BALANSEØVELSE: Ordførerne Grete Ellingsen (H) og Kjell-Børge Freiberg (Frp) forsøker å balansere seg frem til ny kommunestruktur for Vesterålen. Foto:Terje Bringedal,VG

Høyre-ordførere kan bli tvangssammenslått i Vesterålen: Frykter bygdedød

SORTLAND (VG) I Vesterålen er det Høyres egen ordfører som stikker kjepper i hjulene for sammenslåingene som Erna Solberg desperat trenger for å kunne kalle sin prestisjereform en suksess.

  • Lars Joakim Skarvøy
  • Terje Bringedal

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg frykter vi skal få kaldere, mer utrygge og døende bygdesamfunn langs hele kysten hvis vi får mange kommunesammenslåinger.

Det sier Høyres ordfører i Bø i Vesterålen, Sture Pedersen, til VG. Hans kommune er den minste i Vesterålen – både målt i antall innbyggere og areal.

Torsdag fortalte VG hvordan NHO ser for seg Norges nye kommunekart. De vil redusere dagens 428 kommuner til 77 storkommuner.

VÆRE FOR SEG SELV: Høyre-ordfører Sture Pedersen i Bø i Vesterålen. Foto:Sara Johannessen,NTB scanpix

Se kart og finn «din» storkommune nederst i artikkelen!

Siden 2011 har kommunene Sortland, Bø, Hadsel, Øksnes og Andøya undersøkt mulighetene for en annen organisering av kommunene ute i havgapet.

I februar i år kom konsulentselskapet BDO med sin krystallklare anbefaling i sin rapport bestilt av kommunene: Alle fem kommunene bør slå seg sammen til en Vesterålen kommune.

Men så enkelt er det likevel ikke blitt.

VG leder: Arbeiderpartiets kommunevingling

Til tross for at to av Erna Solbergs nærmeste rådgivere, Hans Christian Hansson og Sigbjørn Aanes, er fra Vesterålen er likevel motstanden stor.

På valgdagen 14. september ber Pedersen innbyggerne stemme nei til at hans kommune skal fortsette sonderinger for å slå seg sammen med de andre kommunene i Vesterålen.

– Jeg er ikke motstander av selve reformen, men jeg tror at for hele Distrikt-Norge, så er ikke større kommuner bra. Jeg tror det vil svekke bosettingen i distriktene om vi får større kommuner. Landet vårt er kjent for at vi har bosatt oss fra nord til sør, og jeg er nesten overbevist om at disse bygdene vil dø med større kommuner. Små lokalsamfunn må også i fremtiden ha sin rett og sin plass i det norske samfunnet, sier Sture Pedersen.

Sjekk dette:Hvor mye tar din kommune i avgifter?

Han er redd for at kommunereformen er i ferd med å ta livet av de lokale stjernene: ildsjelene.

– Vi som er har små kommuner er kjent for at vi har mange ildsjeler, folk som ofrer seg og brenner for lokalsamfunnet sitt. Hvis de ikke lenger får ha et lokalsamfunn, men må over i en større kommune så vil de forsvinne og vi vil få et kaldere samfunn.

– Er det ikke litt rart at fem kommuner med Høyre- og Frp-ordførere ikke klarer eller vil slå seg sammen til én storkommune?

– I alle parti skal det være høyt under taket og man skal ha lov til å ha sine egne, lokale meninger. Det kommer tydelig frem her at på tross av at Høyre og Frp har en klar holdning, så har vi lokalt fått muligheten til å bevare vårt eget syn.

Kommentar:Er Norge egentlig klare for det?

På kaia i blåbyen Sortland møter VG de to ordførerne for Sortland og Hadsel, Grete Ellingsen (H) og Kjell-Børge Freiberg (Frp).

– Fra vår side har vi sendt ut en åpen invitasjon til samtaler om mulige sammenslåinger. Det er for tidlig nå å si hvilke som er aktuelle, men jeg er åpen for å snakke med alle de fem kommunene i Vesterålen, sier Ellingsen.

– Jeg er opptatt av at vi må se på hvor mye bedre tilbudet vårt til innbyggerne kan bli dersom vi slår oss sammen. Det er så mange tjenester som disse fem kommunene leverer, som kan ha store positive effekter av at de jobber sammen i samme kommune, sier Freiberg.

De to peker særlig på at utviklingen i bo- og arbeidsmarkedene i Vesterålen krever endring.

– For tyve år siden var det utenkelig at det skulle være masse trafikk mellom de ulike stedene i Vesterålen fordi folk bor et sted og jobber et annet sted. Nå er det et faktum og da må politikere og det offentlige være med på utviklingen, sier Ellingsen.

STORE OG BLIDE: Ordførerne for Vesterålens to største kommuner, Kjell-Børge Freiberg (Frp) fra Hadsel og Grete Ellingsen (H) fra Sortland. Foto:Terje Bringedal,VG

Freiberg og Ellingsen er ordførere for de to største kommunene, som til sammen har rundt 18.000 innbyggere.

– Forstår dere at mindre kommuner frykter å bli spist av større kommuner som dere selv?

– Hvis vi skal fortsette denne prosessen, så vil det handle om hva vi klarer å bli enige om i fellesskap. Jeg er redd for at altfor mye av diskusjonen handler om frykt for hva som kan komme. Men vi vil ikke ha disse sammenslåingene av noen annen årsak enn innbyggernes beste, sier Freiberg.

INGEN VEI UTENOM: Øksnes-familien Siv Hansen, Guri Christiansen og Rainer Trondsen på Sortland kjøpesenter. Foto:Terje Bringedal,VG

På Sortland kjøpesenter møter VG Rainer Trondsen (6), mamma Siv Hansen (43) og bestemor Guri Christiansen (68). De tror ikke kommunene har noe valg.

– I vår kommune er det ingen som vil at vi skal slå oss sammen med de andre. Men jeg tror det er uunngåelig. Hvis vi ikke gjør det frivillig, så kommer vi vel til å bli slått sammen uansett, sier Siv Hansen.

– Er det behov for en sammenslåing?

– Det er delte meninger om det. Mange tror vi har noe å tape på det. Jeg tror ikke det. Skulle Øksnes holdt seg utenfor, så tror jeg at kommunen vår ville blitt veldig ensom på utsiden. Hvorfor skal vi inngå et tettere samarbeid?

I går besøkte Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre en annen del av Nordland, nemlig Lofoten. Også der diskuteres kommunesammenslåing heftig.

STØR(R)E KOMMUNER: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre på vei om bord i flyet fra Bodø til Oslo etter en dag i Lofoten torsdag. Foto:Terje Bringedal,VG

– Situasjonen i Vesterålen er ikke unik. For oss rikspolitikere er det viktig å reise rundt i landet og lytte til de nabosamtalene som går. Det er mange der ute som kjenner på en frykt for sitt lokale tettsted og deres identitet i møte med de større byene. Diskusjonen i Vesterålen er et godt eksempel på det, sier Støre.

Det er bare to uker siden statsminister Erna Solberg også besøkte Lofoten og Vesterålen da hun sparket i gang sin valgkamp.

– Det er steder rundt om i landet hvor Arbeiderpartiet ikke bidrar så positivt. Men jeg skal være ærlig å si at det også gjelder noen steder for Høyre. Det er én kommune i Vesterålen hvor vår ordfører ikke er spesielt positiv til sammenslåing. Men det er gjerne sånn at en liten kommune er redd for å bli spist av de store, sa Solberg den gang.

Les også

Mer om

  1. Høyre (H)
  2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Høyre-kommuner sier nei til sammenslåing

  2. Erna møkk lei av Aps kuvending om kommunereform

  3. Slår seg sammen: To av tre ordførere overtallige

  4. NHO vil kutte fra 428 til 77 kommuner

  5. Småkommuner frykter fraflytting, jobbsvikt og dårlige tilbud

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder