STORSLÅTTE NAMSEN: Trine Skei Grande har vokst opp med elva som nærmeste nabo, og prøver fiskelykken så ofte hun kan, og gjerne med 14-årige Arne Magnus Okkenhaug som roer. Han er sønnen til Venstre-lederens bestevenninne fra barndommen. Foto: Therese Alice Sanne VG

Venstre-Trine vil ta makt
fra de som drar på årene

OVERHALLA (VG) Trine Skei Grande vil ta stemmemakt fra de eldste velgerne ved å gi 16-åringene stemmerett. De som skal leve i fremtiden, må også få bestemme mer over fremtiden, mener hun.

Publisert:

Venstre-lederen lar sluken gli ut i lakserike Namsen og snuser inn lukten av Nord-Trøndelag, blandingen av tjære fra elvebåtene, blomsterpollen og naturens sterke dufter i sommerkvelden.

Men storlaksen i elvedypet er uinteressert, og det samme er for så vidt velgerne, selv om Trine Skei Grande mener hun har oppnådd langt mer enn ventet i samarbeidet med Høyre og Frp.

Trines roer, Arne Magnus Okkenhaug (snart 15) lar årene bryte vannoverflaten.

Skjevfordelt makt

Ikke bare skal han ro den pasjonerte laksefiskeren mellom hjemlige elvebredder. Han skal også vokse videre opp i samfunnet som ifølge Trine Skei Grande har skjevfordelt de eldre på bekostning av de unge.

Det vil hun gjøre noe med. Er det opp til henne, skal Arne Magnus kunne stemme ved neste års stortingsvalg.

Les Frithjof Jacobsens kommentar: Fremtiden er pensjonert

– I den britiske brexit-avstemningen var det gamlingene som fratok ungdommen kontrollen over sin egen fremtid, sier Grande, og viser til at de unge velgerne ville bli i EU, men de eldre var flere, og vant flertallet for å ta Storbritannia ut av EU.

– Det er en demografisk ubalanse over hele Europa. Den er ikke verst i Norge, men den vokser. Befolkningen blir stadig eldre, og dermed får de stadig mer makt med sin stemmeseddel, forklarer hun.

Takker oljepengene

Mens land som Hellas nå må kutte dramatisk i pensjonene, har Norge sluppet billigere unna, takket være oljepengene.

– Carl I. Hagen gikk helt til Høyesterett med sin pensjon for å hindre endringer. Jeg var selv med og forhandlet pensjonsforliket, men jeg var yngst, og de andre er stort sett i gruppen som beholder sine pensjoner. Jeg som er født i 1969, må bare jobbe på i mange år mer. For meg er stemmerett for 16-åringene en måte å dempe denne ubalansen mellom generasjonene,

– Men vet de nok politikk til å kunne stemme?

– Vi har aldri hatt så engasjerte 16-åringer som nå. De er så sinnssykt mye mer engasjert enn 68-erne som var en liten elite på universitetene som lot som om de representerte alle. Nå har alle tilgang på høyere utdanning. De kan mye mer om politikk enn min generasjon.

Fikk mer studiestøtte

Journalister blir også eldre, merker hun seg:

– Stortinget får stor oppmerksomhet når vi bruker milliarder på å utjevne forskjellen mellom gifte og enslige pensjonister. Men knapt noen skriver om at Venstre faktisk har fått gjennomslag for økning i studiestøtten fra 10 til 11 måneder, og at innfasingen er i gang.

Hun smiler litt av mannen hun møtte på en fest nylig, og som foreslo at stemmene skulle telle mindre for dem som statistisk har kort tid igjen på jorden.

Nei-lederne rømmer

Men alvoret kommer tilbake når vi nevner Brexit:

– Avgjørelsen vil prege både britene og EU i flere generasjoner fremover, og ting er høyst usikre. Nei-siden ante ikke hva de skulle sette i stedet, og nå rømmer nei-ledere som Boris Johnson og gjemmer seg, som om de innerst inne håpet på at de skulle tape. Igjen på scenen stor UKIP. Det er helt forferdelig. Det kan ikke være opp til de eldste velgerne å ta slike avgjørelser på vegne av hele nasjonen., sier hun.

Mer om Brexit: LO-lederen: Erna Solberg snakket ned EØS-avtalen

Trine Skei Grande er selv velsignet med en sprek mor.

SOMMER MED MAMMA: Oddveig Skei Grande fylte 85 år da VG var på besøk onsdag. Foto: Therese Alice Sanne VG

Oddveig Skei Grande fylte 85 år nå på onsdag. Hun ble enke for noen år siden, men har siden møtt igjen sin barndoms kjæreste.

Datteren, Venstre-lederen, sier at ressurser må omfordeles, ikke fordi hun ikke unner de eldre en suveren alderdom. Men fordi vi aldri vil få noe så lønnsomt som oljen tilbake. Hun ser lyst på at teknologi og trygghet kan gjøre eldreomsorgen billigere, blant annet for å orke å finansiere det grønne skiftet og skapelsen av nye jobber og nye bransjer.

Tar livet av offentlig sektor

– De som ikke vil forandre offentlig sektor, vil bli holdt ansvarlig for å ha tatt livet av offentlig sektor, sier Trine Skei Grande.

Og da sikter hun til …?

– Senterpartiet. Det er ikke vanskelig å få opp mot 10 prosent av stemmene på være imot alle endringer. Men det må være ukomfortabelt å juble over britenes ut-av-EU sammen med de mest nasjonalistiske kreftene i Europa, med UKIP og Boris Johnson, Marie Le Pen og Geert Wilders.

– Sp vil vel svare at er det noen som er i dårlig selskap, så er vel det Venstre som holder Frp i regjering?

Partier man ikke liker

– I Norge er vi åtte partier på Stortinget. Alle må samarbeide for å få til noe, og jeg er lei alt snakket om alenegangen. De som samarbeider med partier de ikke liker, er de som får til noe.

– Hva har egentlig Venstre fått ut av samarbeidet?

– Mye, og mye mer enn jeg trodde, fordi Ap aldri har benyttet sjansen til å slå inn en kile mellom oss og regjeringspartiene. Samarbeidsavtalen er jo egentlig bare bytting av flertall: De får igjennom noe de ikke har flertall for og vi får igjennom noe vi ikke har flertall for.

– Hva kunne Ap gjort annerledes for å vinne Venstres støtte?

– Vi inviterte Ap til å gjøre kommunereformen til noe som kunne flytte mer makt nedover. Jeg trodde vi kunne få til noe mer enn Høyres eneste mål å lage større enheter. Men Ap ville ikke. De vil ikke spesielt mye på klima, heller. Det er derfor jeg sier at vi får til mer på klima med Frp enn hva som var mulig med Ap.

– Hva kan Støre gjøre for å vinne støtte i sentrum?

– Jeg vet ikke hva Jonas Gahr Støre tror kan få til av viktige reformer med KrF og Senterpartiet, Men jeg er sikker på at han vil få til status quo, sier Trine Skei Grande.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder