DELER FOLK: Minnesmerket har skapt debatt. Likevel det vedtatt tross protester. Foto: Illustrasjon: NTB scanpix

Saksøker staten for 22. juli-minnesmerke

Naboene som blir berørt av 22. juli-minnesmerket som er vedtatt oppført på Sørbråten i Hole kommune, har saksøkt staten for å få stanset kunstverket.

 • Felicia Alvsing

Artikkelen er over fire år gammel

I mars varslet naboene at de ville stevne staten ved kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) dersom ikke planene om å stanse det omstridte minnesmerket «Memory Wound».

Advokat Harald Stabell anførte at byggingen av minnesmerket vil stride mot granneloven og vil påføre naboene helseplager.

– Det presiseres at vi ikke er imot et minnested i Hole, men at vi synes det er grusomt at staten ønsker å plassere dette i det lokalmiljøet som aktivt reddet mange ungdommer 22. juli. Mange sliter allerede med sterke minner fra denne dagen og trenger ikke en ytterligere påminner for å minnes brutaliteten vi ble vitner til, heter det i en pressemelding fra saksøkerne.

– Vi ønsker at staten skal vise medmenneskelighet og takknemlighet for hva vårt lokalsamfunn bidro med, og godta at vi må ha en annen plassering av det nasjonale minnestedet etter 22. juli 2011, skriver de videre.

Stevningen ble sendt til Ringerike tingrett fredag 24. juni.

Håper de tar til fornuft

De skriver videre at de reagerer på visse uttalelser fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Kulturdepartementet. I en pressemelding fra mars skal de ha sagt at det ble avholdt dialogmøter med saksøkerne, noe de benekter.

– Utstranda velferdsforening har aldri blitt invitert til dialogmøter. [...] Dette er i sterk kontrast til hva vi ble forespeilet i og med at det skulle være en «ny» demokratisk prosess og at det ikke skulle tas noen ytterligere snarveie, skriver de.

– Utstranda sine saksøkere har fortsatt et håp om at Staten velger til å ta til fornuft, og i stedet for å gå til retten mot redningsmenn og naboer på Utstranda for å tvangsplassere et minnesmerke på Sørbråten. De bør heller velge å gjennomføre en ny prosess for å få på plass et omforent minnested som inkluderer alle den bør inkludere og ivaretar Klevelandutvalgets anbefalinger i rapporten «Steder og minnes og påminnes».

Les også: Her er minnestedet på Utøya

Evig påminnelse

I et intervju med VG i mars sa naboene at minnesmerket ville fungere som en evig påminnelse om massakren de var vitne til i 2011.

SKUFFET: Jørn Øverby, redningsmann og nabo, er blant naboene som nå går til sak på staten. Her er han i april hvor han overleverte et protestskriv mot Utøya-minnesmerke. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

– Vi er overrasket og skuffet. Statsråden går imot den ekspertisen han selv har bedt om, med rapporten fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS), som sier at det er svært uheldig å bygge her på grunn av den psykiske påkjenningen det vil gi, sa Utøya-helten Jørn Øverby i Utstranda vel til VG da.

Les også: Utøya-helt raser mot 22. juli-minnesmerke

Han poengterte at lokalbeboerne flere ganger har foreslått alternative steder for et nasjonalt minnesmerke, for eksempel et sted like opp i bakken fra odden, hvor minnesmerket ikke vil være synlig fra eiendommene, og man også vil få fred og ro som besøkende til stedet. Utsikten til Utøya vil fortsatt være god.

– Da må man oppsøke minnesmerket, i stedet for at minnesmerket oppsøker oss, sa Øverby.

– Det er viktig å få frem at vi føler dette fysisk på kroppen, ikke bare psykisk, saleder Maria Holtane-Berge i Utstranda velforening.

– Jeg trodde vi var opptatt av å ta vare på hverandre, og at solidaritet og omsorg sto sentralt i Norge. Vi er de som risikerte egne liv 22. juli, og nå føler vi at dette er takken, sa hun.

Husker du? Campingnaboene blir hedret med medalje etter 22. juli

Les også

 1. VG mener: Ja til minnesmerket for Utøya-ofrene

  Alt har sin tid, heter det hos Forkynneren. En tid til å rive ned og en tid til å bygge opp; en tid til å rive i stykker…
 2. Utøya-offerets oppgjør med Breivik-dommen

  «Jeg tror på deg, Breivik, når du sier at du lider under isolasjon». Slik starter Facebook-innlegget til Åse Louise…
 3. Eskil Pedersen: Et slag i magen!

  Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen sier det opplevdes som et slag i magen at Utøya-terroristen vant frem i Oslo tingrett.
 4. Terrorårhundret: Dette er de verste terrorangrepene i Europa siden år 2000

  De siste 16 årene har terroren rammet stadig oftere. Dette er en oversikt over de dødeligste angrepene på europeisk jord…

Mer om

 1. 22. juli
 2. Jan Tore Sanner
 3. Linda Hofstad Helleland

Flere artikler

 1. NRK: Utøykaia blir godkjent som minnested for 22.juli

 2. Rettssak om minnestedet på Sørbråten til våren

 3. 22. juli-støttegruppe og AUF vil flytte minnesmerke

 4. Utøykaia blir nasjonalt minnested etter 22. juli

 5. Naboene avviser kompromiss om Utøya-minne

Fra andre aviser

 1. Rettssaken om minnestedet på Sørbråten er stanset

  Aftenposten
 2. Utøya-naboene: - Slik som AUF har fått Utøya tilbake, må naboene få Utstranda tilbake.

  Aftenposten
 3. 22. juli-minnesmerket etableres på Utøya-kaia

  Aftenposten
 4. Blandet mottakelse for nytt Utøya-forslag

  Bergens Tidende
 5. Hole kommune stopper Statens byggesøknad

  Aftenposten
 6. Rettssak om 22. juli-minnesmerke starter til våren

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder