Se de unike bildene fra Østmarka: Mattis (4) kom tre minutter etter ulven

Her blir Østmarka-ulven fanget på viltkameraet. Ifølge videoen passerer Marius Angvik, kona Jannicke Bakken og deres fire år gamle sønn Mattis (4) stedet tre minutter etter.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi var intetanende om ulven som nettopp flyktet for livet. For ulven er nok dette en dagligdags affære, og det er nok mange som har vært nær ved å møte ulv i Østmarka, sier Angvik til VG.

Han og kona har de siste årene driftet flere viltkameraer i Østmarka. Lokasjonen for kamerat som tok de unike bildene av en ulvetispe 19. august er «hemmelig», men opptakene er tatt i det som Angvik betegner som hjertet av Østmarka, utenfor allfarvei.

Husker du denne? Walter (13) skremte ulven med mobiltelefonen

– Det er spennende og lærerikt for både store og små å få et innblikk i dyrelivet i nærskogen vår. Vi har mange opptak av ulv, elg, rådyr, grevling, rev, mår, kongeørn og storfugl, og felles for dem alle er at de ofte kan opptre tett på våre driftsbesøk ved viltkameraet.

Er ofte nær folk

Angvik sier at ulven mer enn en gang har passert viltkameraet få minutter før eller etter at de har kommet til stedet.

– Da akkurat dette opptaket fikk fanget reaksjonen og atferden til ulven i det den værer oss, ble billedserien en fin video som kanskje kan bidra til at folk som er usikre på ulven også kan føle seg trygge i ulveskogen.

WOLFBANE! André møtte ulv på golfbanen

Angvik sier at slike nesten-møter ulv – og andre dyr – er hverdagskost i Østmarka, men at ytterst få ser dem.

– Skulle du være så heldig å få et glimt av et av dem en vakker dag – nyt naturopplevelsen og øyeblikket. Ulven er åpenbart rådvill, stresset og redd når den værer oss. Og søker desperat etter beste utvei for trusselen som er på vei.

Angvik sier at ulven som oftest har kontroll og kommer seg unna.

Minst fire ulver i Østmarka

– Unntaksvis kan noen være så heldig å få et glimt av den. I Østmarka nå er det et ulvepar og minst to valper.

Livredd for ulv i Oslo: «Datteren min får ikke gå ute alene»

Familien bor inne i Østmarka, i et område med svært dårlig mobildekning. VG må derfor intervjue Angvik via chattetjenesten på Facebook.

– Vi har også hatt ulvene gjennom hagen vår på natten vinterstid flere ganger. Vi ser på dette som like naturlig som at rev, gaupe, rådyr og elg krysser gjennom hagen vår iblant.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

– Nå det gjelder farer i skogen her må jo unger generelt passes på uansett. Jeg er mer bekymret for at fireåringen skal snuble i en dam, knekke et bein, møte på en sint elg eller en huggorm, enn møter med ulv som noen fare.

– Hva sa sønnen din da han fikk se bildene?

– Han synes dette er veldig gøy og spennende. Drømmen er å få møte den neste gang.

– Faktisk var vi enda noen sekunder nærmere ulven enn bildeserien viser. Men de første to bildeseriene av oss brasende inn fra baksiden av viltkameaet egnet seg ikke å dele offentlig. Da vi nylig hadde fått flere ulveopptak på denne lokasjonen gikk vi som planlagt ut og inn igjen foran viltkamera flere ganger da vi ønsket et fint opptak av oss på samme lokasjon som ulvene. At ulven var bare minutter før oss denne gangen og ikke dager som forventet, oppdaget vi først når vi kom hjem.

Angvik sier at årsaken til detaljendringene i bildene skyldes at de var inne foran viltkameraet i forbindelse med kamerasjekk to bildeserier tidligere, ca 20 sekunder før. Han understreker overfor VG at bildeserien viser et reelt hendelsesforløp med korrekt tid og klokke og sier at både hendelsesforløp, tidsaspekt og ulvens adferd er 100 prosent reell.

Ekspertenes råd: Slik forholder du deg til et møte med ulv

Eksperten: Perfekt ulve-atferd

Seniorforsker John Durrus Linnell ved Norsk institutt for naturforskning (Nina) sier til VG at videoen viser et prakteksempel på en ulv.

ULVE-EKSPERT: Seniorforsker John Durrus Linnell ved Norsk institutt for naturforskning. Foto:PRIVAT,

– Her ser vi en perfekt ulve-atferd. I det ulven værer at mennesker er på vei i den retning, så gjør den alt den kan for å holde avstand og unngå å møte dem. Det er en betryggende video som viser at ulven bruker skogen, men ikke søker kontakt med mennesker, sier Linnell.

– Skjer det også at ulv oppsøker mennesker?

– Det kan skje, men det er svært sjelden.

– Hvor trygt er det å gå tur i skogen med barn eller hund i områder man vet at det er ulv?

– Det er ikke noen grunn til å være redd. Men skal man gå i slike områder, så ville jeg holdt hunden i nærheten av meg og ikke latt den løpe langt av gårde. Når det gjelder barn, så har vi ingen tilfeller hvor ulver har angrepet barn, sier Linnell.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder