VIL HA NORSK AVHØR: Kripos bekrefter at politiet på Kypros har bedt norsk politi om hjelp til avhør av de pågrepne. Her fraktes Espen Lee bort fra retten i Nicosia torsdag. Foto: Harald Henden , VG

Kypros-pågripelsene: Ber norsk politi om hjelp til avhør av barnefaren

NICOSIA (VG) Politiet på Kypros har bedt norsk politi avhøre
barnefaren - som de mener betalte Espen Lee (60) og to andre nordmenn for kidnappe datteren (3) fra sin kypriotiske ekskone.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det får VG bekreftet fra lokalt politi.

«Vi har bedt norsk politi gjennomføre et avhør med (mannens navn) i forbindelse med de ovennevnte forbrytelsene. Det er gjort nødvendig koordinering med norske

myndigheter for å få gjennomført avhøret», står det i en politirapport VG har fått tilgang til.

Rapporten var grunnlaget for dagens fengslingsmøte i distriktsretten i Nicosia, der eks-torpedoen Espen Lee (60) og to andre nordmenn på 28 og 40 år ble vartektsfengslet i seks nye dager, mistenkt for å planlegge barnebortføring.

Nøyaktig når nordmannen skal avhøres, og hvordan det skal skje, er ikke kjent. Men ifølge politirapporten har kypriotisk politi bedt om at det «skal skje raskt».

Les også: Beskrevet som Norges mest kjente torpedo

Vanskelig med tolk

Foreløpig er det bare 40-åringen av de tre nordmennene som sitter i varetekt på Kypros som er avhørt av lokalt politiet. De begrunner forsinkelsene med at det er svært vanskelig å få tak i en norsk-tolk på øya.

RUNE THOMAS EGE OG HARALD HENDEN PÅ KYPROS Foto: HARALD HENDEN, VG Foto: Harald Henden , VG

I det nesten syv timer lange avhøret på det lokale kriminalpolitiets hovedkvarter i sentrum av Nicosia, forklarte mannen det samme som Espen Lee fortalte i et kort intervju i en pause i retten i dag: At nordmannen i slutten av 40-årene som politiet ønsker å avhøre i Norge sendte dem til Kypros for å hente en eksklusiv Volvo XC 70. Dette er bilen ekskonen hans brukte da hun tok med seg parets datter (3) og kjørte

gjennom Europa på vei mot Nicosia i november.

Politiet mener på sin side at 3-åringen var de tre nordmennenes mål, og arresterte dem tidligere denne uken på vei over grensen som deler Kypros i to.

Ifølge politirapporten vil det lokale politiet be sine norske kolleger om flere avhør av den norske mannen.

Espen Lee til politiet: «Vi kom hit for å hente bilen»

«Så snart avhørene av de mistenkte er avsluttet, vil vi be om ekstra assistanse fra norske myndigheter for ytterligere avhør av (mannens navn). Avhørene anses som helt essensielle for den videre etterforskningen av de mistenktes påstander», står det i rapporten.

Det lokale kriminalpolitiet i Kypros’ hovedstad Nicosia, som står for etterforskningen og har bedt norske myndigheter om assistanse, sier til VG at de ikke ønsker å kommentere saken utover det som ble sagt under dagens fengslingsmøte.

Kripos bekrefter

Kripos bekrefter overfor VG at de er bedt om å bistå med avhør av de pågrepne i saken.

– Vi kan bekrefte at vi har fått en anmodning fra kypriotisk politi om å bistå. Det er en del av det internasjonale politi samarbeider at et land i forbindelse med en etterforskning ber et annet land om å bistå med informasjon eller etterforskningsskritt. Kypriotisk politi må selv velge å informere om hva de har ønsket i denne konkrete saken, skriver kommunikasjonsrådgiver Axel Due i Kripos i en sms.

Advokaten til barnefaren: Benekter planlegging

Advokat Morten Engesbak Foto: Stian Lysberg Solum , NTB scanpix

– Min klient benekter å ha noen befatning med planlegging av bortføring av datteren, forteller barnefarens advokat, Morten Engesbak, til VG.

– Han har ikke vært i avhør. Jeg har heller ingen opplysninger om at han er mistenkt eller siktet i saken, og jeg har ingen informasjon om at norsk eller kypriotisk politi har kontaktet ham, forteller Engesbak.

– Hva mener din klient er relasjonen mellom ham og de som er pågrepet på Kypros?

– Han har opplyst at de var der for å hente en bilen hans, utover det har jeg ingen kommentar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder