Tine Sundtoft: – Fossilt brensel skal byttes ut med fornybar energi

JUBLET: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft smilte bredt etter at FNs klimakonferanse endte med en avtale. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Borgerlig feide om Paris-avtalen: Venstre: Ikke ny oljevirksomhet i nord

PARIS (VG) Venstres Ola Elvestuen sier Paris-avtalen betyr at det ikke blir ny norsk oljeproduksjon i nordområdene.

Artikkelen er over fire år gammel

– Når 195 land samler seg om å sette så ambisiøse mål for hvordan vi skal få ned klimagassutslippene, kan ikke Norge snu ryggen til og fortsette som før. Hvis vi skal nå målet om at temperaturen skal godt under to grader og mot 1,5 grader i fremtiden, vil det få store konsekvenser for norsk olje og gassvirksomhet, sier Venstres klimapolitiske talsmann, Ola Elvestuen, som har vært tilstede under Paris-møtet de siste dagene.

Det står i dundrende sterk kontrast til det olje- og energiminister Tord Lien (Frp) sa til VG sent i ettermiddag, da han gikk kraftig ut mot Bellona-leder Frederic Hauge, som krever full stans av videre satsing norsk olje og gassvirksomhet.

– Det er verken grunn til å stanse den 23. konsesjonsrunden eller noen annen olje- og gassvirksomhet, sa Lien.

Les også: Slik ble avtalen

– Ingen ny virksomhet i nord

Det er regjeringens støtteparti Venstre ikke akkurat veldig enige i.

– Med Paris-avtalen blir det ingen ny oljevirksomhet i nord, fastslår Elvestuen.

Han varsler at det må komme endringer.

– Vi må holde tilbake på de statlige ordningene knyttet til olje- og gassvirksomhet og leting og redusere statens risiko. Det gjelder også de frie inntektene som gjør at mange marginale felt blir utviklet selv om de i seg selv ikke er lønnsomme, sier Elvestuen.

– Hele poenget er, sier han:

– At vi er nødt til å ta kuttene mye tidligere, når ambisjonen er under to grader og ned mot 1,5.

Lavutslippssamfunnet

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft sier Paris-enigheten vil bety at olje - og så norsk olje - og fossilt brensel må vike for fornybar energi.

– Det er ingen tvil om at dette vedtaket vil sette verden på sporet av lavutslippssamfunnet, hvor fossilt brensel skal byttes ut med fornybar energi.

– Hva vil det bety for olje- og gassleting og utvinning i nord?

– Jeg tror markedet vil tilpasse seg den nye virkeligheten.

– Betyr det at du sier at selskapene ikke vil være så interessert i fremtiden?

– Dette vil gi en høyere pris på CO2, så vi får se. Det er i hvert fall andre former for energi som det vil være spennende å utvikle. Men det er også slik at det er behov og ønske om å erstatte kull med gass, og der kan Norge bidra, sier Sundtoft.

– Tror ikke på store endringer

Norsk Industri-leder Stein Lier Hansen sier har er i tvil om det kommer store endringer for norsk olje- og gass.

– Nei, jeg tror ikke det blir store endringer. Det viktige er at regjeringen legger til rette for og bidrar med store beløp til teknologiutvikling og til fond som skal bidra til å finansiere slik utvikling. Elektrifisering av plattformer er en slik utvikling.

– Du mener plattformene vil bli elektrifisert?

– Ja, det kommer; det er en rent teknisk spørsmål og ny teknologi vil bidra til å få ned kostnadene.

Schjøtt-Pedersen

Elektrifisering betyr at energien for å drifte plattformene kommer fra ren elektrisitet fra land og ikke fra kraftverkene på plattformene, som er en stor miljøversting.

Administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass er klar på at dagens politikk må videreføres.

– Norsk olje- og gasspolitikk, som er trukket opp ved et bredt flertall i Stortinget - herunder opplegget for den 23. konsesjonsrunde - er helt i tråd med den klimapolitikk regjeringen og Stortinget har fastsatt.

– Kvoter og gass

Han viser til at kvotesystemet er en god vei.

Les også: Nattlig norsk innsats

– Hele sektoren omfattes av det europeiske kvotesystemet og vil gjennom dette virkemiddelet bidra til betydelig reduserte utslipp i tiårene som kommer.

Han sier olje og gass-næringens oppgave er å sikre verden tilgang på energi.

– Ikke minst de områder som mangler tilgang på energi for å nå sine utviklingsmål, samtidig skal vi aktivt bidra til at klimagassutslippene reduseres. Leveranse av naturgass fra Norge er nødvendig for at vi skal kunne nå klimamålene. Den norske olje- og gassnæringen vil derfor videreføre og forsterke sin innsats for økt energieffektivitet og teknologiutvikling for å reduserer utslippene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder