Design- og håndverk-elever mest borte

Studiespes., idrett og elektro minst borte

DEMONSTRERTE IGJEN: Elever demonstrerte nok en gang mot fraværsgrensen utenfor Stortinget tirsdag. Foto: Frank Ertesvåg, VG

Nye tall: Elever fire uker borte - i tillegg til ferien

Elever i 3. klasse på design og håndverksfag hadde et snittfravær på 20 skoledager i fjor. – Skremmende høyt, mener Frps utdanningspolitiker Bente Thorsen.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over fire år gammel

Yrkesfagelever som for eksempel utdanner seg til frisør, fotograf eller blomsterdekoratør, hadde et fravær på over tre uker for snitt-eleven både på vg1 (16 dager) og for vg3 (20 dager) i skoleåret 2014/2015.

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er over dobbelt så mye som elevene på studiespesialisering (allmennfag), idrettsfag og elektrofag, som er borte i snitt syv dager i skoleåret på vg1 og noe høyere i vg3.

Les også: Det blir nasjonal fraværsgrense

Fraværsdagene kommer selvsagt i tillegg til høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie og sommerferie.

– Må skjerpe seg

Bente Thorsen i regjeringspartiet Frp sier rett ut av mange elever må stramme seg kraftig opp og kutte fraværet sitt.

Les også: Ap-Giske er Stortingets fraværskonge

– Et snittfravær på 16 og 20 dager, er altfor høyt. De som er mye borte med udokumentert fravær, må helt klart skjerpe seg, sier Thorsen til VG.

UTENFOR TINGET: Andrea Glavin (16) fra Oslo viste sin misnøye med den nye fraværsgrensen på 15 prosent sammen med andre elever på Eidsvolls plass tirsdag. Foto: Frank Ertesvåg, VG

De nye fraværstallene fra SSB er utarbeidet på oppdrag fra Fremskrittspartiet, og viser et gjennomsnitt av alt fravær, både dokumentert og udokumentert fravær.

Skolepolitikeren mener tallene må brytes opp, slik at både lærere, elever, foreldre, beslutningstakere og skoleledere kan se forskjell på dokumentert- og ikke-dokumentert fravær.

Les også: Elever streiket og demonstrerte mot fraværsgrensen

Mens hun og kollegene på Stortinget vedtok en ny fraværgrense på 15 prosent, sto rundt 200 elever rett utenfor på Eidsvolls plass og demonstrerte mot fraværsgrensen.

– Du går selv inn for en fraværsgrense, Thorsen. Kan ikke den føre til at enda flere elever dropper ut?

– Nei, fordi elevene skal få beskjed om hvordan de ligger an lenge før de havner i faresonen for så høyt fravær at de ikke får karakter i faget, svarer Thorsen.

INNE PÅ TINGET: Fremskrittspartiets utdanningspolitiker Bente Thorsen i Stortingets vandrehall mens elevene demonstrerte utenfor. Foto: Frank Ertesvåg, VG

Andrea Glavin (16) fra Oslo var en av rundt 200 elever som demonstrerte mot fraværsgrensen tirsdag.

Også hun synes et gjennomsnittlig fravær på 16-20 dager i året er drøyt.

– Det er ikke greit med så høyt snittfravær, men den rette løsningen er ikke å innføre en grense. Da er det mye bedre å gjøre skolehverdagen så interessant at elevene ikke blir borte, sier Andrea Glavin til VG.

Til høsten skal hun begynne på videregående, og håper å komme inn på musikk enten på Foss eller den Steinerskolens videregående i Oslo.

Selv er hun nøye med å møte opp, og har lite fravær.

– Jeg tror en fraværsgrense i liten grad går utover de som skulker, i stedet vil den ramme hardere de elevene som sliter, sier Andrea.

Mer fravær tredje året

Musikk, dans og drama har et snittfravær på 8 dager for vg1-elevene.

Fraværstallene fra tredje-året, vg3, der russetiden er et tidkrevende innslag for mange, viser enda høyere fravær enn det første året.

Her har design- og håndverk-elevene 20 dager fravær i snitt pr. elev, mens studiespesialisering har steget fra 7 til 9 dager.

Elektrofag-elevene ligger derimot stabilt på 7 fraværsdager, mens et fag som medier og kommunikasjon er ope i 13 fraværsdager i snitt pr. elev.

Mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Oppvekst
 3. Barn og unge
 4. Solberg-regjeringen
 5. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

 1. 30 prosent nedgang i fraværet for de svakeste elevene

 2. Lærere frustrerte av fraværsregelen - stjeler tid og skaper merarbeid

 3. Det blir nasjonal fraværsgrense

 4. Ny rapport: Fravær ned 20 prosent etter fraværsgrensen

 5. Nedgang på 40 prosent i fraværet i videregående skole

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder