DØMT AV RETTEN: Kristian Valen på vei ut av politihuset på Grønland etter at han ble pågrepet for trusselen i februar. Foto: Kyrre Lien VG

Kristian Valen dømt til 21 dagers fengsel

Valen: – Dommen blir anket

Kristian Valen (41) må i fengsel dersom dommen fra Oslo tingrett blir stående.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Komikeren er dømt til 21 dagers ubetinget fengsel for å ha truet to politimenn og båret en våpenkopi på offentlig sted. Selv nektet han straffskyld da saken ble behandlet av Oslo tingrett mandag.

Kristian Valen er svært skuffet over dommen og opplyser til VG at han vil anke til lagmannsretten.

Han er sterkt uenig i at han har fremsatt noen trusler, og det er uforståelig at noen skal puttes i spjelet for å legge ut bilder på Facebook, sier forsvarer John Christian Elden.

Den alvorligste episoden i tiltalen skjedde fredag 5. februar i år. Valen var misfornøyd etter at ambulansepersonell ba om bistand fra politiet etter at samboeren hans var uheldig og fikk et dypt knivkutt i armen. I etterkant la Valen ut følgende melding på egen Facebook-gruppe med 90.000 følgere:

«10 000 kr. til de som kjenner og vet hvor disse politifolkene bor» og «Neste gang tror eg de vil angre».

Oslo tingrett skriver i dommen at det dreier seg om alvorlig trussel.

– Samlet sett kunne den vanskelig forstås på annen måte enn som et utsagn fra tiltalte om at han ville foreta en kroppskrenkelse eller annen straffbar atferd mot de to polititjenestemennene, heter det i dommen.

Valens forklaring i retten: – Det var blod overalt

Forsvarer John Christian Elden sa i retten at klienten måtte frifinnes, og dersom han ble kjent skyldig, mente advokaten at forholdene ikke skulle straffes med mer enn en bot. Retten støtter imidlertid aktor Hacer Aydar som mente det måtte reageres med ubetinget fengsel.

– Det er av allmennpreventive grunner nødvendig å reagere strengt overfor trusler som dette mot polititjenestemenn. I særlig grad gjelder dette når de to tjenestemennene som her har opptrådt korrekt på et oppdrag med å bistå ambulansepersonell på tiltaltes bopel, står det videre i dommen.

Den andre episoden i tiltalen skjedde 17. september da Valen ble pågrepet etter å ha båret en våpenkopi rundt på Aker Brygge i svært beruset tilstand tidlig på morgenen. Han gikk fra en privat underjordisk garasje og opp på gaten før han satte seg foran utgangsdøren med pistolkopien i fanget. Der ble han hentet av samboeren og hjulpet inn etter fem minutter.

Valen er tidligere bøtelagt fem ganger, blant annet for ulovlig våpenoppbevaring.

Kristian Valen ble også dømt til å betale 15.000 kroner i sakskostnader.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder