LO raser

SIER NEI: YS-leder Jorunn Berland (t.h.) og Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen taler LO og NHO midt imot og går i dag sammen ut mot forslaget om å utvide permisjonstiden fra 30 til 52 uker. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Full krig om kampen mot ledigheten: YS og Virke sier nei til å utvide permitteringstiden

I dag sprekker enigheten om det viktigste kravet fra arbeidslivet til regjeringen for å motvirke ledigheten.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

Gigantene LO og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) krever at regjeringen utvider tiden som permitterte kan få dagpenger.

LO krever at tiden utvides fra 30 til 52 uker, og har fått støtte fra Ap:

Det fremstår som deres viktigste krav for å motvirke den økende ledigheten.

– Låses inne

I et intervju med VG søndag åpnet arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie for å vurdere en slik utvidelse.

Nå går LOs konkurrent YS og NHOs lillebror Virke ut mot at permitteringstiden utvides.

– Det er bred politisk enighet om behovet for omstilling, og en langsiktig dreining av arbeidskraft og investeringer til andre næringer. Å øke permitteringsperioden vil kunne bidra til det motsatte, ved at arbeidskraft låses inne i næringer som over tid likevel vil måtte omstilles, sier Jorunn Berland, leder i YS.

– Må skaffe seg ny jobb

VG møtte henne og administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke i går: De går sammen om et felles budskap.

– Å øke permitteringslengden er en merkelig passiv holdning. En slags vente og se-holdning. Under Finanskrisen var dette riktig medisin, men nå er vi på vei inn i en langsiktig og varslet omstilling. Da må vi sørge for at arbeidsmarkedet tilpasser seg den nye situasjonen, sier Hammer Madsen.

– Du sier at ledige/permitterte ikke trenger mer permitteringstid; de bør i stedet komme i gang med å finne seg en ny jobb så raskt som mulig?

– Ja, hvis de skal få gå permittert i ett år med dagpenger og vente og håpe på å få tilbake jobben, vil det gjøre at de ikke kommer i gang med å søke nye muligheter og nye jobber. Oljeselskapene har sagt at de vil kutte kostnadene ytterligere og bransjen er på vei ned. Da må man innse at det er andre jobber som er alternativet for de aller fleste.

– Har verken innsikt eller særlig mange medlemmer

LO reagerer kraftig og brutalt:

– Vi er ikke overrasket over at organisasjoner som verken har innsikt eller særlig mange medlemmer i de berørte bransjene, har denne holdningen, er kommentaren nestleder Tor Arne Solbakken i LO gir på deres felles utspill.

– Det er synd at de ikke har større forståelse for situasjonen i oljerelatert industri, men det endrer ikke LOs holdning. Vi i LO vil fortsette dialogen med regjeringen og NHO om dette, sier han.

Hammer sier de faktisk ikke tror på at det fortsatt er slik at åtte av ti permitterte kommer tilbake til jobben i egen bedrift, slik blant annet LO har vist til.

– Det var nok riktigere før, blant annet under finanskrisen som var en kortvarig krise. Nå snakker vi om en oljebransje som skal kutte videre og som ikke skal opp igjen til gammelt nivå. Mitt budskap er enkelt: Vi trenger omstilling og det betyr at man må skaffe seg ny jobb. Jo tidligere man innser det, desto tidligere får du ny jobb.

Les også: Fem menn forteller om livet som arbeidsledig

– Bedre med oppsigelse

YS-lederen er enig.

– Permittering er en viktig mekanisme ved kortere konjunktursvingninger når man skal tilbake til full jobb og full lønn. Men nå frykter vi at mange vil gå permittert i et helt år før de likevel blir sagt opp. Dette er hverken bra for samfunnet eller den enkelte, sier Berland.

YS-lederen mener også at oppsigelser i mange tilfeller vil være mer gunstig for arbeidstakere enn langvarig permittering.

– I utgangspunktet har man flere rettigheter dersom man blir oppsagt: Man får lengre varsling, lønn i oppsigelsesperioden, og man har samtidig rett til inntreden i sin gamle stilling hvis det skulle vise seg at konjunkturen snur og man ikke har funnet seg ny jobb.

– Du taler LO midt imot?

– Ja, i denne saken er vi uenig. Vi mener det er bedre sett fra et arbeidstakerståsted at de som blir permittert i olje- og oljeservicebransjen ikke går lenge permittert, men i stedet kommer i gang med å søke seg ny jobb.

Aktuelt: Eksperter ber Erna åpne pengesekken

– Se på andre tiltak

Hun foreslår i stedet andre virkemidler.

– Vi må se på andre tiltak, som å utvide adgangen til kompetanseheving under permittering, og en økt satsing på stimuleringstiltak i de områdene av landet som nå opplever økonomisk nedgang og økende ledighet. Det viktigste nå er å øke kompetansen og skape nye arbeidsplasser for fremtiden, sier Berland.

De fremholder at dagens permitteringsregelverket er laget for at næringer med store konjunktursvingninger skal spare lønnsutgifter i perioder med lavkonjunktur ved ikke å måtte si opp ansatte, og ha lett tilgang på arbeidskraft når tidene snur.

– Her må vi sette inn støtet

Madsen vil ha mer mobil arbeidskraft.

– Det er ledige jobber i flere bransjer, og det er viktig å kanalisere ledig arbeidskraft så raskt som mulig dit det er etterspørsel – både for næringslivet og for de som har vært så uheldige å miste jobben. Det er her vi må sette inn støtet: Få folk raskt over i ny jobb, sier Madsen, sier hun og legger til:

– Vi trenger de gode hodene og vi trenger fleksibel og dynamisk arbeidskraft. Det får vi ikke hvis den blir låst inn i enkelte sektorer. Det er viktig at permitteringsregelverket tar hensyn til den virkeligheten norsk økonomi og arbeidsliv står overfor i årene fremover.

Virke er næringslivets nest største hovedorganisasjon, som representerer over 20.000 virksomheter og 225.000 arbeidsplasser.

NHO har rundt 24.000 medlemsbedrifter med 560.000 arbeidsplasser.

LO har 910.000 medlemmer, mens YS har 222.000.

NHO-Kristin i dialog med regjeringen

– Vi har hele tiden fulgt arbeidsmarkedet tett. Så langt har vi ment at 30 uker har vært nok, og vi forstår godt argumentene fra YS og Virke. Det vi ser, er at noen få høyproduktive bedrifter, som for eksempel Aibel, har et akutt og stort behov for et mer fleksibelt regelverk. Det er i dag kun cirka 1500 av påbegynte permitteringer som går utover 26 uker, og enda færre vil benytte seg av ytterligere utvidelse. Men det er altså kritisk for noen få som vi alle er tjent med at opprettholder sin virksomhet. Derfor er vi i en dialog med Regjeringen om den maksimale perioden kan utvides, sier Kristin Skogen Lund.

Statsråden

– Dette viser at det ikke er et unisont krav om å utvide permitteringslengden til 52 uker. Jeg deler YS og Virkes syn på at for lang permitteringslengde kan hindre den omstillingen som vi nå ser er nødvendig, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

– Men som jeg har sagt før, har jeg ikke et religiøst forhold til permitteringsregelverket, det kan hende det skal endres, men da vil jeg være sikker på at det er et godt tiltak mot økt ledighet. En av de store oppgavene i 2016 blir å sørge for at de ledige jobbene og de ledige personene finner hverandr.

Les også

 1. Støre og Solberg krangler om ledighet

  Det er full fyr i ledighetsdebatten. Ap-leder Jonas Gahr Støre ber statsminister Erna Solberg lytte til sin egen…
 2. Skei Grande: Jeg blir kvalm av å høre på LO

  Venstre-leder Trine Skei Grande trapper ytterligere opp ordkrigen med fagbevegelsen og fyrer av denne salven: - LO gjør…
 3. Heftig duell om den stigende ledigheten: LO-lederen: Dere beveger dere i sirup

  Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og LO-leder Gerd Kristiansen satte seg ned for å søke felles innsats mot…
 4. Bråstopp for stor pensjonsløsning torsdag: Her møter LO-Gerd veggen

  Her er LO-leder Gerd Kristiansen på vei inn i NHO-huset torsdag ettermiddag. Der inne gikk hun på en pensjonssmell.
 5. Småbarnsfaren som har gått ledig i to år: Nå er Thomas jobb-optimist

  Thomas Bolme (38) tok belastningen med å stå frem som langtidsledig i VG. Nå skinner solen.
 6. Dette er LO-lederens ledighetskrav til regjeringen

  STAVANGER (VG) LO-leder Gerd Kristiansen er «søkk fortvila» over den stigende ledigheten, og fremmer to hovedkrav til…

Mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Landsorganisasjonen (LO)
 3. NHO
 4. Næringsliv
 5. Økonomi

Flere artikler

 1. Heftig duell om den stigende ledigheten: LO-lederen: Dere beveger dere i sirup

 2. Arbeidsministeren: Det er ingen nasjonal ledighetskrise i Norge

 3. Økende ledighet og innvandring gir større forskjeller: Støre: Regjeringen gjør for lite mot sosial ulikhet

 4. Pluss content

  Jobb-permitteringer: Nye regler får stryk av NAV

 5. Asheim og regjeringen: Møter sjokkledighet med ny kompetansepakke

Fra andre aviser

 1. Uenighet i arbeidslivet om permisjonsregler

  Fædrelandsvennen
 2. Taxfree-gigant frykter oppsigelser: – Man går med høye skuldre og er usikker

  Aftenposten
 3. Aftenposten mener: Permitteringsperioden bør ikke forlenges uten videre

  Aftenposten
 4. Arbeidsgivere savner utvidet permitteringsperiode i revidert budsjett: – For sent over sommeren

  Aftenposten
 5. Ny forskning: To av tre ble permittert fra bransjer som ikke var pålagt å stenge

  Aftenposten
 6. Støres bønn til Solberg: Forleng permitteringstiden nå

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder