ER BLITT SENTRAL: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft har fått hovedansvar for å sørge for at verden blir enige i hvor ambisiøs klimaavtalen i Paris skal bli: Hun sier Norges mål er at landene forplikter seg til langsiktige mål som skal rapporteres om utviklingen av, hvert 5. år. Foto: Erik Aasheim , Erik Aasheim/KLD

Europa trenger å plassere sin CO2 i fremtiden: Sundtoft sier ja til CO2-lagring i Nordsjøen

PARIS (VG) Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) sier at hun er positiv til at Norge skal lagre Europas CO2 i Nordsjøen.

Artikkelen er over fire år gammel

– CO2-fangst og lagring er ett av regjeringens prioriterte innsatsområder i klimapolitikken. Vi satser på teknologiutvikling både innenfor fangst og lagring av CO2 og ser positivt på mulighetene og potensialet for lagring av CO2 i Nordsjøen i fremtiden, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft til VG.

Bli klokere: Dette bør du vite om klimatoppmøtet

Lederrolle

Hun er i Paris og har fått en lederrolle av det franske vertskapet i innspurten av forhandlingene på FNs klimamøte, som avsluttes til helgen.

Norge har som mål å kutte utslippene med 40 prosent innen 2030. CO2-fanging kan bli et sentralt virkemiddel.

Før møtet ble hun utfordret at Bellona-leder Frederic Hauge og Norsk Industri-leder Stein Lier Hansen, som gikk sammen og krevde at Norge skal tilby EU at CO2-som fanges, skal kunne bli lagret i tomme oljelagre lang ned i havbunnen i Nordsjøen.

– Jeg er helt enig

– Jeg er helt enig i at Norge kan spille en sentral rolle når det gjelder lagring av CO2, gjennom de mulighetene vi har i Nordsjøen. Dette er et område hvor Norge kan gjøre mer.

Les også: Støre vil ha klimaforlik etter Paris

– De krever at den norske statens bidrag skal være å bygge rørene til Nordsjøen og systemene som kan gi sikker lagring?

– Vi bidrar med store midler til forskning og utvikling både når det gjelder fangst og lagring av CO2. Regjeringen utreder også hvor vi eventuelt skal satse på renseanlegg. Det gjelder blant annet Norcem i Brevik. Vi har også et godt samarbeid med EU innenfor dette feltet.

– Må utnytte fortrinnene

Frederic Hauge trakk frem mulighetene for å få til en overgang fra olje til CO2-fangst; i stedet for å skrote plattformer som ikke trengs i oljeproduksjon lenger, kan de bli brukt til arbeidet med å pumpe CO2 ned i grunnen i Nordsjøen.

– Det ligger et stort potensial i å få til en overgang mellom oljenæringen og nye teknologier. Og jeg er helt enig i at vi må utnytte de fortrinnene til å utvikle nye næringer og nye fremtidsjobber, sier hun.

Sentralt i Oslo

Et av de mer spennende CO2-fangstprosjektene finnes faktisk i Oslo, hvor politikerne i hovedstaden er nødt til å rense CO2 fra søppelforbrenningsanlegget på Klemetsrud.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo sier det er helt avgjørende for hovedstadens klimamål i 2020 at Oslo får renset søppelforbrenningen på Klemetsrud:

– Klemetsrud står for omlag 20 prosent av byens utslipp av klimagasser. Men Oslo kan ikke løfte dette alene, vi er helt avhengig av statlig hjelp.

Brennaktuell: Den siste store rapporten i Paris

Kostnad ukjent

Derfor har Oslo søkt om regjeringens støtte til å bli et av de anleggene som regjeringen vil prioritere på fangst og lagring

– Hva vil det koste å rense Klemetsrud?

– Vi aner ikke. Med tanke på Mongstad er det ikke så lett å beregne, sier Johansen.

Sundtoft sier hun ikke kjenner til progresjonen i arbeidet med å rense Klemetsrud og hvor CO2-en skal lagres.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder