cheblal (49) ble i 1994 fengslet i 15 år etter å ha blitt kjent skyldig i våpensmugling til en terrorgruppe. Foto: ROGER NEUMANN ,

– Deres ord om menneskerettigheter har ingen praktisk sannhet. Den norske staten arbeider med to ansikter hvor de bevisst bidrar til å sende personer til Islamsk Stat – for deretter å angripe dem, sier «Abu Arijon».

Ble politisk aktiv som ung

2. august 1966 i Algerie: Muslimen Omar Cheblal ble født. Han vokste opp i hovedstaden Alger sammen med 10 søsken. Etter videregående skole i 1985 hjalp han til i butikken til faren sin, ifølge en dom fra Oslo tingrett.

Mot slutten av 1980-tallet ble Cheblal politisk aktiv i Front Islamique Salut (FIS) – Den islamske redningsfronten – frem til han ble etterlyst av sikkerhetstjenesten i landet om høsten 1991.

Les VG-spesial: Disse har vervet seg til IS

Årsaken skal ha vært at han ble dømt til 20 års fengsel for å ha organisert en kriminell gruppe med mål om å spre kaos, ifølge dommen fra Oslo tingrett.

– Ved siden av propaganda-aktiviteter, drev jeg aktiviteter av religiøs kulturell art. Jeg formidlet FIS-budskap til det algeriske samfunn via kanaler tillatt av den algeriske stat, har 49-åringen uttalt i en egenerklæring fra 2005.

Fra 1991 til 1994 oppholdt islamisten seg ulovlig i Italia.

Dømt til fengsel for våpensmugling

Marokko 1994: Et nettverk av våpensmuglere ble rullet opp i det nordafrikanske landet. Våpnene som ble tatt i beslag skal ha vært tiltenkt terrorgruppen Group Islamique Algerie (GIA), og Cheblal var en av totalt åtte menn som ble tiltalt i saken, ifølge dommen fra Oslo tingrett.

Islamistkrigerne var kjent for å kutte strupene på sine meningsmotstandere og gjennomførte flere bombeangrep i Algerie og Frankrike på 1990-tallet.

Omar Cheblal ble dømt til 15 års fengsel for brudd på våpenlovgivningen i straffesaken som fulgte, men i 2004 ble han benådet av kong Mohammed VI, ifølge en kunngjøring fra det marokkanske kongehuset.

– Jeg vil ikke kommentere den saken. Dette er informasjon som skulle ha vært hemmelig, har Cheblal uttalt til VG tidligere.

Mai 2005: Omar Cheblal kom til Norge fra Marokko som asylsøker. Etter et kort opphold på Vang asylmottak i Valdres gikk turen videre til Oslo i 2006.

SENTRAL: I november 2011 innkalte «Profetens Ummah» til pressekonferanse i Oslo. Omar Cheblal – som opptrådte under aliaset «Abu Dujana» – fremførte en 12 minutter lang tale på arabisk der han forklarte på arabisk at han ble forsøkt vervet av Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Islamisten Egzon Avdyli (t.v.) ble drept i Syria i mars i år i kamp for Islamsk Stat (IS). Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK ,

I hovedstaden ble norsk-algerieren tatt med 15,6 gram hasj og for å selge ett gram hasj for hundre kroner – et forhold han tilsto i retten.

Les også: Her er de norske kvinnene i Syria

I 2007 fikk islamisten innvilget arbeidstillatelse. Tillatelsen var gyldig frem til desember 2013, og Cheblal jobbet i denne perioden i renholdbransjen, får VG opplyst.

Februar 2010 i Oslo: Nærmere 3000 muslimer deltok i en demonstrasjon på Universitetsplassen i hovedstaden etter at Dagbladet hadde publisert et bilde av en nettside med en karikaturtegning avprofeten Muhammed.

I denne perioden ble også islamistgruppen «Profetens Ummah» etablert – en gruppe Omar Cheblal etter hvert ble medlem av og etter hvert talsmann for.

Samme år giftet han seg med en norsk kvinne, ifølge dommen fra Oslo tingrett.

Deltok i demonstrasjoner med kjente norske islamister

Oslo 2011: 49-åringen var jevnlig på besøk hos Det islamske forbundet sin moské i hovedstaden, som i det muslimske miljøet er kjent som Rabita-moskeen.

Cheblal sluttet å gå dit dette året da det oppstod en konflikt under en demonstrasjon til støtte for opprøret i Libya, der han ønsket et mer radikalt innhold.

Ifølge forstander Basim Ghozlan, skal han ha beskyldt moskeen for å «alliere seg med de vantro».

September 2012 i Oslo: Norske muslimer arrangerte demonstrasjoner mot Muhammed-filmen «Innocence of the Muslims» utenfor den amerikanske ambassaden i hovedstaden – deriblant Omar Cheblal, terrorsiktede Ubaydullah Hussain, islamisten Arfan Bhatti og en rekke sentrale skikkelser i «Profetens Ummah».

