STUKKET: Slik så hånda til Rune Nedrebø ut etter det ublide møte med biene. Foto: Privat

Rune (62) ble stukket av nesten hundre bier

Slik ser hånden til birøkter Rune Nedrebø (62) etter at biene han skulle kjøre på lyngtrekk med slapp ut av kubene.

Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg ble skikkelig stukket, alle veier. De svermet jo – jeg vet ikke hvor mange tusen bier det var, sier Rune Nedrebø til VG.

Ifølge Stavanger Aftenblad var Nedrebø på vei til Nedstrand i Tysvær fra Sjernarøy i Finnøy kommune i Rogaland for å slippe ut biene på lyngtrekk da ulykken inntraff mandag.

Hver kube på tilhengeren rommet om lag 70000 bier.

– Hengeren har bare to hjul, og hopper ganske mye hvis det er en liten hump. På en av broene er det så ujevnt dekke at to av kubene kom ut av stilling. Slik ble det en liten åpning, og så slapp de ut, sier Nedrebø.

Les også: Millioner av bier stakk av etter trafikkuhell

Svart med bier

VONDT: – Jeg tror ikke jeg er allergisk, men det er vondt som julig, sier Nedrebø om de anslagsvis hundre bistikkene han fikk mandag morgen. Foto: PRivat

– Jeg trodde ikke mine egne øyne. Da jeg så i speilet, var det svart med bier, sier Nedrebø.

Han kom seg fort ut av bilen, for å forsøke å berge så mange bier han kunne. Men da han skulle hente vernedrakten i bagasjerommet, fyltes både den og bilen av illsinte bier.

– Det var kaos de lux. Jeg ble skikkelig stukket. De krøp alle veier, men jeg måtte jo få kontroll på dette. Det var midt på en fylkesvei, og jeg kunne ikke stå der med en illsint bisverm på mange titusen bier. De var rasende, fordi de hadde vært stengt inne hele natten etter at jeg lastet dem på tilhengeren kvelden før, sier Nedrebø.

Til slutt fikk han på seg drakten, og fikk kubene på plass, før han kastet seg i bilen og kjørte hjem med en sverm av bier etter seg.

– Det var et mareritt av en tur. De var sinte, og sure, og stakk gjorde de. Det var vanvittig vondt. Heldigvis var det lite trafikk, og det var ikke lange turen, sier Nedrebø.

Les også: Slik gir du førstehjelp til humler

Nytter ikke å rømme

Nedrebø priser seg lykkelig over at det var ganske folketomt langs veien denne mandagsmorgenen.

– Jeg så for meg at det skulle komme joggere langs veien, med det gjorde det heldigvis ikke. Jeg så én turgåer – han ble litt himmelfallen da jeg kom kjørende i fullt utstyr med fullt av bier bak på tilhengeren, sier Nedrebø.

– Og jeg så én syklist, men han kom seg i dekning. Alt i alt gikk det ganske bra. Men det var et skikkelig mareritt, sier birøkteren.

Mandag kveld anslår han at han har fått i alle fall femti bistikk – kanskje nærmere hundre. Foreløpig satser han på å behandle dem med allergimedisinen zyrtec og et glass vin. Normalt skal man tåle noen stikk, forteller birøkteren.

– Jeg tror ikke jeg er allergisk, men det er vondt som juling. Jeg var ganske tung i hodet etterpå. Men det går over. I morra er det nok bedre, tror jeg, sier han.

Les også: 40 prosent av amerikanske bier forsvant i 2014

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder