I SYRIA: Dette er et av bildene PST mener beviser at 24-åringen ikke drev nødhjelpsarbeid, men var fremmedkriger. FOTO:PST,

Syria-farer (24) dømt til åtte års fengsel

24 år gamle Ishaq Ahmed er i Oslo tingrett dømt til åtte års fengsel for å ha deltatt i og støttet Den islamske staten (IS) og Nusrafronten i Syria.

  • Sverre Holm-Nilsen
  • Ingvild Sagmoen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dommen på åtte års fengsel er i samsvar med påstanden aktor la ned i Oslo tingrett for to uker siden.

Retten finner det bevist at 24 år gamle Ishaq Ahmed fra Østfold var i Syria og kjempet for de to terrorlistede organisasjonene IS og Nusrafronten, samt at han var i ferd med å returnere fra Norge til Syria da han ble pågrepet før nyttår.

«Retten er ikke i tvil om at tiltalte var klar over at han deltok i terrororganisasjoner som allerede hadde tatt skritt for å realisere sine må med ulovlige midler», heter det i dommen.

24-åringen hevder selv han reiste til Syria for å drive humanitært arbeid.

Her kan du lese det du må vite om IS-saken.

Stor vilje

«Hans forsett om deltakelse i disse terrororganisasjonene og om inngåelse av terrorforbund med dem var derfor sterkt og vedvarende over tid», skriver tingrettsdommer Hans-Christian Ingebrigtsen i dommen.

Mannen ble skutt i beinet da han var i Syria første gangen i 2013. Likevel var han bestemt på å reise tilbake etter et sykehusopphold og behandling i Norge.

Mannens «gjennomføringsvilje må karakteriseres som stor», fastslår retten, som konkluderer med at det ikke finnes formildende omstendigheter i saken.

24-åringens forsvarer, Thomas Randby, er uenig i dommen.

– Min klient er skuffet og mener at dommen er feil. Jeg vil om kort tid sammen med min klient gå gjennom dommen og vurdere en anke til lagmannsretten, sier Randby til VG.

– Vår oppfatning er at det ikke er bevismessig dekning for å domfelle ham, sier forsvareren.

DØMT: 24-åringen nektet straffskyld da saken mot ham startet for tre uker siden, og hevder han var i Syria for å drive humanitært arbeid. Foto:PST,

Elektroniske spor

Ifølge påtalemyndigheten oppholdt han seg mest i nærheten av Aleppo i Syria og som fremmedkriger skaffet han seg skytevåpen, mener politiet.

Under rettssaken la påtalemyndigheten frem et omfattende materiale fra elektroniske beslag som ble gjort hjemme hos Fredrikstad-mannen (24) etter at han ble pågrepet i begynnelsen av desember i fjor.

Les også: IS-krigeren Thom Alexander (24) fra Halden ble drept i Syria

Totalt fem mobiltelefoner, tre minnepenner og en laptop har blitt saumfart av datakyndige hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST), og innholdet viser blant annet omfattende kommunikasjon med de to norske IS-krigerne Abu Edelbijev (23) og Torleif Sanchez Hammer (23) som er i Syria.

LES OGSÅ:Har Facebook-konto full av våpenbilder

Under fremleggelsen av bevismaterialet, tok tiltaltes forsvarer ordet flere ganger og ba om svar på om PST kun hadde tatt med materiale som talte klientens disfavør.

«KRIGSBYTTE»: I en privat melding til Ubaydullah Hussain fra Syria beskrev tiltalte dette huset som krigsbytte. Foto:PST,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder