Kraftige vindkast på Vestlandet: – Tak kan blåse av

STAVANGER/OSLO (VG) Uværet Urd herjer med full styrke over Vestlandet. Ferger og fly er innstilt, og flere tusen er uten strøm. Statsmeteorolog sier også at det er fare for at tak kan blåse av.

 • Magnus Newth
 • Axel Støren Wedén
 • Runa Røed
 • Klaudia Lech (foto)
 • Kristian Aaser
 • Linn Johansen

Artikkelen er over tre år gammel

Mandag ettermiddag slo ekstremværet inn over land, og det har lenge blitt ventet full og periodevis sterk storm.

Stormen fikk navnet Urd allerede søndag formiddag.

De som bor i de utsatte områdene kjenner stormen på kroppen, med ventede vindkast opp mot 35 til 45 meter per sekund. Det er meldt om høy vannstand fra Lindesnes til Stad, og det siste varselet fra met.no varsler om bølger på 11 til 13 meter – hvor enkelte kan komme opp mot 25 meter.

I Nordsjøen ble det målt vindkast på 40 meter i sekundet tidligere i dag.

Hold deg oppdatert: Slik rammes juletrafikken

Folk dras på havet hvert år

– Jeg kan se for meg at det er en noen tak som kan komme til å blåse av. Jeg vil ikke anbefale folk å dra ut for å finne de vindkastene, for å si det sånn, sier statsmeteorolog Mathilde Hallerstig til VG.

Hovedredningssentralen advarer mot de høye bølgene som vil slå inn mot kysten utover dagen.

– De er livsfarlige i tillegg til å være lette å undervurdere. Bølger som dette er et fascinerende syn som trekker mange skuelystne, men man er nødt til å holde god avstand. Uansett hvor god klaring man har kommer det innimellom enda større bølger, og da kan en bli tatt, sier redningsleder Bjørn Åmlid i HRS Sør til VG.

Les også: Flere fjelloverganger stengt i julen

Hvert eneste år ser de det samme, forteller han. Mennesker som tas av en kjempebølge, trekkes ut og forsvinner.

– Det håper vi å slippe. Derfor advarer vi folk mot å oppholde seg nært bølgene, sier Åmlid.

BLÅSER OPP: Vinden vil tilta spesielt fra klokken 15 og utover. Her fra Sola i Rogaland rundt klokken 13. Foto: Klaudia Lech VG

Sjekk Ingis bil etter uværet «Dagmar»: – Helt utrolig

Verst i Rogaland

Vakthavende meteorolog Hallerstig forteller at hele Vestlandet sør for Stadt vil bli rammet hardt av uværet, men at det vil bli spesielt ille i Rogaland.

– Det kommer til å bli farlig å ferdes utover. Det mest skumle er vindkastene, som kan komme opp i 45 m/s, sier Hallerstig.

Stort bedre vil det ikke bli i Hordaland eller Sogn og Fjordane.

– Også der kan det bli vindkast på mellom 35 m/s og 45 m/s. Middelvinden kan også komme opp i sterk storm, hakket under orkan. I Møre og Romsdal blir det noe bedre, men også her vil det blåse opp til liten storm, sier Hallerstig, og legger til:

– I 15-tiden vil vinden jevnt over tilta kraftig, og klokken 18 blir det verst. Mellom klokken 20 og 22 i kveld vil vinden trolig avta i vest, men da forflytte seg til Østlandet. Sent i kveld kan vi oppleve vindkast på 25 til 35 m/s også på Østlandet, sier hun.

KRAFTIG VIND: Det blåste kraftig på Dvergnestangen ved Randesund utenfor Kristiansand. Her har et tre blåst overendene. Foto: Torgeir Fiskvik Sørensen

I Agder vil ekstremværet først slå inn rundt klokken 19, opplyser Agder politidistrikt i en pressemelding.

Hallerstig melder også om unaturlig høy vannstand lengst inne i Oslofjorden, hvor vannet vil stige 130 cm over vanlig vannstand.

Over 4.000 kunder, de fleste i Osterøy kommune og Meland i Hordaland, er uten strøm, ifølge Bergens Tidende.