HOLDT APPELL: Omar Cheblal talte under en demonstrasjon mot norske soldater i Afghanistan foran Stortinget i januar 2012. Foto: FRODE HANSEN ,

Den amerikanskproduserte filmen gjør narr av profeten og var publisert på nettstedet Youtube sommeren i forveien. Den kristne egypteren Nakoula Bassely Nakoula sto bak.

Juni 2013: Cheblal ble pågrepet av politiet i Hellas for ulovlig grensepassering. Islamisten hadde da reist fra Norge frivillig – angivelig for å besøke foreldrene sine i Tyrkia. Islamisten ble dømt til seks måneders fengsel, ifølge dommen fra Oslo tingrett.

– Omar Cheblal ble urettmessig fengslet i Hellas, sier «Abu Arijon» i «Profetens Ummah».

– En sikkerhetsmessig bekymring

Etter løslatelsen ble Cheblal raskt pågrepet på nytt. Myndighetene i Hellas ville ikke utlevere ham til Algerie, men sende ham tilbake til Norge – noe som ble avslått.

Mars 2014: Norske myndigheter fryktet at Cheblal eller islamistmiljøet på Østlandet som han var en del av «hadde evner til å gjennomføre aksjoner mot grunnleggende nasjonale interesser».

Trusselen og islamistens rolle som talsmann i «Profetens Ummah» var avgjørende for at myndighetene fattet et utvisningsvedtak mot ham 19. mars dette året.

KLAR TALE: Her er regjeringsadvokat Christian Henrik Prahl Reusch i utvisningssaken til Omar Cheblal i Oslo tingrett 9. april 2015. – Omar Cheblal er utvist fordi han er knyttet til radikaliserte islamistiske miljøer, uttalte han i retten. Foto: ERLEND OFTE ARNTSEN ,

– Han er utvist fra Norge fordi han er knyttet til radikaliserte islamistiske miljøer. Dette er en sikkerhetsmessig bekymring. Det handler altså ikke nødvendigvis om hva han er i stand til å gjøre selv, men det er bekymring for selve miljøet og hans rolle i dette, har Christian Henrik Prahl Reusch ved Regjeringsadvokaten uttalt til VG.

Norsk-algerieren er en av svært få personer som er utvist fra Norge på bakgrunn av at han skal være en trussel mot rikets sikkerhet.

Av andre offentlig kjente personer som har samme type utvisningsvedtak mot seg finner vi mulla Krekar og den tidligere Taliban-ministeren Abdul Rauf Mohammed.

«Det er grunn til å frykte at han setter sin religiøse overbevisning fremst, og at han vil gjøre det han mener er nødvendig for at den skal bli en realitet.», står det i utvisningsvedtaket.

Fikk fengselsbesøk av Bhatti

April i år: Norsk-algerieren gikk rettens vei for å få komme tilbake til Norge. Selv fulgte 49-åringen saken fra en fengselscelle i Hellas via telefon – en celle han hadde opphold seg i siden pågripelsen et par år tidligere, ifølge dommen fra Oslo tingrett.

Under forhandlingene i Oslo tingrett ble det kjent at Cheblal hadde fått besøk av den norske islamisten Arfan Bhatti.

– Han kom til meg og tok med seg tingene mine. Jeg hadde behov for førerkortet mitt og andre ting. Arfan er norsk borger og har rett til å besøke meg. Jeg har gitt kjennelsen fra Hellas-fengslingen til han, og han skal gi den videre til min advokat, forklarte Cheblal i retten.

ADVOKAT: Trond Olsen Næss bisto islamisten Oamr Cheblal (49) i Oslo tingrett da 49-åringen brakte utvisningsvedtaket inn for domstolen. Foto: JAN PETTER LYNAU ,

– Er du medlem i Profetens Ummah? spurte 49-åringens advokat, Trond Olsen Næss.

– Ja, jeg er medlem, svarte Cheblal, og forklarte at den norske gruppen ble startet for å protestere fredelig mot hån av profeten Muhammed.

– Jeg er ingen trussel

49-åringen var også klar på at han var en muslim som kom til Norge som flyktning, at norske myndigheter hadde forpliktelser overfor ham og at han «åpenbart» ikke var noen trussel for rikets sikkerhet.

– Da han ble løslatt, så hadde norske myndigheter utestengt ham fra Norge selv om han hadde vært borger av den norske staten i 10 år. IS tilbudte ham alt det Norge avviste – nemlig økonomisk hjelp, mat, husly og sikkerhet, sier «Abu Arijon» i den norske islamistgruppen.

PST mener islamisten Ubaydullah Hussain (30) står bak rekruttering av flere islamister som har reist fra Norge til Syria fra september i fjor til juni i år. 30-åringen nekter straffskyld.

– I praksis er rekruttering umulig. Cheblal er et godt eksempel på at folk reiser til Syria – av egen fri vilje og bevissthet – for å beskytte sunnimuslimer. Ingen mennesker er i stand til å tvinge noen til å reise til et fremmed land for å bli drept, sier talsmannen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder