FLYTTEKLARE: Morten Stulen (21), Kristoffer Lande (på taket, 21), Andreas Øgaard (22), Lars Erik Fagernæs (21) og Kristian Rekstad (20) skal kjøpe en ny Gobi-bil når de ankommer USA. – Bilen har blitt langt mer kjent enn oss, erkjenner Lande.

FLYTTEKLARE: Morten Stulen (21), Kristoffer Lande (på taket, 21), Andreas Øgaard (22), Lars Erik Fagernæs (21) og Kristian Rekstad (20) skal kjøpe en ny Gobi-bil når de ankommer USA. – Bilen har blitt langt mer kjent enn oss, erkjenner Lande. Foto: Privat ,

App-eventyr i USA for norske NTNU-studenter

Fem kompiser fra NTNU reiser denne uka til Silicon Valley for å leve ut gründerdrømmen. Med seg på laget har de Petter Northug og to styrtrike investorer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Midt i Silicon Valley, med ni minutters gange til Googles hovedkontor, skal datateknologi-studentene bak bildedelingsappen Gobi de neste månedene forsøke å skape noe virkelig stort.

Selskapet deres, Gobitech, har en teoretisk verdi på 8,7 millioner kroner etter at investor Petter Kleppan kom på banen, ifølge studentene selv. Appen de har utviklet gjør det mulig for en gruppe mennesker å laste opp bilder og video til en felles «story».

Fra før har Petter Northug og Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe gått inn på eiersiden i selskapet. Gobi-gründer Kristoffer Lande (21) er likevel tydelig på at NTNU-gjengen fortsatt sitter med kontrollen.

– Ingen av investorene eier mer enn 20 prosent av selskapet. Det er viktig for oss fortsatt å kunne ta de avgjørelsene vi mener er riktige for selskapet, sier han.

LES OGSÅ: WhatsApp-gründer søkte jobb i Facebook - fikk avslag

De har også vært inne på å børsnotere selskapet sitt, men de har nå bestemt seg for å droppe det. Det gjør de for å unngå hobbyinvestorer.

– Fra starten av har vi vært enige om at de investorene vi slipper inn, skal ha noe å tilby utover pengene, forklarer Lande.

INVESTOR: Storyen til Team Northug har i skrivende stund 5196 følgere på Gobi. Pressetalsmann Are Sørum Langås bekrefter overfor VG at Northug er inne på eiersiden i selskapet. Foto: Krister Sørbø , VG

Kastet ut av Snapchat

Guttegjengens eventyr begynte med en Snapchat-konto i mars 2015. Til denne kontoen kunne alle sende sine bilder, for så å få de lastet opp på kontoens «story». I løpet av et døgn nådde kontoen 4000 brukere, før den ble fjernet av Snapchats administratorer.

Lovet bort ti prosent: GoPro gründer måtte ut med 1,7 milliarder

NTNU-guttene prøvde seg derfor med et nytt navn, og igjen ble konseptet superpopulært og fjernet i løpet av samme døgn. Da bestemte de seg for å lage en app fra bunnen av.

I august, like før fadderukene på NTNU ble sparket i gang, stod første versjon av Gobi ferdig. Få uker senere var den inne på topplistene til både Google Play og App Store. I dag har Gobi 16.000 brukere, og til sammen er hele 22 millioner bilder lastet ned gjennom appen.

For eksempel legger Petter Northugs trener ut bilder av langrennsstjernen mens han trener, før Northug selv kan legge ut oppdateringer etter økten.

– De fleste utdanningsinstitusjonene har opprettet brukere, og vi ser at stadig flere vennegjenger gjør det samme, forteller Lande.

Investor: – Toget går nå

Nå skal altså alle de fem studentene flytte til California. Det krever permisjon fra NTNU, men det var likevel aldri noen tvil om valget.

– Vi har dårlig tid. Om et halvt år finnes det helt sikkert flere liknende apper, og før den tid må vi være så store at ingen kan utkonkurrere oss, sier Lande.

I USA håper guttene at appen skal bli en greie på amerikanske college, der studentene er svært opptatte av sine «fraternities», en type sosiale studentorganiasjoner.

PÅGREPET: Piratebay-gründer tatt på bondegård

Investor Petter Kleppan har selv bodd i California siden 2003. Han har investert i mange nyoppstartede prosjekter tidligere og bygget seg opp en betydelig status som firmabygger.

– At de kommer over hit nå viser at de er ambisiøse og har tro på egen kompetanse.

Kleppan beskriver ferden som et vikingtokt, der fem unge nordmenn kommer for å erobre markedet. Som velkomstgave har han ordnet dem to opptredener på ulike radioshow.

– Jeg tror de kommer til å bli her lenge. Noen konkurrenter har lignende løsninger, så det er appen er konkurranseutsatt. De har funnet noe unikt, men toget går nå, sier han.

Oppkalt etter et grupperom

Arbeidet med Gobi har ofte funnet sted på en trang hybel, og i USA er det stuebordet som blir hovedkontor. Da gjengen skulle gi appen sin et navn, ble imidlertid idémyldringen lagt til et grupperom på NTNU.

– Vi trengte noe som var enkelt både å si og huske, så vi kalte den like gjerne opp etter grupperommet. Senere har vi funnet ut at grupperommet faktisk ikke heter Gobi, men Gobo, forteller Lande.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder