Mottaksgigant: – Forstår ikke hvorfor UDI ikke kansellerer

STOR KAPASITET: UDI inngitt i desember en leieavtale med eier av Bolkesjø Hotell i Telemark. Nå vurderes ti anbud på drift av transittmottaket. Foto: Nils Bjåland VG

Mer enn 3 av 4 transittplasser står tomme - UDI planlegger flere nye plasser

Det er god plass på transittmottakene landet rundt: Mindre enn 1500 av nesten 7000 plasser er i bruk. Likevel planlegger UDI flere nye plasser på Bolkesjø hotell.

 • Anne Stine Sæther
 • Maria Mikkelsen
 • Jari Bakken

Artikkelen er over tre år gammel

En kraftig nedgang i ankomsten av flyktninger og asylsøkere har de siste månedene tømt transittmottakene for beboere, som er ventemottakene hvor asylsøkerne bor før de får plass i ordinære mottak. Likevel planlegges det fortsatt for en stor tilstrømming av asylsøkere også i år.

VG har tidligere skrevet at UDI betaler 625.000 kroner i døgnet for transittmottaket på Forusbeen i Stavanger, selv om under halvparten av plassene er i bruk.

LES: Flyktningåret 2015

Det var i mai i fjor at antall enslige mindreårige flyktninger til Norge økte. I april søkte 582 mennesker asyl i Norge. I mai i fjor økte søkertallet til 1225 mennesker. I år er situasjonen en annen: Hittil i mai er antallet nede i 194 asylsøkere, hvorav 56 av dem søkte asyl i forrige uke.

AVLYSER IKKE: Regiondirektør UDI Øst, Eirik Eide. Foto: UDI

De lave tallene får ikke til UDI til å endre kapasitetsplanene for transittmottak. Med Bolkesjø hotell får UDI 225 nye, faste transittplasser og 225 stykkprisplasser som det kun betales for ved behov.

Les også: Ber Listhaug stoppe asyl-sløsingen

Leieavtalen mellom UDI og Bolkesjø Eiendomsutvikling ble signert 18.desember i fjor, og er en treårsavtale som inneholder et punkt om mulig kjøp av hotellet.

– Vi er i ferd med å vurdere de ti innkomne tilbudene vi har fått om drift av Bolkesjø. Det er planlagt som en ordinær avlastningstransitt som skal forsterke kapasiteten på transitt i et langsiktig perspektiv. Vi foretar hele tiden en løpende vurdering av kapasitetsutnyttelsen i hele mottakssystemet, også i transitt. Per i dag har vi ingen planer om å avlyse konkurransen, sier regiondirektør Eirik Eide i UDI.

KONKURRERER: Tor Brekke og Hero konkurrerer om å drive transittmottak på Bolkesjø, men mener UDI burde avlyst prosjektet og bare betalt leie av hotellet. Foto: Hallgeir Vågenes VG

VG gransker asylindustrien: Asyltopper får tilsynsslakt – tar ut fire millioner i gevinst

– Forstår ikke hvorfor UDI ikke kansellerer

Mottaksgiganten Hero er en av de ti som konkurrerer om å få kontrakten på drift av transittmottaket.

– Selv om vi er med i denne anbudskonkurransen, forstår vi ikke helt hvorfor UDI ikke kansellerer den. Det er en stor overkapasitet nå. Det hadde vært billigere for UDI å kansellere driftskonkurransen og bare betale leie, sier administrerende direktør Tor Brekke i Hero til VG.

Styreleder Morten Jørgensen i Link, den nest største av mottaksdrifterne, er enig med Brekke:

– Det er nesten 7000 plasser i transittmottakene. 1500 av dem er i bruk. Da virker det rart at man skal etablere en transitt til, sier Jørgensen.

Link konkurrer også om å drifte det nye mottaket som etableres på Bolkesjø.

Leste du denne? På dette asylmottaket er asylsøkerne selv sjef

Tomme mottak

Man kan se den samme nedgangstendensen i antall asylsøkere i Sverige og Danmark, land som flyktningene må gjennom før de kommer til Norge. En viktig grunn til nedgangen er den utvidede grensekontrollen som ble forlenget i mai.

Likevel mener UDI at ankomstsituasjonen er så uforutsigbar at det er nødvendig med enda flere plasser.

– For å kunne håndtere svingninger i ankomstene må vi ha noe flere plasser i mottakssystemet enn det er antall beboere. Denne kapasiteten består av flere deler og kan ikke kvantifiseres med ett tall eller én prosentsats. I år har det vært spesielt vanskelig å komme opp med estimater på hvor mange plasser som trengs, sier direktør Christine Wilberg i Region- og mottaksavdelingen i UDI.

Les også: Ber Listhaug stoppe asyl-sløsing

Wilberg sier at prognosene UDI budsjetterer etter vil kunne endre seg flere ganger gjennom året.

– Vi vil da måtte ta stilling til om kapasiteten vår skal bygges opp eller ned. Per nå er gjeldende prognose 25.000 ankomster, men med et mulighetsrom på mellom 10.000 og 50.000 ankomster i 2016. Både prognosen og mulighetsrommet kan bli justert ned på grunn av lave ankomster, og da sier det seg selv at det ikke er enkelt å planlegge, sier Wilberg.

De ferskeste tallene fra UDI viser at det bor 24 451 personer i asylmottak pr. 30.mai. 20 062 av dem bor i ordinære mottak. 1489 bor i transittmottak.

Under ser du en oversikt over kapasitet og antall beboere i transittmottakene. Tabellen viser også hvor stor andel av kapasiteten som er utnyttet.

Les også

 1. Ber Listhaug stoppe asyl-sløsing

  Helga Pedersen (Ap) reagerer skarpt på at myndighetene fyller eiernes lommer ved å leie halvtomme asylmottak, samtidig…
 2. Listhaug i Italia: Frykter at migrasjonspresset skal øke

  CATANIA (VG) I forrige uke var dekket fullt av mennesker som unngikk drukningsdøden.
 3. Vil reforhandle med Stavanger-milliardær Ydstebø: UDI betaler 625 000 kroner døgnet for asylmottak - bruker under halvparten av plassene

  Avtalen mellom UDI og Rogaland-investor Alfred Ydstebøs selskap koster staten 234 millioner, ifølge kontrakten fra…
 4. Asyltopper får tilsynsslakt – tar ut fire millioner i gevinst

  De offentlig finansierte mottakene får kritikk for mugg, råte, skitt og manglende ventilasjon.
 5. UDI avlyser 8000 mottaksplasser

  Behovet for nye asylmottak er langt mindre enn forventet.
 6. Tallene som varsler ny dødssommer: Så mange migranter reiser over Middelhavet - og her kommer de fra

  BAMAKO/OSLO (VG) Her er bildene som gir en liten forsmak på hva som er i vente de neste månedene.

Mer om

 1. Asyl
 2. Flyktningkrisen i Europa
 3. Innvandring

Flere artikler

 1. UDI avlyser transittmottak på Bolkesjø

 2. 7000 asylmottaksplasser legges ned

 3. UDI legger ned 2100 asylmottaksplasser

 4. Listhaug ettergår syv saker fra flyktningkrisen: Ser nærmere på millionkonflikter

 5. Lærere søkte om 58.140 kroner for å gi asylsøkere norsktrening – fikk nei

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder