Erna Solberg svarer på Facebook-sensuren

Flere regjeringstopper tar oppgjør med bildesensur

TRONDHEIM (VG)  Da statsminister Erna Solberg la ut det ikoniske bildet fra Vietnamkrigen på Facebook i protest mot sensur, fikk hun selv bildet slettet. Nå har hun lagt det ut på nytt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Mens jeg satt på et fly fra Oslo til Trondheim slettet Facebook en post fra min Facebook-side. Det Facebook gjør ved å fjerne bilder av denne typen, uansett gode hensikter, er å redigere vår felles historie, skriver Erna Solberg etter at hun nylig la ut det ikoniske bildet fra Vietnamkrigen på nytt på sin Facebook-side.

BLE SENSURERT: Statsminister Erna Solberg fikk fjernet sitt innlegg fra Facebook. Her fra Høyres kommunalkonferanse i Trondheim fredag. Foto: Ole Martin Wold VG

Statsministeren la fredag morgen ut et innlegg hvor hun skrev at Facebook tråkker feil når de velger å sensurere det ikoniske krigsbildet. Hun publiserte bildet som en reaksjon på Aftenpostens oppslag om Facebooks retningslinjer.

Flere regjeringspolitikere fulgte etter og delte bildet fra Vietnamkrigen. Kort tid etter ble imidlertid innlegget slettet fra statsministerens Facebook-konto.

Bakgrunn: Facebook fjernet ikonisk bilde

– Facebook fjerner vår felles historie

Statsministeren landet på Værnes flyplass like etter klokken 12 da hun ble gjort oppmerksom på at bildet var slettet.

– Det er høyst beklagelig at Facebook har fjernet en post fra min Facebook-side, sier hun til VG.

– Dette kan ikke bare Facebook gjøre. Det rammer den store samtalen. De eier den største plattformen for kommunikasjon. Det de gjør ved å fjerne bilder av denne typen, uansett gode hensikter, er å redigere vår felles historie. Jeg ønsker at barn i vår tid også skal få mulighet til å se og lære av historiske feil og hendelser. Det er viktig.

SLIK SVARER ERNA: Erna Solberg la ut bildet på nytt - i en sladdet versjon - etter at Facebook valgte å slette bildet fra Vietnam-krigen som hun la ut fredag morgen. Foto: Faksimile, Facebook

Statsministeren valgte å sladde det siste innlegget hun postet på Facebook, for å understreke poenget.

– Det viser hvor mye du mister av informasjonsverdi og poeng når du manipulerer bildene, sier hun.

Hun legger til at det er viktig at Facebook ser forskjellen på de ulike bildene som i utgangspunktet blir fjernet.

– Det kan ikke være maskiner som styrer ytringsfriheten. Det er helt fint at de tar ut overgrep mot barn men de må klare å se forskjellen, sier hun til VG.

Solberg håper Facebook nå benytter anledningen som har oppstått til å gjennomgå sin redigeringspolicy.

– Jeg håper også at de tar det ansvaret et stort selskap som forvalter en bred kommunikasjonsplattform bør ta.

USENSURERT: VG la ut bildet fra Vietnam-krigen i slutten av august. Det er foreløpig ikke fjernet. Foto: Faksimile/VG

Etter at Aftenposten fredag dedikerte hele sin forside til et brev hvor sjefredaktør Espen Egil Hansen kritiserer Facebook for billedsensur, har flere kastet seg på debatten. Forsiden er dekket med bildet av den nakne jenta som ble et symbol på Vietnamkrigens lidelser. Bildet har blitt heftig debattert de siste ukene etter at nettsamfunnet fjernet det fra kontoen til flere brukere, deriblant forfatter Tom Egeland.

I forbindelse med en artikkel fra slutten av august, hvor forfatteren reagerte på at han fikk bildet slettet, publiserte også VG bildet på Facebook. Dette er imidlertid ikke fjernet.

Facebooks kommunikasjonssjef i Norden, Peter Münster, har på generelt grunnlag tidligere begrunnet billedslettingen det med at deres regler forbyr all nakenhet.

BILDET ER BORTE: Det kommer kun opp en feilmelding på lenken til Erna Solbergs innlegg med bildet fra Vietnam-krigen. Foto: Faksimile, Facebook

Ville starte debatt om krigsbilder: Ble kastet ut av Facebook

Facebook: – Vanskelig å skille

– Vi forstår at dette bildet er ikonisk, men det er vanskelig å skape et skille mellom å tillate et bilde av et nakent barn i et tilfelle, og ikke i andre. Vi prøver å finne den riktige balansen mellom å tillate at mennesker uttrykker seg, samtidig som vi opprettholder en trygg og respektfull tilværelse for det globale samfunnet vårt. Våre løsninger er ikke alltid perfekte, men vi vil fortsette å forbedre våre retningslinjer og måten vi utøvende på, skriver i en talsperson for Facebook i en e-post til VG.

Facebook ønsker ikke å kommentere statsminister Erna Solbergs uttalelser.

Flere kaster seg på

Etter at statsministeren publiserte innlegget fredag formiddag, har også flere andre kastet seg på.

– Hele verden er på Facebook, men kan vi godta at Facebook blir hele verdens redaktør? Mange reagerer og har vanskelig for å forstå hvorfor ett ikonisk bilde fra Vietnamkrigen ikke skal kunne deles. Jeg deler de reaksjonene, skriver Jonas Gahr Støre på sin Facebook-side.

Han reagerer negativt når han får nyheten om at Solbergs innlegg er slettet.

– Hvis det er riktig at Facebook har fjernet bildet er det et uttrykk for at de må endre sin praksis, sier han til VG.

Også kulturminister Linda Hofstad Helleland er kritisk til billedsensuren, og fredag formiddag delte hun statsministerens innlegg.

SKAPER DEBATT: Aftenpostens forside er dedikert til kritikk av Facebooks retningslinjer. Foto: Faksimile, Aftenposten

– Vi som er brukere av Facebook, enten vi er privatpersoner, politikere, mediehus eller annonsører, må legge press på Facebook slik at de viser større åpenhet og lager klarere retningslinjer, skriver Hofstad Helleland på sin Facebook-side.

Hun tar videre initiativ til et møte mellom Facebook og norske redaktører, og skriver at det er avgjørende at norske medier bruker sine kanaler for å få Facebook i tale.

– Ros til Aftenposten for initiativet. Jeg er spent på responsen på Aftenpostens appell til Mark Zuckerberg, skriver kulturministeren.

Kommunalminister Jan Tore Sanner, helse- og omsorgsminister Bent Høie og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har også lagt ut det ikoniske bildet.

– Ja, Facebook er et privat firma. Ja, de har formell rett til å styre sine sider. Ja, det er avgjørende å hindre overgrep. Men å fjerne dette bildet handler ikke om noe av det. Dette er et ikonisk bilde, en del av vår historie, skriver Røe Isaksen, på sin Facebook-side.

Hans innlegg har foreløpig ikke blitt slettet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder