Kristins pappa: – Jeg tror aldri han vil tilstå

Med ett ord satte juryformannen punktum for en 17 års lang kamp. Men Kristin Juel Johannessens familie tror aldri de får alle svarene.

Artikkelen er over tre år gammel

Veien fra den desperate leteaksjonen kvelden 5. august 1999 og frem til juryen kom ut i Borgarting lagmannsrett klokken 13.24 i dag har vært lang.

– Når vi satt der i dag begynte vi å tenke at det var gått 17 år. Det er jo en avslutning for oss, sier Kristins mamma Anne Langås Johannessen til VG.

SKYLDIG: Henning Hotvedt (40) er kjent skyldig i drapet på Kristin Juel Johannessen (12), 13 år etter at han først ble frikjent i Agder lagmannsrett. Foto: Privat

VG møtte henne, pappa Roar Juel Johannessen og søster Linda etter at kjennelsen hadde fått synke inn noen timer.

Dramatisk i retten: Kjent skyldig i drapet på Kristin

– Burde vært mann for sine handlinger

Fredag skal de alle tre frem i vitneboksen og fortelle om tiden etter drapet på datteren og søsteren, som en del av erstatnings- og oppreisningsøksmålet mot Henning Hotvedt, som er kjent skyldig i drapet på Kristin.

– Jeg har ikke tenkt å henvende meg til ham, det har jeg ikke noe behov for. Jeg kunne kommet med utbrudd eller sagt noe jeg ville angret på, men det har ikke noe for seg, sier Roar.

Han har drevet sin egen etterforskning mot Hotvedt helt siden han ble frikjent for drapet i 2003. I dag fikk han endelig betalt for alle årene med arbeid.

Hotvedt selv har hele tiden hevdet sin uskyld, og sier fortsatt at han aldri har møtt Kristin eller vært i nærheten av drapsåstedet 5. august. Familien tror aldri de vil få alle svarene på hva som skjedde denne dagen.

– Hadde han vært mann for sine handlinger, hadde han stått for det han har gjort. Men jeg tror aldri det kommer en tilståelse. Nå har han sittet med dette i 17 år, sier Roar.

KOMMENTAR: Etter 17 år er jakten over

– En ikke-person

I to uker har de fulgt rettssaken fra benken rett bak Hotvedt, kun en knapp meter fra mannen de i årevis har ment var gjerningsmannen.

– Han har ikke sett opp oss en eneste gang, i alle fall ikke det jeg har lagt merke til. Men nå har ikke jeg sittet og glant på ham heller. For oss er han en ikke-person. Vi er der for Kristin, sier Roar.

– Jeg synes nesten ikke han har løftet blikket en eneste gang, skyter Linda inn.

De har vært nødt til å distansere seg fra saken, samtidig som de har fulgt med på det som kom frem i retten. Etter hvert som dagene gikk og det nærmet seg kjennelse, steg nervøsiteten.

– Under sluttprosedyren til aktor satt jeg bare og skriblet tall fra én og oppover. Jeg tror jeg kom til over 14.000, sier Roar.

Forsvarer i Kristin-saken: – Tvilen er så stor at han må frifinnes

Historisk sak

Hotvedt ble opprinnelig trukket inn i drapsetterforskningen fordi han hadde en moped av samme type som ble observert av vitner nær åstedet for drapet. Han har hele veien nektet straffskyld og sier han aldri har møtt Kristin.

I tillegg til vitneobservasjoner hadde politiet et hårbevis som ble brukt mot ham da saken kom opp for retten for første gang. Før ankesaken skulle opp i 2003 trakk påtalemyndigheten saken mot ham, fordi det viste seg at håret stammet fra en kvinne – ikke siktede. Han ble da frikjent.

Ved hjelp av moderne DNA-teknikk fikk politiet i fjor full treff på profilen til Henning Hotvedt da de sammenlignet denne med en sporprøve som var sikret fra neglene til Kristin. Han ble da tiltalt på nytt etter at gjenopptagelseskommisjonen hadde vurdert det nye beviset.

Dette er første gang i Norge at en person blir stilt for retten på nytt etter først å bli frikjent i samme sak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder