SLUTTER: Ole Christian Kvarme har vært biskop siden 1998, da han satt som øverste kirkelige leder i Borg.
SLUTTER: Ole Christian Kvarme har vært biskop siden 1998, da han satt som øverste kirkelige leder i Borg. Foto: Jan Petter Lynau VG

Biskop Kvarme går av på grunn av sykdom

INNENRIKS

Ole Christian Kvarme (68) går av som biskop i Oslo.

Publisert: Oppdatert: 18.01.17 20:01

Ifølge NRK skyldes avgangen at han har pådratt seg en øyesykdom.

Han har vært den øverste kirkelige lederen siden 2005, etter først å ha vært biskop i Borg. Siste arbeidsdag blir 30. september.

– Nå har jeg vært biskop i 19 år. I fjor hadde jeg to netthinneoperasjoner på høyre øye, som gjorde sitt, og jeg tenker at nå er tiden moden til å søke avskjed, sier Kvarme til NRK.

Kvarme overtok etter den folkelige biskopen Gunnar Stålsett, som var tilhørte den mest liberale delen av Den norske kirke.

Fra første stund var Kvarme kontroversiell. Grunnen var at han hadde støttet et vedtak om at homofile prester som bodde sammen med noen ikke kunne ansettes i kirken.

Han ble dermed beskyldt for å tilhøre de konservative kirken som overkjørte flertallet av statskirkens medlemmer i homofili-spørsmålet.

– Jeg har lært mye av medarbeidere i kirken som selv er homofile og lesbiske. Det har også gjort noe med meg. Jeg tror vi har klart å bygge bro og bidra til enhet, sier han til NRK.