REGN MED NORGE: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen rakk en tur inn i regnskogen på sin tur til Indonesia. Her skal han bruke milliarder av norske kroner. I dette intervjuet roper vi i skogen – og han gir svar.
REGN MED NORGE: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen rakk en tur inn i regnskogen på sin tur til Indonesia. Her skal han bruke milliarder av norske kroner. I dette intervjuet roper vi i skogen – og han gir svar. Foto: Jon Berg , Jon Berg/Kld

Norge brukte 8,6 milliarder kroner på regnskogen i Brasil - vil bruke like mye i Indonesia

INNENRIKS

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) sier at 8,6 milliarder norske kroner brukt i Brasil har kuttet CO2 tilsvarende norske utslipp i 65 år. Nå vil han bruke like mye i
Indonesia.

Publisert:

– Indonesias president bekrefter at det fra 1. juni vil bli innført totalforbud mot palmeplantasjer på torvmyr. Vi skal bidra til at vedtaket blir realisert. Samlet vil det kunne bety reduserte CO2-utslipp tilsvarende 500 ganger utslippene fra olje- og gassektoren i Norge, sier Helgesen til VG, på telefonen fra Jakarta.

– Hvilke virkemidler har presidenten for å stanse palmeoljeproduksjonen: Det er en mektig industri?

– Det viktige er at det for første gang gjøres til et lovbrudd. Han var klar på at de vil håndheve det, så får vi se.

Les også: Verdens regnskog halvert

– Norge har sagt at vi skal bruke inntil en milliard dollar (8,6 milliarder kroner). Hvordan sikre at vi får reduserte utslipp tilbake?

– Hittil har vi sett lite utslippskutt i Indonesia. Derfor har vi bare utbetalt seks prosent av de pengene. Deler av de 60 millioner dollarene, er brukt til å bygge opp systemer, blant annet kart over Indonesia og satellittovervåking av skogen.

– Kan du forklare hvordan det å ikke hogge ned skog kan måles og utløse at Norge utbetaler milliarder av kroner?

– Vi tar utgangspunkt i den historiske avskogingen de siste ti årene, og måler på nasjonalt nivå prosentandelen endring.

Les også: Helgesen vil ha sjåførløse biler

– Fantastisk suksess

Han viser til Brasil, hvor Norge har brukt en milliard dollar.

– Da vi begynte der i 2008 var avskogingen i 1996-2005 referanseårene. I dag er avskogingen redusert med 75 prosent siden 2008. Det er en fantastisk suksess. Fra 2008 til 2014 tilsvarer de brasilianske regnskogutslippskuttene 3,5 milliarder tonn. Det tilsvarer 65 år med norske utslipp. Vi tror at den suksessen er fullt mulig å få til også i Indonesia, med det vedtaket de nå har gjort.

Les også: Ernas elleville ferd gjennom regnskog

– Er det stort sett bare Norge som holder på med regnskogsatsning i andre land, eller er det store landene med?

– Det skal ikke unnslås at Norge har vært pådriveren i dette arbeidet, men også USA har brukt deler av sitt u-hjelpsbudsjett til regnskogsatsning. På FNs klimamøte i Paris fikk vi også forpliktende uttalelser fra tyskerne og britene om at de også vil være med i fremtiden. Vi har vist at det er den mest effektive måten å kutte klodens klimautslipp på.

Regjeringen varslet før jul at de samlet vil bruke 30 milliarder kroner på regnskogsatsning.

Slik forklarer han torvmyr

Helgesen var selv i regnskogen i Øst-Kalamatan på Borneo torsdag, hvor han besøkte en liten landsby med 150 innbyggere som forsøker å leve på en måte som skåner skogen.

– Kan du forklare effekten med regnskog og torvmyr?

– Når regnskog kappes ned for å gi palmeolje, bidrar det til store utslipp av CO2. Torvmyr binder ekstremt mye CO2 og når de områdene blir drenert for å bidra til palmeoljeproduksjon, frigis enorme mengder CO2.

Aktuelt: Slik blir klimaet i 2100.

Han sier det skjer spennende ting på palmeoljemarkedet.

– Store vestlige globale matprodusenter dropper nå palmeolje. Det har nå også kinesiske selskaper gitt signaler om at det vil gjøre. Da forsvinner mye av markedet. Det vil gjøre behovet for avskoging mindre.

– Dere har lovet å bruke 50 millioner dollar for å støtte forbudet i Indonesia. Hva skal de pengene brukes til?

– Vi vil bidra til gjennomføring av forbudet; det må blant annet informeres, slik at det blir kjent.

Her kan du lese mer om