– Vi har folk ute i området som jobber med å finne feilene. Det er i hovedsak sterk vind og trær som velter over linjene, som er årsaken til strømbruddene, sier pressekontakt Anne Mette Tuvin i kraftselskapet BKK til avisen.

Har du bilder eller tips om uværet, vil VGs journalister gjerne høre fra deg

Saken fortsetter under videoen

Viktig å sikre løse gjenstander

110-sentralen i Hordaland har i løpet av kvelden og natten til andre juledag bistått med å sikre et garasjetak i Bergen, og lenger ut i havgapet måtte naustdører i Austrheim holdes på plass.

Operasjonslederen i Hordaland politidistrikt opplyser om at det foreløpig ikke har blitt meldt om store skader.

– Men vi har fått inn meldinger om litt løse takstein, trær som har falt over veien og ødelagte strømkabler, sier operasjonslederen.

Søndag kveld etaten ut en oppfordring om å sikre løse gjenstander og forberede seg på det varslede uværet med kraftig vind og store nedbørsmengder.

– Det oppfordres spesielt til at entreprenører, byggmestere og andre som har stillas stående oppe, sjekker at disse er tilstrekkelig sikret for uværet, skrev operasjonsleder Lars Geitle.

Han minnet også om at det kan være farlig å gå for nær sjøkanten når store bølger slår inn over land og la til det «kan også hende det er en god idé å unngå turer i høyfjellet».

Leste du? Vinden knekte juletreet i Sandefjord i to

Saken fortsetter under videoen

Spesielt vær hittil i jula: Monsterhagl på størrelse med golfballer på Vestlandet

Stengte veier og ferger

Kun to fjelloverganger holdes åpne med kolonnekjøring. Enkelte fergesamband er innstilt, og flere kan det bli. Også broer kan bli stengt når vinden blir for sterk.

– Normalt stenges broer i samband med politiet når det er middelvind på mellom 20 og 25 meter i sekundet, forklarer trafikkoperatør Marius Råve i Statens vegvesen til NRK.

På Flesland lufthavn utenfor Bergen gikk søndagen med til å sikre løsøre vinden kan ta tak i, og sterk vind fra vest kan by på utfordringer for flytrafikken.

– Det er meldt vestavind, og det tåler vi minst av. Får vi det rett på siden, vil vi få noen utfordringer. Pilotene tar avgjørelsen om flyene går, men selve flyplassen forblir åpen, sier operativ sjef Øystein Skår. Passasjerene oppfordres til å følge med på nettsidene til flyselskapene.

Saken fortsetter under videoen

Måtte stoppe kinesiske turister

Mens de venter på ekstremværet, velger også Sivilforsvaret å være føre var. I Hordaland er 25 personer innkalt for å forberede seg til på å bistå med blant annet vakthold og sikring der det måtte bli behov for det.

De samles mandag formiddag for å gjøre klar utstyr, opplyser distriktssjef Anne-Margrete Bollmann i Hordaland sivilforsvarsdistrikt.

Ikke alle har overholdt myndighetenes anmodning om å holde seg inne. Tre kinesiske turister ble i ettermiddag stoppet på vei til Prekestolen av en lokal patrulje, skriver Stavanger Aftenblad.

– Vårt klare råd er at folk skal vente på bedre vær. Det er meldt bedre vær allerede i morgen, sier Audun Rake, lederen for Stiftelsen Preikestolen.

VG/NTB

VG på Vestlandet: Klaudia Lech, Runa Røed og Patik Eian Fjeldstad Foto: VG

Les også

Mer om

 1. Vær

Flere artikler

 1. Ekstremværet «Cora» herjet: Strømbrudd og materielle skader

 2. Ekstremværet «Urd» på vei til Sør-Norge

 3. Ekstremværet «Ylva» over Nord-Norge: 3000 husstander uten strøm

 4. «Urd» raser fra seg: Skilt blåste over ende - sperret E18

 5. Stormen fortsetter på Vestlandet: – Bør være veldig forsiktig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder